Queens of the Stone Age se končno vračajo v Ljubljano
6. junij, 2014
Foto: Mitja Šmid Bricelj
Sara Kobold s singlom Samo morje ve
8. junij, 2014

Bajaga ob 30-letnici s skoraj 3-urnim koncertom zopet navdušil ljubljanske Križanke

30 uspešnih in nepozabnih let je minilo od snovanja začetkov Bajage & Instruktorov, ki so se v glasbeno zgodovino zapisali kot ena največjih pop-rock skupin z nekdanje Juge. Pevec, kitarist in avtor pesmi Momčilo Bajagić-Bajaga, ki je na glasbeno pot stopil že pri rosnih štirinajstih, je v svoji karieri osvojil srca vseh generacij in ljubitelje dobre pop/rock glasbe. 

Skupina je v mnogih letih objavila 10 rock albumov in 10 kompilacij, navdušila na kar 2.500 koncertih širom sveta in prodala 3 milijone različnih nosilcev zvoka. Svojo 30-letnico so želeli obeležiti tudi v Sloveniji in to v prav posebnem ambientu, ki jim je – kot sami pravijo najljubši v Ljubljani – to so Križanke. Tako so v petek, 6. junija povsem napolnili ljubljanski amfiteater.
 
Preden so stopili na oder je njihov prijatelj Magnifico nasmejal občinstvo s slovenskimi recitacijami odsekov najbolj znanih pesmi skupine, ki so zvenele povsem drugače. Ko je na oder stopil Bajaga z Instruktori, so ljubljanske Križanke povsem oživele in navdušeno vzklikale. Koncert se je začel s skladbo Još te volim, tekom večera pa so nanizali številne rock balade, pa tudi veliko tistih pravih rock’n’roll uspešnic. Publiko so tako navduševali tudi s pesmimi: Godine prolaze, Tamara, Ruski voz, 220 u voltima, Lepa Janja, ribareva kči, Sa druge strane jastuka, Plavi safir, Dobro jutro džezeri, Verujem, ne verujem, Život je nekad siv, nekad žut, Vesela pesma, Ti se ljubiš in druge. Po prvem bisu je publika povsem obnorela ob verzih “…Prešerna bi ti bral, kot da sem pravi Gorenjc, tisočkrat jaz bi tebi prebral ceo sonetni ven’c…” iz priljubljene Slovenačke reči. Bajaga je v Križankah ustvaril kalilnico pozitivne energije, ki jo je bilo mogoče občutiti na vsakem koraku ambienta. Tekom koncerta je celoten amfiteater klaviaturistu Aleksandarju Saši Loknerju v en glas zapel slovenski vse najboljše, saj je bil član skupine rojen ravno na dan koncerta pred 50 leti.
 
Na koncert je Bajaga povabil tudi nekaj svojih dobrih in starih prijateljev iz Slovenije. Lado Leskovar, legenda slovenske popevke in šansonov je požel veliko navdušenja z umirjeno in prijetno skladbo Poslednji vlak. Priznal je, da mu je v čast biti gost na koncertu Bajage, le ta pa je bil na njegovem koncertu gost že kar dvakrat in je rekel le to, da mu s tem nekako “vrača nazaj”. Nekajkrat tekom koncerta je mikrofon pristal tudi pri najbolj zvestih privržencih v prvi vrsti, Križanke pa je povsem vrgel na noge prihod znamenitega nogometnega trenerja Slaviše Stojanovića, ki je vsekakor dokazal, da je tudi odličen rock kitarist in da je kitara v njegovih rokah povsem domača. Mnogi so pričakovali, da bosta z Bajago zaigrala kakšno navijaško pesem, a na koncu sta presenetila in povsem navdušila s Tišino. Stojanović se je povsem zlil s skupino in za trenutek je postal kar njihov član. Po prvem bisu in glasnem 5-minutnem vzklikanju ter žvižganju publike se je Bajaga vrnil na oder s prižgano cigareto, ki jo je nato podal dekletu v prvi vrsti, le to pa mu je kasneje na oder prineslo steklenico žganja. 
 
Ozračje v Križankah je bilo že dodobra razgreto, pravo eksplozijo pa je povzročil prihod slovenske legende in dolgoletnega prijatelja Bajage – Pera Lovšina. Skupaj sta zapela pesem Moji drugovi. 
 
Večtisočglava množica je štirikrat zapored po odhodu Bajage z odra glasno negodovala, vzklikala, topotala z nogami, žvižgala in glasno vzklikala. Bajaga & Instruktori so se znova in znova vračali na oder in navduševali z mnogimi uspešnicami, na koncu pa po kar neverjetnih štirih bisih in skoraj 3-urnem koncertu okrog polnoči zaključili koncert s pesmima Sa druge strane jastuka in Dvadeseti vek. Tako so ob zaključku v zraku obstali verzi pesmi iz leta 1985: “…Ne verujem, gledam, ustajem iz kreveta, sve zvući kao Betovenova deveta, ja ih pitam, ljudi, zar vam je do pevanja, a oni kažu, jeste, bez oklevanja…”.
 
Bajaga, ki se je kitaro naučil igrati na blues, glasbenik, ki ima rad različne zvrsti glasbe in legenda, ki ima pred vsakim koncertom vsaj malo treme ter za svojo zasedbo Instruktori pravi, da so s 30 leti v glasbi še pionirji, je v ljubljanskih Križankah ustvaril veliko pozitivo in nepozaben spomin. S koncertom, v katerem je združil najboljše kar je ustvaril v mnogo letih, je požel izjemno navdušenje in znova dokazal, da ga skupaj z Instruktori upravičeno štejemo med največje glasbene uspehe na območju bivše Juge.