Eroika na Slovenski popevki predstavila skladbo Za vse življenje
23. februar, 2016
Eva Hren z novo skladbo Počasi
23. februar, 2016

Društvo mrtvih pesnikov v singlu Balet

Foto: Jani Ugrin

Foto: Jani Ugrin

Društvo mrtvih pesnikov nadaljuje svoje glasbeno poslanstvo in v eter pošilja novo skladbo. Po lanskih singlih Pleši z mano in Na polju zlomljenih besed je zdaj čas za Balet, pravijo člani skupine Društvo mrtvih pesnikov.

DMP so Balet premierno predstavili na festivalu Poprock v okviru Dnevov slovenske zabavne glasbe. Skladba je dobila potrditev s strani strokovne komisije, ki je besedilu namenila najvišjo oceno med vsemi izbranimi skladbami festivala Poprock. 
 
Avtor in pevec skupine Alan Vitezič o besedilih: “Zadnja leta prejemamo veliko komplimentov namenjenih našim tekstom. Veseli me, da mnogi prepoznavajo sporočilnost našega ustvarjanja, kar je začrtana pot Društva mrtvih pesnikov. Včasih so pesmi spreminjale družbene vrednote, združevale podobno misleče ljudi in nosile revolucionarne ideje po svetu. Danes so drugačni časi. Glasba je bolj namenjena sprostitvi in zabavi. Vseeno pa je pomembno, da ohranimo in podpremo kakovostno slovensko besedo v pop kulturi. Sicer bodo naši otroci peli in ustvarjali le v angleškem jeziku.”
 
Plesni Balet so člani skupine več let hranili v rokavu, ga brusili, preigravali mnoge variacije in iskali zanj ustrezen glasbeni izraz. Za svoj baletni »pas de deux« so ponovno združili moči s producentom Žaretom Pakom in nastala je pesem, v kateri fantje iz skupine odstirajo počelo lastne ljubezni do glasbe in ustvarjanja nasploh.
 
In če se zdi, da se besedilo nalezljivega refrena retorično sprašuje po stvareh, ki segajo onkraj vsakodnevne življenjske rutine, lahko v kiticah začutimo bolj družbeno kritične tone – Mrtvi pesniki med drugim opozarjajo, da ljudje v življenju mnogokrat delujemo kot marionete brez lastne volje in hrbtenice, ujetniki lastnih predsodkov in družbenih konvencij. Balet v tokratnem kontekstu lahko razumemo tudi kot prispodobo vsega, kar ta žlahtna oblika giba lahko predstavlja: ujetost v formo in svobodo osebnega izraza. 
 
DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV – Balet DrustvomrtvihpesnikovBalet.mp3