Elvis Jackson z novo skladbo Whatever happens
15. december, 2016
Klara jazbec predstavlja Milijon in ena
15. december, 2016

Bališ postavljajo ogledalo današnji družbi

Avstrijsko Koroški Bališ se je po skoraj dveh letih ustvarjalnega odmora v nekoliko spremenjeni zasedbi vrnila na glasbeno sceno. Nova pesem z naslovom 'Ljubo doma, kdor ga ima' opozarja na aktualno problematiko begunstva. Produkcija in miks je tudi tokrat delo enega najbolj znanih slovenskih producentov Žareta Paka.

Gre za predelavo uspešnice avstro-pop legende Georga Danzerja z naslovom 'Daham bleibt daham' (oz. v slovenskem prevodu 'Ljubo doma, kdor ga ima'). Danzerjeva besedila kljub starosti držijo ogledalo aktualni družbi. S pesmijo želijo kot avstrijski izvajalci izkazati moralno podporo vsem, ki jim je onemogočeno verodostojno življenje 'daham' oz. doma.
 
Pesem je posebna tudi zaradi zanimivega sodelovanja. Bališ že od samega začetka podpirajo mlade glasbenike. K snemanju pesmi 'Ljubo doma, kdor ga ima' so preko projekta 'Mladirod-rock', ki preko delavnic, koncertov in strokovnega sodelovanja, spodbuja k ustvarjalnosti, povabili angažirane mlade pevke in pevca ter jim na ta način omogočili nove izkušnje v okviru profesionalne produkcije.
 
In kaj v prihodnosti še lahko pričakujemo od ustvarjalnih Bališ? V začetku leta 2017 novo pesem, konec leta 2017 pa dolgo pričakovani novi album rockerjev, ki v avstrijski zamejski manjšinski glasbeni sceni uživajo status legend. Z aktualnim albumom »Novnos« (2011 / ZKP RTV Slovenija) so že prestopili žanrske meje lastnih glasbenih korenin zasnovanih pretežno na rocku 70-ih let in ustvarili modernejši zvok. Kdor pozna ustvarjanje skupine pa ve, da bodo fantje tudi tokrat iskali nove izzive preko meja žanrske ozkoglednosti.