Orkestrada z novim singlom Blažena napoveduje novi album
29. marec, 2018
Uspešen predstavitveni koncert zasedb Detour in Vatra
30. marec, 2018

23. Jazz Cerkno 2018

Medsebojno sodelovanje glasbenikov iz različnih dežel, ki za seboj imajo različne osebne zgodbe in zgodovine ter kulturno zaledje, ni nič novega v svetu jazza – nasprotno, je tako rekoč nujen pogoj ustvarjanja, temelj za izmenjavo idej, konceptov in energij. Na festival Jazz Cerkno smo od začetkov vabili zasedbe, ki so gojile tak princip delovanja in tudi letos bo tako. Nas pa še posebej veseli, da se bodo na letošnji, že triindvajseti izdaji festivala, ki bo potekala med 17. in 19. majem, vsi trije nastopajoči slovenski glasbeniki predstavili z mednarodnimi zasedbami, od teh treh nastopov pa bosta dve slovenski premieri!

Saksofonist Igor Lumpert že vrsto let živi v New Yorku, kjer je tudi zbral svojo aktualno zasedbo Igor Lumpert & Innertextures, v kateri igrajo Greg Ward (altovski saksofon), Masa Kamaguchi (kontrabas) in Jason Nazary (bobni). V Cerknem bodo na sklepni dan, 19. maja, predstavili album Eleven, ki je januarja 2018 izšel pri cenjeni založbi Clean Feed. Naš vsestranski tolkalec in bobnar Zlatko Kaučič letos praznuje 40 let glasbenega ustvarjanja. Ob tem visokem jubileju bomo v Cerkljanskem muzeju pripravili dokumentarno razstavo z naslovom »Zlatko Kaučič: mnogoterost ritma«, ki jo bomo odprli še pred festivalom, in sicer 4. maja. Na samem festivalu pa bomo v petek, 18. maja, ob 18.00 pripravili tiskovno konferenco in javno vodstvo. Isti dan se bo Kaučič predstavil tudi na glavnem odru, kjer bo muziciral z mednarodnim kvartetom Kaučič / Parker / Léandre / Fernández. Gre za družbo samih »težkokategornikov« proste improvizacije (Evan Parker, Joëlle Léandre, Agustí Fernández in seveda Zlatko Kaučič), ki so vsi že nastopili na našem festivalu, a nikoli skupaj.

Tretji naš glasbenik, ki bo na festivalu zaigral v mednarodni zasedbi, je saksofonist Cene Resnik. K nam pride s svojo novejšo zasedbo Cene Resnik Free Stellar Trio (v njej sta še Marko Lasič za bobni in Giorgio Pacorig za klavirjem), ki pa se ji bo v Cerknem na ekskluzivnem sodelovanju pridružil ameriški trobentač Rob Mazurek. Ta koncert bo na uvodni festivalski dan, v četrtek, 17. maja, dan zatem, v petek, 18, maja, pa bomo Mazurka lahko poslušali v novi inkarnaciji projekta, ki ga je pomagal zagnati pred več kot dvajsetimi leti. Gre za vedno spreminjajoč se kolektiv s krovnim imenom Chicago Underground, ki ga je trobentač in kornetist soustanovil z bobnarjem Chadom Taylorjem. Sveža inačica projekta se imenuje Chicago / London Underground, v njem pa sta ob Mazurku in Taylorju še dva predstavnika mlajše angleške scene, Alexander Hawkins (klavir) in John Edwards (kontrabas).

Gostili bomo še en kvartet, ki spaja po dva glasbenika iz dveh držav, in sicer  japonsko-francoski kvartet Kaze, ki ga sestavljajo dva japonska in dva francoska glasbenika: Satoko Fujii (klavir), Natsuki Tamura (trobenta), Christian Pruvost (trobenta) in Peter Orins (bobni). Pianistka Satoko Fujii pa bo dvojno gostovanje na našem festivalu – ob petkovem nastopu s kvartetom bo pri nas na sobotnem popoldanskem koncertu izvedla svoj prvi slovenski pianistični recital – vpletla v svoj življenjski jubilej. Oktobra letos bo namreč dopolnila 60 let in vsak mesec v letu 2018 bo objavila en album! Med že objavljenimi sta tako solistični Solo kot tudi Atody zasedbe Kaze in oba bosta predstavljena na odrih našega festivala.

Poleg jubilejev in zasedb, ki slavijo mednarodno sodelovanje, bosta še ena rdeča nit letošnjega cerkljanskega jazziranja dva »mini big banda« oziroma dve srednje veliki zasedbi, ki sprevračata ustaljene pojme bigbandovskega jazz orkestra, saj jazz prepletata z elektroniko, rockom, sodobno klasiko in drugimi zvrstmi. Govorimo o avstrijski zasedbi Orchester 33 1/3 in nizozemski ICP Orchestra. Slednjo sestavlja vrsta glasbenikov, ki so s svojimi zasedbami že igrali v Cerknem (Han Bennink, Ab Baars, Ernst Glerum, Tristan Honsinger), svoj nastop pa bodo posvetili lani preminulemu soustanovitelju tega kolektiva, pianistu Mishi Mengelbergu. Medtem ko bomo Nizozemce slišali na sklepni festivalski dan, bodo avstrijski muzičisti nastopili na uvodnem dnevu, v četrtek, 17. maja. To bo njihov premierni nastop v Sloveniji, da bo zadeva še bolj enkratna, pa se je vodja kolektiva Christof Kurzmann (zasedbo je sicer soustanovil s Christianom Fenneszom) odločil, da na oder povabi nekaj slovenskih glasbenikov (imena bodo objavljena naknadno).

Po dolgem času bomo gostili hrvaško zasedbo. To bo novejši sekstet Franz Kafka Ensemble, ki ga sicer sestavljajo veterani in tudi nove sile zagrebške alternativne, novovalovske, jazzovske in še kakšne scene. Člani igrajo ali so igrali z bendi, kot so Haustor, Cul-De-Sac, Lunar, Peach Pit, Porto Morto, Jinx in Darko Rundek Cargo Orkestar, v pričujoči zasedbi pa združujejo free jazz, postrock, afriške ritme, glasbo filmov noir in še kaj. Godba, ki je – nemara tudi spričo tako raznovrstnega zaledja članov zasedbe – vsekakor dovolj nagroovana za sklep uvodnega festivalskega dne. In tudi za sklep celotnega festivala v soboto, 19. maja, smo izbrali podobno nagroovano, za povrh še dodobra nazobčano muziko. Odigral jo bo Italijanski kvartet Roots Magic, ki združuje navidez nezdružljivo: tradicionalni blues in free jazz. Repertoar zasedbe namreč večinoma sestavljajo skladbe legendarnih mojstrov bluesa in jazza, kot so Charley Patton, Blind Willie Johnson, Julius Hemphill, Sun Ra … Predstavili bodo lanskoletni drugi album Last Kind Words, ki je, tako kot prvenec Hoodoo Blues, izšel pri Clean Feed.

Čaka nas kar deset koncertov, od tega jih bo osem ekskluzivnih, torej takšnih, ki jih lahko ujamete le v Cerknem. Poleg tega bo, kot vedno, obiskovalcem na voljo pester spremljevalni program, letos obogaten z nekaj novostmi, a hkrati trdno ukoreninjen  v tradicijo tovrstnega programa. Tako bodo znova na vrsti »klasične« delavnice »Divja hrana v času Jazza« pod vodstvom Daria Corteseja, fotografska delavnica »Jazzy-ga!« Žige Koritnika in glasbeno-zvočna delavnica za otroke »Gongi, pojoče sklede, itd.«, ki jo bo ob rednem mentorju Boštjanu Gombaču vodil Brane Skubic – Lungo. Sklepni koncert otroške delavnice bo v soboto, 20. maja, ob 11.00 na glavnem odru. Prva novost letošnjega programa je delavnica »lovljenja« oziroma snemanja zvokov iz okolja in narave, poimenovana »Cerkljanski zvočni safari«, ki jo bo vodil veteran eksperimentalne glasbe Boštjan Perovšek. Gre za večletni projekt, namenjen vsem generacijam zvedavih lovcev na zvoke, njegov cilj pa bo zvokovno in prostorsko povezovanje cerkljanske kulturne dediščine. Ob zaključku letošnjega safarija bodo udeleženci v petek, 18. maja, ob 17.00 v Mladinskem centru C.M.A.K. / Galeriji Križišče postavili zvočno inštalacijo. Letos uvajamo še eno delavnico, ki pa bo namenjena že izoblikovanim mlajšim glasbenikom ali študentom. Naslovili smo jo »Mladi raziskovalci I.«; vodil jo bo interdisciplinarni umetnik Dre Hočevar, starostna meja za udeležence pa je 30 let. Na zadnji dan festivala bo sledil sklepni koncert v Glasbeni šoli (ob 18.00 oziroma po solo recitalu).

Na sporedu bo še okrogla miza Nove Muske, tokrat z naslovom »Participacija v godbah«, ki je nadvse primeren za tokratno 23. izdajo festivala, na katerem še posebej poudarjamo medglasbeniško sodelovanje. Ob pestrem glavnem programu z novimi vizijami jazza in sorodnih muzik vas čaka še obilo drugih dogodkov.

Vsi za jazz – jazz za vse, na festivalu Jazz Cerkno od 17. do 19. maja 2018!