siddharta10
novica: SIDDHARTA Z INTENZIVNIMI VAJAMI NAD STOŽICE
10. junij, 2011
Dorde_Balasevic_17
reportaža: ĐORĐE BALAŠEVIĆ V KRIŽANKAH
11. junij, 2011

album: BOGDANA HERMAN IN JURE TORI – ČAS JE

BogdanaJure10

BogdanaJure10Harmonikar Jure Tori je tudi to sezono zelo dejaven. Koncertira večkrat tedensko, saj poleg svojega dueta s kontrabasistom ter tria in skupine Orlek, to sezono še največ nastopa z Bogdano Herman, s katero sta pred kratkim pri založbi Klopotec izdala ploščo Čas je. Oba glasbenika razlikuje orodje, s katerim ustvarjata glasbi, druži pa ju pogled nanjo, saj z izraznim minimalizmom ustvarjata globino in trajanje vtisa.

“Za koncert in za CD sva izbrala izjemno različne pesmi: različne po vsebini (pripovedne, ljubezenske, šaljive, vojaške …), po čustvih, ki jih prevevajo (vedre, strastne, otožne, hrepenenjske) po ustvarjalcih (avtorske – Tom Waits, The Poques, Chawa Alberstein – in ljudske), po državah, v katerih so bile ustvarjene (Slovenija, Italija, Nemčija, Rusija, Bosna, Izrael, ZDA), pa tudi po interpretaciji.”

In vendar imajo skladbe veliko skupnega. Ta muzika obuja določene arhetipe. Ljudi vsega sveta povezujejo pra-spomini in čustva, ki so nam vsem enaka, le izražamo jih v različnih kulturah različno. A te razlike so včasih zanemarljive.

“Sodelovanje gradiva na medsebojnih pogovorih in poslušanju drug drugega. Kot da bi s tem gradila bolj človeški svet. To, da se zanimava drug za drugega, to, da se spoštujeva, to je bistvo najinega glasbenega dela. Zato zveniva dobro. Zelo dobro.”


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.