Sweet Peak feat. Katarina Mala v singlu Kava z mlekom
13. december, 2013
Manca Špik predstavlja singel Baje
16. december, 2013

Godbeniki z Orient Expressom obkrožili svet

Foto: Robert Zabukovec

Foto: Robert Zabukovec

Slavni vlak Orient Express je sinoči obiskovalce tradicionalnega prednovoletnega koncerta Godbenega društva rudarjev Idrija popeljal iz Modre dvorane najprej v Pariz, nato čez lužo na praznovanje 4. julija, dneva neodvisnosti, nam s kolažem iz Briljantine pustil v ustih sladek priokus 50. let prejšnjega stoletja, za nameček pa skupaj s priznano slovensko jazz vokalistko Nino Strnad ponudil še dokaz, da idrijski godbeniki na svojo lokomotivo sprejmejo le tiste res najboljše. 

Ena najstarejših godb v Sloveniji, v dobrem in slabem jih ljubezen do glasbe drži skupaj že 348 let, vsako leto pripravi več koncertov. Eden težje pričakovanih je prav prednovoletni koncert; zadnja leta pihalci poleg Idrije obiščejo tudi Spodnjo Idrijo, in če bi človek pričakoval, da sčasoma godba ne bo več zmogla najti novih glasbenih idej, dirigent Domen Prezelj vedno znova lepo preseneti obiskovalce njihovih koncertov. Letošnja prijetna in domiselna popestritev so bili slikoviti filmski prizori, ki so ob Arnoldovem Dnevu neodvisnosti ter kolažu iz Briljantine občinstvu poleg ušes vnemali tudi oči. Nina Strnad, ki je h godbenikom pristopila v zadnjem delu včerajšnjega koncerta, pa tako ali tako ne potrebuje nobenih dodatnih vizualnih učinkov; dovolj je, da se človek prepusti njenemu vokalu. In nasmeh nič več ni (samo) grenak…
 
Zlepa človek nima možnosti, da bi za nekaj evrov imel priložnost usesti se na slavni Orient Express in se podati na uro in pol dolgo potovanje, ob koncu katerega obstane glasbeno potešen. Vnema, pripravljenost na trdo delo, mojstrstvo dirigenta Domna Prezlja in, ne nazadnje, mladost (večine) članov Godbenega društva rudarjev Idrija dajejo slutiti, da bo Orient Express iz Idrije v svet odpotoval še velikokrat.