Dream Theater prihajajo v Slovenijo
15. januar, 2014
Foto: Alan Orlic
Mi2 v videospotu Hči vaškega učitelja
16. januar, 2014

Avtomobili za začetek koncertnega cikla bara Garbijel

Koncertno dejavnost v novem letu pričenja bar Gabrijel v peti prestavi, saj bo na prvem koncertu gostili legendarno novogoriško pop-rock zasedbo Avtomobili. Bend je leta 2012 obhajal visoko 30-letnico delovanja ter ob jubileju izdal album Pozna pomlad, ki je nekoliko modernejše aranžiran, vseeno pa na njem skupina obdrži svoj edinstveni poetično-melanholični slog. 

Avtomobili so ena najbolj dolgoživih slovenskih zasedb, ki ima za sabo nadvse zanimivo glasbeno pot: od novega vala in angažiranih besedil (pesem Ona nosi uniformu) in nastopa na Novega rocka do širše prepoznavnosti in priljubljenosti.
 
Avtomobili so nastali leta 1982 in že leto kasneje svoj sveži pop s pronicljivimi besedili predstavili na Novem rocku. Še eno leto kasneje pa so zmagali na takrat prestižnem jugoslovanskem mladinskem festivalu v Subotici, kar jim je bila izvrstna popotnica za nastope po nekdanji skupni domovini. Zasedba je namreč na začetku prepevala v srbohrvaščini, in sicer so taki prvi trije albumi: Mjesec je opet pun (1984), Dugo toplo ljeto (1985) in Krenimo (1987).
 
Po slednjem albumu je prišlo do nekajletnega mirovanja, saj je četrti album Mraz izšel šele leta 1992, dve leti zatem pa še plošča Skozi leta. V letih 1994 in 1996 je zasedba osvojila nagradi Zlati petelin kot najboljša slovenska rockovska skupina. V 90. letih so nato sledili albumi Drugi svet (1995; kompilacija), Navaden dan (1997) in Največji zadetki (1998; kompilacija), v novem tisočletju pa še Enakonočje (2000), Mesta železniških postaj (2006) in Klub klubov (2008). Slednji je izšel v sodelovanju z Valom 202; gre za posnetek javne radijske oddaje s publiko v studiu.
 
Avtomobili so svojo visoko obletnico leta 2012 obeležili z izidom novega albuma pomenljivega naslova Pozna pomlad. Na njem so predstavili nekoliko modernejši zvok, a ohranili svojo prepoznavnost in znova dokazali, da so s svojim zapomljivim in odlično odigranim pop-rockom enkraten pojav na slovenski sceni. V 30 letih so se člani skupine nekajkrat zamenjali, a jedro zasedbe ostajata brata Vuksanovič, basist in pevec Marko ter klaviaturist Mirko. Poleg pesmi z novega albuma bodo Avtomobili na cerkljanskem koncertu postregli s šopkom svojih večnih uspešnic, kot so Poletje ljubezni, Sama, Ljubezen ne stanuje tu, Punce izginjajo v noč idr.