Foto: Jani Ugrin
The Tide predstavljajo single Little Love Pretender
17. december, 2013
Foto: Jože Volf
Umbilikal ob izidu albuma s singlom Dentro
17. december, 2013

Basista Tilen Hudrap in Matej Sušnik leta 2013 v ZDA

Da ima glasbena tujina posluh tudi za našo kvaliteto sta v letu 2013 dokazala dva mlada slovenska basista, Tilen Hudrap iz Raven na Koroškem in Matej Sušnik iz Medvod. Obema je po uveljavitvi na evropski metal sceni uspel prodor v obljubljeno deželo: ZDA. 

Matej Sušnik, član zasedb Metalsteel in King FOO, se je letošnjega novembra mudil v Teksasu na povabilo vodilne teksaške metal skupine Helstar. Kot session basist na evropskih koncertih z njimi sodeluje že 3 leta, tokrat pa so se v ameriškem taboru odločili, da Matej odpotuje tudi čez lužo in tam odigra nekaj koncertov. 
 
Slovenski basist je s skupino posnel tudi album, ki spomladi 2014 izide pri nemški založbi AFM. Na albumu bo gostoval tudi eden izmed trenutno najbolj vročih kitarskih herojev na svetu, katerega ime pa je zaenkrat še skrivnost. Maja 2014 se bo s Helstar  odpravil na evropsko turnejo, kjer bodo promovirali novi album, tečejo pa tudi resni pogovori o turneji po Avstraliji.
 
Tudi Tilen Hudrap, član slovenskih metal zasedb Thraw, Scepsis, Keller itd. je drugo polovico leta 2013 preživel izjemno delovno. Po enomesečni poletni evropski turneji, kjer je z legendarnim ameriškim bandom iz San Francisca v Kaliforniji, Vicious Rumors, igral na mnogih open air festivalih z nekaterimi najbolj zvenečimi skupinami na svetu (Anthrax, Overkill, Saxon, Accept, Nightwish, King Diamond…) in Julija kot prvi Evropejec postal član kalifornijskega banda, se je septembra odpravil na več kot eno-mesečno turnejo po Ameriki in Kanadi.
 
Kot prvi Slovenec v hard rocku/metalu je polnopravni član ameriškega banda odigral med-državno ameriško turnejo, kjer je s skupino prečkal več kot 30 zveznih držav in prepotoval okoli 17 000 kilometrov po ameriških cestah. Od San Francisca do New Yorka, Chicaga do Las Vegasa, od Detroita do Toronta, od Atlante do South Karoline, skozi Oklahomo, Kansas, Houston in Dallas, San Antonio, Boston, Indiano, Philadelphio itd., band je obdelal skoraj celotni Severno-Ameriški kontinent.
 
Skupina, ki je bila ustanovljena leta 1979 in nepretrgoma deluje 34 let, je s Hudrapom na turneji posnela live album, Live you to Death pt.2- The American Punishment, ki bo izšel marca 2014, pri eni izmed največjih in najbolj kultnih metal založb na svetu, SPV/Steamhammer Records. 
 
Konec marca se s skupino odpravlja na Južno-Ameriško turnejo s Sabaton, v pripravi je turneja po Novi Zelandiji in Avstraliji, poletje pa bo band zopet preživel v Evropi. Turnejo bodo otovorili 5. junija pri naših južnih sosedih v Zadru, na festivalu Underwall open air, zaključili pa konec meseca na nizozemskem festivalu Dokkem open air.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.