Orleki v ska ritmih na(d) volitve
11. marec, 2018
Isobel predstavlja novi singel Manifest
12. marec, 2018

Boštjan Gombač & Big band RTV Slovenija z novim albumom Iucundus

Boštjan Gombač je cenjeni slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za skladateljsko in koncertno dejavnost za leto 2017. Pri Založbi RTV Slovenija z navdušenjem najavljamo izid njegovega novega albuma Iucundus.

Boštjan Gombač se je že med študijem klarineta, pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih petnajstih let lahko zasledimo na približno 120-ih nosilcih zvoka in zajema vse, od etna do resne glasbe. Prav tako je avtor glasbe za 50 gledaliških predstav in 40 dokumentarnih filmov. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC 3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki.

V skladbi Način, najavnem singlu albuma Iucundus, lahko slišite tudi izjemni glas Nine Strnad, ki jo skupaj z Boštjanom Gombačem zapoje v duetu.

 

Gombač, ki je znan po tem, da vse, kar dobi v roke, spremeni v glasbeni inštrument in iz njega izvabi čudežne zvoke, je tudi na novem albumu Iucundus posegel po mnogih glasbilih in z njimi svoje privlačno potovanje skozi različne glasbene pokrajine spremenil v glasbeni vrtiljak, ki bo očaral vsaka dovolj odprta ušesa. Pri projektu je sodeloval tudi tolkalec Nino Mureškič. Skladbe na albumu Iucundus so avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana, Boštjana Gombača in Nina Mureškiča. Priredbe: Alojz Krajnčan in Aleš Avbelj.