DSCF1786
reportaža: SKUPINA KINGSTON V KRIŽANKAH PROSLAVILA 15-LETNICO DELOVANJA
3. junij, 2010
zadnji_taxi
mp3: Novi singel: ZADNJI TAXI – DEŽ
4. junij, 2010

album: BANDITI – SOCIETY LOVE SONGS

BANDITI_1672b_L_foto_Robert_Zabukovec

BANDITI_1672b_L_foto_Robert_ZabukovecBanditi v leto 2010 vstopajo s pravkar izdanim albumom, ki nosi pomenljiv naslov Society Love Songs. Čeprav teh pet mladcev iz Idrije, na koncertu poskrbi za pravi udarec energije in pozitive, se zdi, da njihova besedila le niso tako plehka, kot bi pričakovali in da (opazno ali manj opazno) idrijska veja domačega punka še vedno raste. Nenazadnje, mar ni prav njihova skladba Failed Society nekakšen manifest-ki-to-ni-pa-vendar-je?

V svetu, kjer vsak dan dobivamo občutek, da nekaj ne gre v redu, so si Banditi priznali, da živimo v “zgrešeni družbi” in državi. Resnica je, da je nekaj hudo narobe. Koga kriviti za krutosti, krivice, nestrpnost in nasilje? Zagotovo obstajajo nekateri, ki nosijo več odgovornosti kot drugi in ti bodo nekoč odgovarjali – ampak priznajmo si, če iščete krivca, morate pogledati le v zrcalo.

Banditi govorijo tako o vanje zajedajočem se neželenem strahu, kot tudi o tem, da je dandanes zaskrbljenost z varnostjo postala rutinska ter banalna, tako rekoč sama sebi namen, življenje pa se je, še posebej po dogodkih 11. septembra, prelevilo v veliko varnostno stanje. Če smo nekoč lahko govorili o strahu pred nečim na podlagi slabih izkušenj, dandanes strah nima racionalne osnove – obstaja sam na sebi in je del načina govora o stvareh, nekaj čemur se je nemogoče izogniti.

Danes, v času post-politike, tako imenovane politike brez politike, je strah idealen način nevtralizacije vseh radikalnih teženj po družbeni spremembi, saj so ljudje prepričani, da manj kot si želijo in upajo, bolje je za njih in s tem je cilj dosežen in apatičnost cenjena.

Današnja sodobna družba je nadomestila vso resničnost ter pomene s simboli in znaki. Živimo v nekakšnem simulatorju, kjer gre za vzroke zamegljevanja razlik med resničnostjo in simulatorjem iskati v medijih, ki izničujejo razliko med nujnimi predmeti in predmeti, potrebo po katerih ustvarja oglaševanje, menjalno vrednostjo in njeno neodvisnostjo od uporabne vrednosti ter globalno naravo kapitalistične produkcije. Na kratko, svet je takšen, kot nam je predstavljen in vcepljen –  rečeno z Banditi: “Murdered people on TV…, another shot, another dead, another river turning red. / Umorjeni ljudje po televiziji…, nov strel, nova žrtev, nova reka postaja rdeča.”

“I won’t hail to the messengers of death. / Ne bom pozdravljal prinašalcev smrti” pravijo in želijo oditi –  a kam, fantje? Mar se nismo znašli v položaju, ko odhod ni mogoč. Odhod v dobre stare čase je nesmiseln, ker se vsi dobro zavedamo, da teh v resnici nikoli ni bilo – kam torej naprej? Je to potrebno budistično razumeti kot vprašanje po poti in ne cilju? Pot naj bo ustvarjalna, prevratniška in osamosvojitvena. Preprosto – “banditska”, saj je osnovni pomen besede bandit prav – izključen, izobčen kot tudi odprt za vse, svoboden…
{loadposition banditi1}
Foto: Robert Zabukovec


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.