Sausages v skladbi Spolna prjatla
1. julij, 2013
Foto: Nejc Hötzl
Avven v novem singlu Sijaj
2. julij, 2013

Inovativno Mesto mladih 2013

Klub goriških študentov (KGŠ), ki velja za enega izmed največjih in zelo aktivnih študentskih klubov v Sloveniji, se lahko pohvali z dvema tradicionalnima prireditvama, po katerih je KGŠ tudi najbolj prepoznaven. Poleg Mortadeljade, ki v univerzitetnih mestih navdušuje študente spomladi, na domačih tleh, v središču Nove Gorice, vsako leto priredijo večdnevni festival Mesto mladih. 

Letos so se organizatorji namesto preverjenega termina v dneh pred prvim majem Mesto mladih odločili izpeljati zadnji teden šolskega leta, od 17. do 22. junija, ko je bila njihova ciljna publika po večini že razbremenjena šolskih obveznosti. Poleg novega termina pa so v vrstah KGŠ izbrali tudi nekoliko spremenjen, a inovativen program na že znanih ter novih lokacijah.
 
Tudi tokrat sta na festivalu Mesto mladih prevladovala šport in glasba. Priredili so turnir v namiznem  nogometu, skate contest in paintball turnir ter poskrbeli za rekreacijo na prostem, ko so lahko posamezniki poleg različnih vadb in plesov poizkusili tudi Efighting napravo (novost v borilnih športih novogoriškega inovatorja Emila Benka). 
 
Glasbena vsebina letošnjega Mesta mladih je prinesla v Novo Gorico glasbena imena, ki na ta konec Slovenije ne zahajajo prav pogosto. Prvi festivalski dan se je zaključil z rap koncertom Beat the tunnel in nastopom slovenskih mojstrov rimane besede. Med nastopajočimi so bili Zlatko, Velebor (Mrigo, Ghet, Mito, Mkej) in domači glasbeniki King, Dj Pipss ter Valterap. Dogodek se je odvijal v železniškem predoru Kostanjevica, s čimer je KGŠ krstil to koncertno lokacijo in požel veliko odobravanja tako s strani obiskovalcev kot okoliških stanovalcev.
 
Drugi glasbeni večer se je v petek odvijal v Tokio baru. Na plesni zabavi Touch the groove so nastopili domači DJ-i Aleksij, Cyan in Pattreek ter poskrbeli za plesno popestritev festivala.
 
Vrhunec in hkrati zaključek pa je tokratno Mesto mladih doživelo v soboto s koncertom hrvaškega glasbenika Borisa Novkovića, ki je na Bevkov trg privabil več tisoč glavo množico poslušalcev vseh generacij. Kot predskupina pa so za Jugo nostalgijo poskrbeli Drugo Dugme.  
 
Glavni organizator festivala Jan Softić je poudaril, da jim je z ekipo, ki od februarja letos deluje znotraj novega upravnega odbora KGŠ, sponzorji ter podporo Mestne občine Nova Gorica uspelo znova obuditi pravi sloves Kluba goriških študentov, ki ga je najbolj dejavna mladinska organizacija v Novi Gorici v zadnjih letih delno izgubila zaradi različnih razprtij znotraj vodstva kluba. "Mesto mladih 2013 je bilo dokaz, da je KGŠ znova tam, kjer je vedno bil in kamor spada – med mlade," je povedal po zaključku festivala.