Foto: Jani Ugrin
Adam predstavljajo EP Izgubljeno s satelitom
31. marec, 2016
Foto: Irena Herak
Perpetuum jazzile predstavljajo priredbo skladbe Lepo je biti muzikant
31. marec, 2016

Ethnotrip s skladbo Makedonsko devojče napoveduje nastop na Festivalu Godibodi

Prekmurska zasedba Ethnotrip, ki jo je poslušalstvo že lahko dodobra spoznalo skozi skladbe z njihovega drugega albuma Kdo bo pil iz bistrega studenca?, s katerim so postregli v začetku letošnjega leta, se nahaja v pripravah na koncert v okviru letošnjega Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi.

Ta bo potekal med 1. in 4. junijem v Ljubljani ter tekom junija na več prizoriščih po vsej Sloveniji. Vokalistko Tjašo Šimonka spremljajo pianist Primož Kramberger, basist Aleksander Varga, tolkalec Tomi Došen in violinist Miha Kavaš, na živih nastopih pa se jim pogosto pridružita še trobentač Urban Kolar in vokalistka Darja Kramberger.
 
Tokrat predstavljajo makedonsko ljudsko skladbo Makedonsko devojče, ki sicer velja za vsem dobro znano, vendar je v izvedbi zasedbe Ethnotrip dobila povsem novo, svežo in moderno, preobleko. Vendar navkljub sodobni zvočnosti ostaja prepoznavna. »Vsake skladbe se, ne glede na to, od kod je, lotevamo s spoštovanjem. Posamezne pesmi določenemu narodu pomenijo veliko, zato moraš biti pri prirejanju zelo previden,« je povedala Tjaša Šimonka in dodala, da je njihov namen »ohraniti dušo pesmi. Smo mnenja, da vse, kar dodamo in spremenimo, ne uniči bistva skladbe. Gre za naš pogled na to.« Zagotovo je ena od odlik njihovega dela decentnost, katero so v tem primeru pospremili z liričnim violinskim solističnim vložkom, ki izraža posebno življenjsko toplino.
ETHNOTRIP – Makedonsko devojče EthnotripMakedonskoDevojce.mp3
 
Zasedba je tudi sicer znana po prirejanju ljudskih skladb s področja Balkana, zato so na album Kdo bo pil iz bistrega studenca? uvrstili nekaj bolj in nekaj manj znanih skladb, ki so jih skušali obuditi k življenju in z njimi ohraniti tradicijo ljudske glasbe živo. Priredbam bosanskih, hrvaških, madžarskih, makedonskih in slovenskih ljudskih skladb so nadeli simbolični naslov, s katerim občinstvo sprašujejo, "kdo si bo upal zajeti vodo iz izvira naše glasbe? Smo instant družba. Premalo časa si vzamemo za stvari, ki so zares pomembne. Glasba je hrana za človeško dušo, a kaj, ko si ne znamo vzeti dovolj časa, da bi ji zares prisluhnili. Postala je le nekakšna zvočna kulisa našega vsakdanjika. Z naslovom želimo poslušalce spodbuditi k temu, da si vzamejo čas in nam zares prisluhnejo," so besede, s katerimi je Tjaša Šimonka še povabila k posluhu albuma.