Foto: Marko Delbello Ocepek
Beltek po enoletnem premoru znova navdušil Slovenijo
17. maj, 2013
Foto: Gašper Pintarič
Anu s prvim singlom Dekle z naslovnice
20. maj, 2013

In vsako leto, ko rodi se spet pomlad…

Foto: Bojan Stepančič

Foto: Bojan Stepančič

Točno leto dni po izdaji albuma Izhod je Big Foot Mama do roba napolnila ljubljanske Križanke. Generacijsko zanimivo mešana publika je dve uri povsem dihala z zasedbo, od katere v zadnjih letih vemo, kaj približno lahko pričakujemo – kakšni dve uri udarnega, surovega rocka.

Že začetek koncerta je bil zanimiv odklon od standardnih udarnih začetkov Big Foot Mame – nekaj minut čez 21. uro je vse glave v desno obrnila a capella izvedba njihove uspešnice Še mal' bolj dol. In nežen začetek se je nato spremenil v surovo nadaljevanje! Sobotni koncert je bil sestavljen, pričakovano in logično, iz nekaj skladb z novega albuma ter tistih rock uspešnic velike mame, ki (spet pričakovano) od publike izzovejo največ vreščanja in odobravajočih vzklikov. Dejstvo, vredno vsega spoštovanja je, da je Big Foot Mama tokrat pred povratkom na kraj zločina (v Križankah so nazadnje nastopili štiri leta nazaj) pripravila natečaj, poimenovan 5 ta hudih. Talentiranim mladim glasbenikom so ponudili priložnost, da se vsak pri eni skladbi z njimi predstavijo na odru Križank. In peterica, iz katere se je med samim izbiranjem rodila pravzaprav šesterica, (ampak – prosto po Gregi Skočirju – pravila v rocku so zato, da jih kršimo), je odlično opravila svoje delo. Tadej, Peter, Gašper, Nejc, Katjuša in Žiga so z vokalom in instrumenti pokazali, da se za prihodnost slovenskega rocka (in vsega ostalega) ni bati. Ne le s suverenim igranjem, predvsem s pozitivnim odnosom do publike; z navdušenim pozdravom, s pozivanjem k ploskanju, z iskrenim navdušenjem nad tem, da stojijo na odru skupaj z eno najboljših rock skupin v Sloveniji. 
 
Polne Križanke, udarna muzika in noro vzdušje pravzaprav v nobenem scenariju ne morejo pokvariti dobrega razpoloženja. Za rahel odklon od idealnega lahko sicer poskrbijo redki posamezniki, ki so (prvič) preveč pogledali v kozarec, tisti, ki so (drugič) absolutno preveč pogledali v kozarec in (tretjič) tisti, ki mislijo, da imajo edini 190 cm in okoli 100 kg in je skratka vse od prve do zadnje vrste njihovo. Ne, v prvih vrstah so občasno tudi mladoletniki (pod 15), dekleta s 45 kilogrami in tisti, ki ne spadamo v nobeno od obeh omenjenih kategorij, bi pa radi preprosto uživali v koncertu, ne da se neprestano bojimo za svoja življenja (pod življenja mislim na svoja rebra in zobe)! Ah.
 
Če vse pravkar našteto pustim ob strani, zasveti misel, da Big Foot Mama naredijo dober žur. Najboljše koncertno prizorišče v Sloveniji, udaren rock 'n' roll, zavedanje, da bo koncert verjetno že vnaprej razprodan, besedila, od katerih jih znaš že a priori verjetno vsaj dve tretjini in vsakič nekaj, kar pritegne; odlomki iz videospotov na platnu, a capella uvod. Mi bi z njimi kršili pravila! Pika!