masa26
video: MAŠA – OD SEVERA DO JUGA
13. junij, 2011
victory20
mp3: Novi singel: VICTORY – DAN BREZ TEBE
13. junij, 2011

album: ALENKA GOTAR – PORTRET

alenkagotar13

alenkagotar13Alenka – Portret je prvenec prve dive slovenske pop-opere Alenke Gotar. Portret v šestnajstih slikah – skladbah, med katerimi so njene pretekle in bodoče uspešnice. Operna diva je na slovenski glasbeni trg poslala unikaten vrhunski album, na katerem je zajetna celotna paleta njenega delovanja: od opernih arij, posnetih s simfoniki RTV Slovenija, do mjuzikla, operete, arij posnetih na pop način, pa pop pesmi na operni način, seveda z njenim nepozabnim Cvetom z juga.

To je prvi, res pravi “crossover” album, na katerem je za vsakega poslušalca nekaj, pravi must-have za vse ljubitelje vrhunske glasbe in izvedbe.

“Pred vami je moj Portret.  Alenka. Taka, kot sem. Sem pevka, operna. In sem ženska. In tale zgoščenka je del mene. Je kot moj prvi otrok. Dolgo časa sem čakala nanj in se borila, da je končno tu. Na njem sem jaz v vseh svojih odtenkih delovanja. V vsem svojem znanju in izkušnjah. Prepleta se tradicija in lepota vrhunske umetnosti, ki se ji reče opera, ter čas, v katerem živimo, njegovi ritmi, svežina in mladostnost. Ko zazveni opera, se odprejo nebesa. Ko se operi doda pridih popa, se nebesa spustijo na zemljo. Obilo užitkov ob poslušanju vam želim”, je povedala Alenka.

Alenka Gotar je prva akademsko izobražena glasbenica z mednarodno klasično operno, gledališko kariero in številnimi mednarodnimi nagradami, ki je začela orati ledino na našem področju z združevanjem prvin pop-a in opere, po kateri so kasneje šli mnogi. Album Alenka: portret je krona njenega delovanja. Glasbeniki kritiki, glasbeniki, novinarji, radijski uredniki, ki so album že dobili v poslušanje, govorijo o njem v superlativih. Je eden najbolj kvalitetnih izdelkov, kar jih je ponudila slovenska glasbena produkcija v zadnjem času.

Naslov njene najljubše skladbe, ki jo je na novinarski konferenci odpela z dušo ter celo brez mikrofona in tonskih vaj, je Nek te voli kao ja, ki jo je Alenka napisala skupaj z Boštjanom Grabnarjem, z njo pa se je Alenka predstavila tudi na Splitskem festivalu. Na Portret je uvrstila 16 izjemno kakovostnih skladb, med katerimi je tudi Samo ti, ki jo odpojeta skupaj z mentorjem in prijateljem Oliverjem Dragojevičem. Poleg tega ni pozabila na svoje največje uspešnice evrovizijski Cvet z juga, Ženska iz soli, Odidi ter Mostovi in Phantom of the opera, ki ju je zapela s primorsko zasedbo Sons. Na albumu najdemo še skladbe Ave Maria, All I ask of you, arije O mio babbino caro, Habanerra, Meine Lippen, sie küssen so heiss, ki jih je posnela s simfoniki RTV Slovenija ter druge, ki jih Alenka Gotar, tako kot vedno, odlično interpretira. Ob ustvarjanju albuma je sodelovala z izjemnimi glasbeniki, producenti, avtorji, (Andrej Babić, Janez Repnik, Aleksander Valenčić, Petar Grašo, Boštjan Grabnar, Rudolf Gas, Simfoniki RTV, skupina Sons in drugi) kar je občutiti pri kvaliteti albuma.

Foto: Milan Simčič


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.