Foto: Luka Kaše
Gušti, Happy ol’ McWeasel in Recycleman v sklopu projekta Stari, uštimaj se!
10. junij, 2013
V Ljubljano prihaja ABBA revival
11. junij, 2013

Alenka Godec obeležuje 25 let glasbenega udejstvovanja

Foto: Aljoša Rebolj

Foto: Aljoša Rebolj

V svoji bogati karieri je izdala osem solo albumov, sodelovala je z mnogimi priznanimi glasbeniki iz Slovenije in širše, zmagovala na glasbenih festivalih … Prepevala je jazz in pop skladbe, evergreene, popevke in še bi lahko naštevali. 25 uspešnih let je težko strniti, saj je v toliko letih nastalo ogromno novih skladb, albumov, sodelovanj, nastopov in še mnogih drugih (glasbenih) poslastic, a poskusimo. Predstavljamo vam Alenkinih 25 let!

''Ko sem prvič stala na odru Pop delavnice, mikrofona nisem mogla držati samo v eni roki, ker se mi je le-ta preveč tresla. Tako mikrofon držim v obeh rokah, pa čeprav takrat izvajalci sploh nismo peli v živo,'' se svojih začetkov leta 1988 spominja Alenka Godec. Javnosti se je prvič predstavila prav v Pop delavnici, kjer je s skupino Cafe kot debitantka prejela kar tri nagrade (nagrado strokovne žirije, nagrado za najboljšega debitanta, ter nagrado občinstva). Po tem velikem uspehu je postala solistka. Kmalu je bila povabljena k sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in k sodelovanju z New Swing Quartet-om. Svojo prvo ploščo, naslovljeno Tvoja (po veliki uspešnici iz leta 1988), je Alenka izdala leta 1992.
 
Big Band RTV Slovenija, New Swing Quartet (z njimi leta 1994 izda album On the sunny side), Greentown Jazz Band in še mnoga druga sodelovanja s priznanimi jazz solisti so Alenki Godec odprla vrata v svet jazza, evergreenov, črnske duhovne glasbe; tako so njen glasbeni stil kmalu označili za jazz-pop. ''Tu sem pridobivala kilometrino, pravzaprav sem začela z jazzom, tudi moji nastopi na začetku kariere so bili jazzovsko obarvani. Sodelovala sem z zares vrhunskimi glasbeniki, solisti in tam pridobila ogromno izkušenj in znanja, kar mi pride prav še dandanes, tudi v pop vodah,'' dodaja Alenka.
 
Alenka je v tem času pridno pripravljala tudi lasten material – leta 1995 tako izda album Prebujena, dve leti kasneje še album Čas zaceli rane, nastopila pa je tudi na prvem izboru samostojne Slovenije za popevko Evrovizije leta 1992 (3. mesto), na Melodijah morja in sonca leta 1997 (3. nagrada občinstva), na Slovenski popevki leta 1998 (nagrada za najboljšo interpretacijo). Raznovrstna sodelovanja na festivalih so postala nekakšna stalnica v Alenkini raznoliki in bogati glasbeni karieri: ''Sodelovanja na festivalih so del moje glasbene poti in hkrati dobra promocija nove pesmi. Sicer nisem ravno navdušena nad tekmovanjem v glasbi, a sem ta del vzela v zakup. Konec koncev sem tudi družabna in rada srečujem svoje glasbene kolege in kolegice. So pa festivali tudi dobra priložnost, da ljudem pokažeš, da še migaš,'' meni Alenka.
 
Da dober glas seže v deveto vas, Alenka dokaže leta 1999, ko v okviru Jazz festivala v Križankah nastopi z legendarnim ameriškim glasbenikom Herbiem Hancockom: ''To je bila ena izmed najbolj zahtevnih in odgovornih nalog zame. Na oder s Hancockom sem namreč odšla brez predhodnih vaj – brez tonske vaje, brez vaj z bendom. Vedela sem, kateri dve skladbi bom pela z njimi, to pa je bilo tudi vse. Spominjam se, da mi je Hancock pred nastopom rekel "don't worry, it will be jazz". Koncentracija mi je delala 200 na uro, nastop sem menda odlično izpeljala, vzdušje pred nabito polnimi Križankami pa je dodalo piko na i.'' Še istega leta izide album Sentimental journey, na katerem je Alenka sodelovala z zasedbo Renato Chicco & String.si. Z isto ekipo posname tudi ploščo z naslovom Over the rainbow (2003).
 
Leto 2000 je Alenka Godec zaokrožila z novo ploščo Vse ob pravem času z Big Bandom RTV Slovenija, s katerim je vsa ta leta nastopala.
 
Prvih nekaj let novega tisočletja Alenka Godec navdušuje tako stroko kot občinstvo z nastopi na raznih glasbenih festivalih – leta 2001 se na EMI predstavi s skladbo Če verjameš ali ne (3. mesto) in na Hit festivalu s skladbo V meni je moč (najboljša izvedba, najboljše besedilo); leta 2002 sodeluje na MMS s skladbo Raje mi priznaj (2. mesto po izbiri občinstva, najboljša izvedba s strani strokovne žirije) in na Hit festivalu s skladbo Ni me strah (zmagovalna skladba); leta 2003 se na EMI predstavi s skladbo Poglej me v oči (3. mesto), skladbo pa istega leta predstavi tudi na festivalu Sunčane skale (najodmevnejši festival Srbije in Črne gore); leta 2004 na festivalu MMS nastopi s skladbo V dobrem in v slabem (strokovna nagrada za najboljšo pesem, nagrada za najboljšo izvedbo), na Slovenski popevki pa predstavi skladbo Rada bi znova poletela. Večino od sodelujočih skladb posname s tandemom Aleš Klinar – Anja Rupel: ''Obdobje sodelovanja z Alešem Klinarjem in Anjo Rupel je bilo pravzaprav najbolj povezano s festivali. In na teh (Hit festival, MMS, Slovenska popevka, EMA) smo bili tudi precej uspešni. Tudi obe plošči – V meni je moč (2002) in Mesto sanj (2005) sta iz tega obdobja.''
 
Alenka Godec se v sodelovanju z založbo Dallas in Janijem Hacetom leta 2008 loti projekta najlepših pesmi – projekta približevanja, ohranjanja in reinterpretacije nekaterih kultnih in ključnih del novejše slovenske glasbene zgodovine – leta 2008 izide album So najlepše pesmi že napisane, leta 2010 njegov naslednik, So najlepše pesmi že napisane II. ''Od nekdaj sem na svojih nastopih prepevala slovenske zimzelene melodije, zato sem ponudbo založbe Dallas sprejela brez pomisleka. Odločilno vlogo je odigral seveda Jani Hace, s katerim sem občasno sodelovala že pred tem, a nikdar v takem obsegu. Zelo ga cenim kot glasbenika in brez dvoma sva se v obeh projektih znašla na isti valovni dolžini. Pristop do dela je bil drugačen, jaz bolj zrela … predvsem pa je za obema projektoma stala založba, kar je seveda bistveno. Obe plošči sta bili moj najbolj prodajani, prva pa je podrla vsa moja pričakovanja in prodajne številke,'' dodaja Alenka. Alenka Godec se je samostojno predstavila na mnogih velikih in slovitih slovenskih odrih – med drugim je nastopila v Križankah (2009) in v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (2010). Alenka je za album So najlepše pesmi že napisane prejela tudi platinasto ploščo, projekt najlepših pesmi pa velja za enega najbolj uspešnih glasbenih projektov v zadnjih letih na naših tleh.
 
Alenka Godec se pri svojih glasbenih petindvajsetih letih rada spominja svoje glasbene zgodovine in polna zanosa zre v svojo glasbeno prihodnost. Čakajo jo mnogi poletni koncerti, 6. julija pa bo s skladbo Vse je ljubezen nastopila na 33. Melodijah morja in sonca.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.