Vasko Atanasovski trio s pesmijo in videom Good Time predstavlja album
19. april, 2016
Ditka predstavlja novo skladbo in videospot Silence
23. maj, 2016

21. festival Jazz Cerkno

Po lanskoletni uspešno izvedeni slavnostni izdaji festivala ob njegovi 20. obletnici, za katero je program še pripravil prezgodaj preminuli dolgoletni vodja festivala Boštjan Cvek, ekipa festivala nadaljuje z odprto in drzno vizijo festivala, kakršno je zastavil Boštjan. 

Tudi letos ponujamo raznoliko mešanico jazzovskih pristopov, ki se navdihujejo pri istem izviru, a nas popeljejo na sila različne cilje … Ob žanrski in slogovni pestrosti bo, kot vedno, prisotna tudi geografska, saj nas bodo obiskali glasbeniki iz kar enajstih držav in kajpak Slovenije. Nalašč pravimo, da nas bodo obiskali glasbeniki iz Slovenije, saj vodje vseh treh slovensko-mednarodnih zasedb, ki smo jih povabili na festival, živijo in ustvarjajo v tujini. Dejstvo, ki ne le potrjuje izjemno prodornost slovenskega jazza, o katerem se v zadnjih letih veliko govori, ampak tudi njegovo razgibanost in razgledanost, kajti vsak od treh slovenskih glasbenikov bo v Cerkno pripeljal popolnoma drugačno (z)godbo.
 
Začnimo na začetku: kot prva med letošnjimi slovenskimi festivalskimi gosti bo na otvoritveni dan 21. festivala Jazz Cerkno nastopila na Dunaju živeča klasično izobražena pevka, skladateljica in inštrumentalistka Maja Osojnik, ki bo premierno v Sloveniji predstavila projekt / zasedbo All.The.Terms.We.Are. S tem projektom, ki ga je lani premierno izvedla na otvoritvi festivala Jazz Saalfelden in v katerem sodelujejo glasbeniki iz Avstrije in ZDA, interpretira svoje temačne pesmi z letošnjega albuma Let Them Grow skozi optiko jazza, klasike, noisea in zvočnega eksperimenta. V četrtek, 19. maja, bomo slišali še madžarski projekt Grencsó Open Collective Plays The Compositions of G. Szabados, zasedbo, ki pod vodstvom pihalca Istvána Grencsa preigrava skladbe legendarnega »očeta« madžarskega free jazza, pianista Györgyja Szabadosa, ter za zaključek še udarni ameriško-norveški kvartet The Rempis Percussion Quartet. Slednjega vodi čikaški saksofonist Dave Rempis, kontrabas igra naš dobri znanec Ingebrigt Håker Flaten, bend pa zaokrožata kar dva bobnarja, Frank Rosaly in Tim Daisy. Obeta se ognjemet svobodnjaškega jazza z zahodnoafriškimi in latinskoameriškimi ritmi in funkovskim groovom. 
 
Tako na petkov kot sobotni dan bomo prvič pri nas slišali novi zasedbi slovenskih glasbenikov. V petek bo to Marko Črnčec Trio, v soboto pa Transitory Museum of Minds, trio, ki ga vodi bobnar Dre Hočevar. Oba ta hip živita v New Yorku, neuradnem svetovnem središču kreativnega jazza in oba bosta na turneji posnela nov album. Pianist Marko Črnčec, ki sicer letos načrtuje še izid albuma Ruthenia, ki bo njegovo posvetilo velikim ruskim skladateljem 20. stoletja, svoj pristop do glasbe opisuje takole: "Sebe imam za skladatelja, ki si prizadeva uravnovesiti intelekt in emocijo, a nikoli ne pozabim, da glasba lahko ljudi pripravi do premikanja, plesa in smeha." Hočevar, ki v zadnjih letih razvija konceptualno dodelane, kompleksne skladbe na presečišču free jazza, improvizacije in elektroakustične glasbe, pa svojo novo glasbo opredeljuje takole: "Transitory Museum of Minds je usmerjen v prihodnosti. Improvizacijo misli kot odprto platformo, na kateri ni prostora za predsodke."
 
Petkov festivalski dan bo po začetnem nastopu tria našega pianista nadaljeval francoski trio Pourtant Les Cimes, ki bo na svojem prvem nastopu v Sloveniji predstavil svojo vizijo svobodnjaške glasbe, ki se navdihuje pri haiku poeziji, zenu in naravnih pojavih, kot sta dihanje ali valovanje. Drugi dan festivala bo sklenil duo Graewe / Sanders, ki ga tvorita nemški pianist Georg Graewe in britanski bobnar Mark Sanders. Slišali bomo svobodno strukturirano glasbo na tenki meji med abstraktnim in čustvenim. 
 
Sobotni, zadnji festivalski dan že tradicionalno prinaša največ dogajanja. Na popoldanskem koncertu v cerkljanski Glasbeni šoli bosta nastopila dva mojstra pihal, francoski saksofonist Daunik Lazro (iz tria Pourtant Les Cimes) in ameriški saksofonist in trobentač Joe McPhee (zvečer bo nastopil s kvartetom Universal Indians with Joe McPhee), oba izmojstrena v razširjenih tehnikah igranja. Obeta se resnična zvočna poslastica, saj ta dva izjemna glasbenika redko nastopata skupaj. Njun edini skupni album Élan, Impulse iz leta 1991 velja za mojstrovino, o katerem so kritiki zapisali: "Tole je čudovit album. Pika."
 
McPhee bo zvečer nastopil še na glavnem odru z zasedbo Universal Indians with Joe McPhee, na Nizozemskem delujočim kvartetom, v katerem so se zbrali ameriški in norveški glasbeniki. Zasedba si je nadela ime po skladbi Alberta Aylerja, ki ga skupaj s Cecilom Taylorjem, Johnom Coltranom in Petrom Brötzmannom člani štejejo med pomembne vzornike, ki so sooblikovali glasbo tria – sodoben free jazz: strasten, telesen, surov in intenziven. Sobotni dan bo uvedel že omenjeni trio Dreja Hočevarja, sklepno dejanje zadnjega festivalskega dne in samega festivala pa bo pripadlo norveškemu kvartetu Cortex. Gre za kvartet mlajših glasbenikov, ki deluje od leta 2007, člani pa so dejavni v številnih znanih zasedbah, kot so All Included, Paal Nilssen-Love Large Unit, Bushman’s Revenge, Zanussi 5, Friends & Neighbors, Honest John ter The Heat Death. Cortex se navezujejo na ustvarjanje znamenitega kvarteta Ornetta Colemana in Dona Cherryja, njihovo čvrsto in naelektreno medigro pa odlikuje mamljivi groove. 
 
Med 19. in 21. majem bodo ljubitelji jazza in nove muzike v Cerknem, kjer jih bo poleg raznovrstne muzike iz vseh koncev in krajev jazzovskega planeta pričakalo še pestro obfestivalsko dogajanje v spremljevalnem programu. Obiskovalcem kot vedno nudimo ugodne jazz pakete v Hotelu Cerkno. V soboto, 21. maja, ob 11.00 bo na glavnem odru potekal sklepni koncert naše tradicionalne glasbene delavnice za otroke, ki je tokrat naslovljena Glasba gline – od igre do mojstrovine (ob rednih mentorjih Boštjanu Gombaču in Blažu Celarcu jo bo vodil še Urban Magušar, priznani oblikovalec ter izdelovalec keramike), na isti dan pa se bo ob 12.00 v Gabrijelu odvila okrogla miza – podmizje revije Nova Muska in festivala Jazz Cerkno z naslovom Vkup godbena gmajna!?, ki jo bosta moderirala Ičo Vidmar in Igor Bašin. Na razstavi z naslovom Prit pagliedat se bo predstavil fotograf Jože Požrl, ki bo v baru Gabrijel in Hotelu Cerkno na ogled postavil portrete glasbenikov, ki so nastopali v Cerknem med letoma 2009 in 2015. Ščepec spremljevalnih dogodkov bomo zaokrožili s stalnico našega festivala: delavnico Divja hrana (Dario Cortese).