Mladi levi po 40. letih ponovno na odru
27. oktober, 2014
Easy v videospotu za skladbo Kar tako
27. oktober, 2014

Flora & Paris bodo v Cankarjevem domu predstavili debitantski album

Mlada skupina Flora & paris, ki je že v enem letu od delovanja predstavila avtorske skladbe Jutranja rosa, Olje in voda, Vse si ti, Najdi me pesem in zadnji singel, za katerega so posneli tudi videospot To je plan zaključuje prvo leto glasbenega ustvarjanja skupine z albumom, ki nosi naslov debitanskega singla Jutranja rosa.

V prvem letu delovanja je skupina z bolj akustičnimi zvoki očarala poslušalce tudi na izboru za slovensko popevko s pesmijo Vse si ti, ki mu je sledil prvi nastop v tujini, v avstrijskem Grazu v Extra teatru.
 
Skupina je dobila ime po mladi pevki Flori, ki so jo gledalci pred televizijskimi zasloni zasledili že v oddaji Misija Evroviziji. Pevka s čutnim glasom je očarala tri člane skupine Orlek, ki so si zaželeli samostojnega ustvarjanja glasbe in drugačnega zvoka, ki so ga doslej igravali v legendarni skupini. Ideja snovanju popolnoma nove zasedbe se je porodila kitaristu in Mateju Feletu,harmonikarju Juretu Toriju in basistu Mitji Toriju. Kmalu so k sodelovanju povabili še tolkalista in bobnarja Blaža Celarca ter saksofonistko Tjašo Perigoj.
 
Skupina že od vsega začetka daje poudarek na čim bolj akustičnem zvoku, ker kot pravijo člani skupne “je le-ta najbolj prijeten človeškemu ušesu, obenem pa dopušča veliko manevrskega prostora za dinamiko in jakost v izražanju.” Njihove pesmi vsebujejo elemente pop glasbe, jazza in etna. 
 
Flora & Paris želi ustvarjati pesmi v slovenskem jeziku še naprej, ker želijo prikazati besedno bogastvo in spevnost slovenskega jezika.
 
Na albumu je deset pesmi, začne se prvim debitanskim singlom, romantično pesmijo Jutranja rosa, sledi ji zadnji singl, igriva pesem To je plan, ki ponazarja popoln dan s piknikom ob jezeru. S še ne izdanim singlom Novi svet je skupina strnila željo po drugačnem svetu glede na trenutno stanje v državi. Po singlu Najdi me pesem, so Flora in njeni fantje v pesmi Najin dan pričarali njajlepši dan v življenju. “To je takrat, ko ti uspe izključiti um, da se prepustiš dnevu najlepših sanj.” Šesta pesem na albumu Vse si ti je drugi izdani singl, ki ga je skupina predstavila tudi na izboru pesmi za Slovensko popevko v lanskoletnem septembru. Ljubezenski predani zgodbi, sledi pesem Olje in voda v kateri se skupina prime vprašanja skupnega življenja, ki je zaradi različnih dejavnikov neuresničljivo in nezdružljivo, kot sta olje in voda. Naslednja pesem Zvezda vrača upanje v ljudi, kolikokor je zvezdic nad nami toliko je upanj. Deveta pesem na albumu že kliče čarobnost božičnega vzdušja in zimske romance. Pelje po poti topline in miru v času družinskih praznikov. 
 
Album se zaključi z novo pesmijo ‘Melodija’.
 
“Glasba, ki pomirja, hkrati pa požene kri po žilah in vzbudi mnogo čustev in razmišljanj.” je izid albuma pospremil Mitja Tori. Ob tem ga je Matej Fele dopolnil “Album je plod pesmi katere so nastale v zadnjih treh letih. Želimo v slovensko glasbeno sceno prinesti akustični zvok in lepe melodije.” Jure Tori si je zaželel, da bi pesmi prišle do čutnih ljudi, ki jo bodo razumeli in vzljubili. Pevka Flora, brucka na dunajski univerzi, za katero je bilo tovrstno ustvarjanje popolnoma novo, se je navezala na prvi singel jutranja rosa, s katerim se je tudi poistovetila s skupino “Še vedno je moja daleč najljubša skladba Jutranja rosa. Že ko smo jo prvič skupaj zaigrali se je vse zlilo v eno in zvenelo čudovito, smo vedeli, da bo to eno lepo sodelovanje.”