Foto: Jana Šnuderl
Severa Gjurin in Borut Činč v živo s Časovnimi skicami
5. junij, 2013
Že 10. leto matal dnevi v Tolminu
7. junij, 2013

Fake orchestra s priredbo ljudske skladbe Soldaki maširajo

Foto: Blaž Tišler

Foto: Blaž Tišler

Fake Orchestra je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike. Leta 2004 so na svoji drugi zgoščenki Fake World objavili nekaj takšnih predelav (Nocoj, pa oh nocoj, Ružica sam bila, Po polju pa rožce cvetejo…). 

Tej je sledil album s pomenljivim naslovom Made in China (2008), prav tako z nekaj slovenskimi ljudskimi pesmimi. Novi repertoar pa je skoraj v celoti sestavljen iz ljudskih napevov različnih slovenskih pokrajin. Fejki so ugotovili, da večina slovenskih ljudskih pesmi nima refrena, ampak samo kitice. To pa je idealno za funk, soul in afrobeat ter sorodne zvrsti.
 
V zadnjem obdobju se je pri nas pojavilo več izvajalcev, ki slovenske ljudske pesmi izvajajo v jazzovskih in rockovskih priredbah. Z novim projektom pa Fejki na to področje vnašajo tudi plesni element. Nekakšen Back to Roots…life before Polka and Valček. Novi stilski usmeritvi so prilagodili tudi zasedbo in dodali tri člansko pihalno sekcijo.  Širjenje zasedb v današnjih težkih časih sicer ni trend, Fake Orchestra pa je od nekdaj bil širši kolektiv slovenskih ustvarjalnih glasbenikov. 
 

FAKE ORCHESTRA – Soldaki maširajo FakeOrchestraSoldakimasirajo.mp3