Tide v Orto baru že ta petek
12. marec, 2013
Foto: Francesco Moretti
Vasko Atanasovski s singlom Ni te več
12. marec, 2013

Dan D s tihim večerom do bučnega aplavza

Foto: Silvijo Selman

Foto: Silvijo Selman

Če nekaj delaš s srcem, to začutijo tudi ljudje. Od začetkov projekta Tiho, ko so ga mnogi pospremili s skepticizmom, pa do zaključka, ki se je konec minulega tedna (8. in 9. marca) zgodil v Kinu Šiška, so Dan D podoživeli pravo pravljico. Odločitev, da se lotijo nečesa precej neobičajnega za rockerski bend, se je izkazala za tisto pravo ‘formulo’, ki so jo poslušalci sprejeli z odprtimi rokami, srci in … ušesi.

Dva – zaradi večjega prizorišča – najštevilčnejša večera, sta dokazala, kako globoko so se nove akustične različice skladb zarezale v zavest ljubiteljev Dan D. Sproščenost na eni ter profesionalni minimalizem izvedbe na drugi strani, sta povzročila pravo skupinsko ‘terapijo’, ki je napadla čustva in povzročila neverjeten odziv občinstva. Zgodbe o nastajanju projekta, ki jih je v pristni interakciji z bendom razkrival Jure Longyka, pa so pred poslušalci odstranile še zadnjo pregrado na poti do srčike nastajanja turneje Tiho.

Dan D so na najlepši možen način, ki ga lahko doživi umetnik, zaključili neko obdobje ustvarjanja. Poleg dvakrat razprodane Katedrale v Kinu Šiška, očarane publike, ki je njihov nastop pospremila s stoječimi ovacijami in skandiranjem, so premierno predstavili tudi dve novi pesmi (Kriza in Dojdi), v petek pa izdali še CD Tiho, ki na digitalnem nosilcu zvoka za vedno ohranja enega od kamenčkov iz mozaika turneje.