klarisajovanovic17
mp3: Novi singel: KLARISA JOVANOVIĆ – POD OKNOM
17. oktober, 2011
backstage17
koncert: BACKSTAGE Z 10. OBLETNICO
17. oktober, 2011

album: MARZIDOVŠEK – ULTIMATIVE

marzidovsek17

marzidovsek17Mario Marzidovšek je bil v osemdesetih letih enkraten glasbenik, umetnik, producent, ki se je ukvarjal s številnimi alternativnimi dejavnostmi, med ostalim s prvo nelegalno založbo kaset v nekdanji Jugoslaviji. Po pojavu Laibacha in po odmevnih koncertih obskurnih post-punk in industrijskih zasedb iz tujine pri nas, so vplivi naleteli na plodna tla.

Med leti 1984 in 1988 je objavil več kot 50 kaset elektronske glasbe in alternativnega rocka ter ustvaril razvejano komunikacijsko mrežo s številnimi svetovnimi ustvarjalci in producenti. Kot založnik in eksperimentator je s kasetno produkcijo omogočil pretok idej in prinašal v ta prostor do tedaj neslišano glasbo. Njegova lastna ustvarjalnost je bila delno pod vplivom Neue Slowenische Kunst in drugih alternativnih skupin, vendar je v lastnih delih ohranjal svojo inovativnost in izvirnost. Njegovi elektronski performansi so bili glasni in radikalni, zanimala ga je tudi eksperimentalna elektronska glasba in občasno se je poskusil v povsem improviziranem in kaotičnem nastopu. Zaradi številnih kontaktov s svetovnimi glasbeniki je vzpostavil sodelovanja in številna underground koprodukcije.

Glasbeni album Ultimative je pomemben dokument samostojnega kreativnega zagona Maria Marzidovška in dragocen spomin na čas, ko iskanje tržnih niš še ni bila prioritetna naloga glasbenikov.

Vinilni plošči je priložen esej doc. dr. Rajka Muršiča (Oddelek za etnologino in kulturno antropologijo, Univerza v Ljubljani) za naslovom On the relationship of Global and Local Music Production: Mario Marzidovšek and his Independent Label Marzidovshekminimalaboratorium. V njem avtor razkriva ozadje delovanja Maria Marzidovška in milje v katerem je nastajala njegova glasba.

Mario Marzidovšek nas je zapustil 2. oktobra 2011.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.