inflames20
koncert: IN FLAMES V KINU ŠIŠKA
21. avgust, 2011
nikibelucci29
koncert: NIKI BELUCCI V BUKOVICI
22. avgust, 2011

Če se pišeš Kreslin

Foto: Zoran Abram

Foto: Zoran AbramVlado Kreslin, Križanke, čet. 18. avgust

Če se pišeš Kreslin in ti je ime Vlado, potem že dvajseto leto poskrbiš, da približno enkrat takrat, ko je pred veliko leti Marjana Držaj pela o poletni noči, ki so jo potem lepotno operirali in z dodatkom silikona spremenili v Ljubljanski poletni festival, v Križankah pobrišejo prah, ker jim razprodaš vse stole tudi, če niso ravno tako poceni kot v Švedski romarski izpostavi v čast poceni pohištvu, ki sta nam najbližji v Celovcu in Villesseju.

Vlado_Kreslin_06 Vlado_Kreslin_19 Vlado_Kreslin_20

Če se pišeš Kreslin in ti je ime Vlado, potem lahko nastopaš v Križankah z Malimi bogovi, ker velikih bogov v resnici ne rabiš, ker ti zanje odleže kar Gal Gjurin, ki ga lahko uporabiš za vse instrumente v katere se piha ali pa pritiska na tipke. Na koncu tako celo varčuješ in za prihranjen denar si, za namesto reklam med polčasom, lahko celo iz daljne Irske uvoziš nadomestek Guinnessa, ki se imenuje Mary Coughlan, ki ima glas tako globok kot kozarec za ta veliko pivo.

Vlado_Kreslin_16 Vlado_Kreslin_28 Vlado_Kreslin_26
Vlado_Kreslin_27

Če se pišeš Kreslin, ti tudi organi zakona nič ne morejo pri tem, da se že kot mladoleten začneš družiti z bando, ki ji pravijo Beltinška in ki je strah in trepet v bližnji in daljni okolici Beltincev. Med povprečno Slovensko populacijo jih je mogoče prepoznati po mafijskem stilu oblačenja, ki že zadnje pol stoletja prisega na črn klobuk in belo srajco. Zraven seveda paše črna kitara, ki jo imaš lahko oblečeno ležerno čez ramo. Nismo pa zasledili kakšnih posebnih zahtev glede čevljev, ker iz dejstva, da se je eden izmed gostov na odru pojavil v nečemu, kar je bilo podobno gumijastim škornjem, ki so padli v oko celo, če si spregledal njegovo modro pikasto srajco in trikotno kitaro. Šele, ko ga je Kreslin poklical balalajka Aleksei, je postalo jasno, da ne gre za modni kiks enega izmed članov bande.

Vlado_Kreslin_10

Če se pišeš Kreslin, si včlanjen v isto bando kot tvoja mama in oče in pri tvegaš, da ti mama v mikrofon pred zelo veliko ljudmi reče: “Vladek, a sem ti rekla, da sem ti za nastop zlikala tisto ta drugo ta belo srajco!” ali pa “Se boš prehladil, če si boš spet ves prepoten dajal klobuk z glave!” in obstaja tveganje, da bo oče javno priznal, da so tisto originalno črno kitaro nekje, pred leti, pozabili na enem koncertu in ker duplikat ni enak kvaliteti originala, morajo zdaj na vsak nastop s sabo nesti vsaj dve in biti morata razstavljeni na odru tam, kjer je miza za eno vrtnico za en kozarec vode na črnem prtu.

Vlado_Kreslin_01 Vlado_Kreslin_02 Vlado_Kreslin_13
Vlado_Kreslin_14 Vlado_Kreslin_18

Če se pišeš Kreslin in v svoji glasbi res veliko poveš in si tisto lahko za vsako razpoloženje drugače razlagaš, potem pri koncertu v živo res ne rabiš živahnih spremljevalnih vokalov, ki imajo tako dolge noge kot vesoljci in srce, ki je tako veliko, da ne gre v modrček in je čisto odlično, če imaš za spremljevalne vokaliste kar “Može v črnem”, ki so čisto oblečeni.

Vlado_Kreslin_03 Vlado_Kreslin_04 Vlado_Kreslin_15
Vlado_Kreslin_22 Vlado_Kreslin_23 Vlado_Kreslin_25

Izjema je pripadala samo izvedbi pesmi Dekle moje, kjer brez bosonogih plavolasih deklet res ni šlo že zaradi celostne podobe, v kateri se glasba staplja s kuliso v kateri so na odru poskušali ustvariti podobo večera ob reki, na katero sveti luna. Plavolasi dekleti na fotografiji nista vidni, ker sta bili previsoki, da bi šli v kader.

Vlado_Kreslin_08

In tudi, če se pišeš Kreslin in ti je ime Vlado, ti ga včasih lahko grdo kiksnejo pri ozvočevanju in ker nisi v Stožicah, za to, da rahločutne dame v občinstvu ne poskočijo zaradi ritmičnosti tvoje glasbe, temveč zato, ker je v pregrešno dragih zvočnikih pregrešno naglas večkrat brez vnaprejšnjega opozorila zapiskalo, žal ne moreš kriviti slabe akustike v prostoru.

Vlado_Kreslin_17

Strokovna analiza je kot izvor problema v kakovosti zvoka izključila naglušnost mojstra za mešalno mizo. Komisija za zaščito sluha je namreč ocenila, da je ozvočevalska ekipa uporabila premajhno mešalno mizo. Za najboljšo kakovost zvoka mora mešalna miza namreč meriti vsaj toliko kot polovica bivanjskega kontejnerja s pripadajočimi sanitarijami in biti mora postavljena čimbolj pred večino občinstva tako, da neposreden pogled čez mojstra za mešanje zvoka v nobenem primeru ni možen. V tem primeru je škripanje in cviljenje možno gladko skriti, ker občinstvo za čudne zvoke tako ali tako krivi svoje vratne in ramenske sklepe, ki jih mora nujno naprezati, če hoče spremljati dogajanje na odru.

Vlado_Kreslin_05 Vlado_Kreslin_12 Vlado_Kreslin_09

Če si Kreslin in ti je ime Vlado, potem ti res ni težko narediti, da občinstvo v poletni noči presliši čudne zvoke in v tvoji glasbi uživa. In če si Kreslin in ti je ime Vlado, potem tudi skrbiš, da občinstvu ni dolgčas in preslišiš kdo v občinstvu med prepevanjem najbolj fuša. Naš zmagovalec je gospod v črni majici v zgornjem levem kotu, ki se je tako vživel v dogajanje, da je že iz fotografirje razvidno, da poje zelo čist bariton in če že bi izbirali kandidatke za žensko spremljevalno vokalno skupino, bi bila to gospodična na sliki. Na tak način bi namreč radi povedali, da je bilo med udeleženci koncerta zaznati medkulturalnost. Ne bi bilo pa odveč malo več kulture med Maryinim solo nastopom, ker je Mary na odru verjetno slišala kaj so o njej govorili za šankom. Za trenutek se nam je celo zazdelo, da smo med občinstvom ugledali Chucka Norrisa, ampak potem je naključno srečanje še od blizu pokazalo, da je bil to le gospod Bojan Križaj in ga zato nismo nadlegovali s prošnjami za avtogram, ker je tisti plakat na katerega se nam je podpisal pred dvajsetimi leti v Krajnski gori, še čisto dober.

Vlado_Kreslin_11 Vlado_Kreslin_24

Enkrat vmes se je celo Kreslinu od višine malo zvrtelo …

Vlado_Kreslin_07

Bilo je dobro in izraz na njegov obrazu je dokaz, da je glasba v resnici trdo delo in srčno upamo, da se namerava upokojiti po določilih nove pokojninske reforme.

Vlado_Kreslin_21 Vlado_Kreslin_29

Besedilo: Alenka Abram (Zarolaj.si)
Foto: Zoran Abram (Zarolaj.si)