elevators26
reportaža: ELEVATORS V KINU ŠIŠKA
26. marec, 2011
oko27
zgodovina: SKUPINA OKO
27. marec, 2011

intervju: BANDITI

banditi24

So Banditi rojeni punkrockerji (kot Sheila)?!? Bomo preverili iz prve roke. Spletna revija Zarolaj.si je namreč na pogovor povabila idrijske mladce, ki od leta 2005 usmerijo pogled vate, če jih pokličeš Banditi!

banditi24


Zarolaj.si: Torej, prvo vprašanje – Ste rojeni punkrockerji?

BB: Pankrokerska glasba nam je bila na nek način položena že v zibelko. Za to se lahko zahvalimo našim starejšim bratom in sestram, ki so nas okužili s tem.

Zarolaj.si: Banditi ste nastali z namenom preigravati uspešnice drugih skupin, potem pa hitro izdali svoj singel, Nick O’teen. Ste tako hitro zaslutili, da bi Banditi lahko bili zgodba o uspehu?

BB: Sliši se obetavno 🙂

Zarolaj.si: Kar nekaj članov se je v teh šestih letih izmenjalo v skupini, pa da razčistimo enkrat za vselej – KDO ste v točno tem trenutku Banditi?
MATT: Res je, Banditi smo menjali že kar nekaj članov, a kljub menjavam smo vedno ostali to kar smo: Banditi. Skupino v tem trenutku sestavljamo BB, Matt, Red, Mr. AJ in Fly.
“Murdered people on TV…, another shot, another dead, another river turning red…”
Zarolaj.si: Skoraj leto dni mineva, odkar ste izdali glasbeni prvenec Society Love Songs. Pa na plošči verjetno niso samo ljubezenske pesmi….? 🙂
MATT: Skladbe, ki so zajete na plošči so nastajale popolnoma spontano. Tako se tudi besedila ne dotikajo samo ene teme, ampak opisujejo to, kar se nam je v danem trenutku zdelo najbolj pomembno in konec koncev, kar smo tisti trenutek doživljali.  Če potegnemo črto, plošča nikakor ne zveni pretirano romantično. 🙂

Zarolaj.si: Ne vem zakaj, ampak naslov albuma Society Love Songs mi zveni cinično (sploh če zraven kukam še na naslovnico albuma). Se motim?
BB: Z naslovom in celotno podobo albuma smo hoteli na nek način pokazati absurdno stanje današnje družbe.

Zarolaj.si: Zanimivo je, da je skoraj cela plošča (izjema je skladba Rad bi) posneta v angleškem jeziku. Zakaj?
MATT:  Enostavno nam angleški jezik bolj leži.

Zarolaj.si: Na prvencu je skladba What I’ve Done, ki ste jo pravkar izdali kot nov singel. Zanjo je zmontiran baje tudi že videospot? Kje si ga lahko ogledamo?

BB: Video si lahko ogledate na naši spletni strani www.banditiband.com, youtubu in seveda na www.zarolaj.si 🙂
{loadposition banditi2}
Zarolaj.si: Je pa to ena izmed ljubezenskih pesmi, uvrščenih na album?
Matt: Na nek način ja 🙂

“I won’t hail to the messengers of death…”Zarolaj.si: Hkrati s singlom What I’ve Done se menda podajate na turnejo? Izdaji singla bo sledila serija koncertov, poimenovana Failed Society Rock Tour. Naslov kot se za punkerje spodobi? 🙂
BB: Prvi del turneje bo po Sloveniji, točne datume si lahko ogledate na že znanem naslovu www.banditiband.com.  Se pa tudi že dogovarjamo s klubi po tujini. Ker pa je zadeva še bolj ali manj v oblakih, bomo datume za tujino objavili takoj vse skupaj potrjeno!
MATT: Naslov turneje mi je pa TOP!!! :):):)

Zarolaj.si: Kam vse vas bo vodila pot? Katera mesta boste obiskali v okviru turneje?
BB: Obiskali bomo tako mesta ko vasi. Turnejo smo začeli v domači Idriji, nadaljujemo jo v Postojni, Šebreljah, ponosni pa smo da nam je uspelo priti na zloglasni Ortofest v ljubljanskem Orto baru. Za nekaj datumov pa še potekajo dogovori.

Zarolaj.si: Neki nenavaden predsodek je, da so besedila punk komadov bolj ali manj plehka, kratka in nič posebnega. Kako VI razbijate ta predsodek?
BB:  Nimam pojma od kje se je vzel ta stereotip. Mislim da ima večina punkovsko besedilo precej globji pomen kot pa večina popularnih skladb, ki jih lahko slišimo danes po radijskih postajah.

Zarolaj.si: Vas je vsem znana idrijska punk tradicija usmerila v te glasbene vode?
MATT:  Ne moreš biti iz Idrije in ne poslušat punka :):):)

BANDITI_1672b_L_foto_Robert_Zabukovec

Zarolaj.si: Kakšen je po vašem mnenju položaj punk glasbe v Sloveniji v tem trenutku? Dobiva pozornost, ki si jo zasluži?
MATT:  S tem se ne obremenjujemo!

Zarolaj.si: Eno provokativno vprašanje, ampak ker ste punkerji, ga boste preživeli – kako odgovarjate na očitke, da ste na odru “pravi”, jezni punkerji, plošča Society Love Songs pa je preveč mila, zlikana, premalo jezna? 🙂

BB: Glede plošče smo prvič slišali za tak očitek, nam se to nekako ne zdi.  “Rad bi le, na usta privabu ti nasmeh, rad bi le, igral se s tabo na tleh…”

Zarolaj.si: Menda še danes, ko ste na glasbeni sceni kar nekaj let, vedno znova presenetite množico pod odrom z odlično odigranimi priredbami zasedb Green Day, Ramones, Rancid, če omenim le te. Naporne in dolge vaje ali naravni talent? 🙂
BB:  Igramo glasbo v kateri uživamo, ostalo pride samo po sebi.

Zarolaj.si: Načrti za letošnje leto so kakšni?
MATT: Izpeljati turnejo, skočiti še malo v tujino, se zapreti v studio (če ga bo BB že končno dokončal 🙂 ) in posneti nov album.

Anja Intihar
Foto: robert Zabukovec


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.