davidgrom08
video: DAVID GROM – ZA VEDNO
8. julij, 2011
latinonusaderenda07
mp3: Novi singel: LATINO & NUŠA DERENDA – ZAVRTEL SI ME
9. julij, 2011

album: KVINTON & BORUT GOMBAČ: BALADE NA BLEDEČIH TLEH

Kvinton251

Kvinton251Neizpolnjena ali izgubljena ljubezen, neprilagodljivost, norost, neuklonljivost, drugačnost… so rdeča nit, ki nas vodi skozi zgodbe ljudi. Z besedami jih naslika Borut Gombač. Glasba je konceptualno vezana na vsak lik posebej. Od destruktivno rockerske preko bluesa in pripovedi, vse do šansona in swinga.

Album je opremljen s knjižico pesmi in ilustracijami beograjskega ilustratorja Mladena Oljače, oblikovanje je delo Dejana Miletiča.

Balade na bledečih tleh niso le tako imenovana uglasbena poezija, ampak organski preplet verzov in glasbe. Pričujoči cikel se namreč v veliki meri navezuje na glasbeni izraz Kvintonov, tako  tematsko, kot ritmično in zvočno. Zvočna komponenta Gombačevih balad je pisana na kožo hrapavemu baladnemu glasu pevca in vodje skupine Marjana Boneta. Molovske pasaže zapisanega so kompatibilne molovskim tonom harmonike in ostalih instrumentov (solo kitare, tamburic idr.), pa tudi zastrtim spremljajočim vokalom in značilnim kvintonovskim basovskim linijam. Tematsko je cikel umeščen v urbano okolje in upodablja usode najrazličnejših marginalcev, od klošarjev do takšnih ali drugačnih mestnih posebnežev. Na družbeni rob jih je pripeljala neprilagodljivost, praviloma v povezavi s samosvojostjo ali neuslišano ljubeznijo. Čeprav na prvi pogled morda ni opazno, pa balade  ob vsej mračnosti v podtonih skrivajo tudi dragoceno svetlobo in upanje, pa četudi kdaj le v obliki privida ali sanj.

Zametek pričujočega sodelovanja Kvintona in Boruta Gombača najdemo na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike 5 (Subkulturni azil, 2009) in uglasbenih pesmih Hromi Jošt in Nora Roza. Skupaj so se odločili, da kronajo dosedanje sodelovanje s celotnim albumom pesmi o posebnežih. Na albumu je devet pesmi, vsaka za sebe pripoveduje zgodbo o ljudeh iz obrobja.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.