vultureguru
recenzija: VULTURE AND THE GURU – TEKOČINA
22. januar, 2011
FeliksLangus_ILLUSTRACIJA_LOGO
mp3: Novi singel: FELIKS LANGUS – FRAJER
24. januar, 2011

intervju: GAL GJURIN

galgjurin17

Avtor, multiinštrumentalist, vokalist, glasbeni producent, dirigent, aranžer, pesnik, prozaist. Vse to in najbrž še kaj je Gal Gjurin. Saj veste, tisti Gal Gjurin, ki je nekoč osvajal Slovenijo z Olivijo. Tudi o njej ga bomo povprašali v pričujočem intervjuju. Predvsem in na dolgo in široko pa pobarali o sleherni malenkosti z Galove nove plošče!

galgjurin17

Zarolaj.si: Že takoj na začetku vprašanje o novi plošči. Kakšen je naslov in kdaj bo izšla?
Gal: Naslov bo Duša in telo, izšla pa bo predvidoma konec februarja ali morda marca. Zaradi poplav se mi je septembra vse premaknilo naprej za kakšna dva meseca, ker mi je zalilo delovni prostor …

Zarolaj.si: In dobro leto je nastajala Duša in telo? Kaj boš na novi plošči ponudil poslušalcem? Svojo dušo in telo?
»Obsojen sem bil na smrt, že ko sem se rodil – a nisem kriv.«Gal: Bolje rečeno: nastajala je dve leti. Dušo in telo svojim poslušalcem vedno ponudim, tako na ploščah, kot na koncertih, saj je to moja osnovna umetniška naloga. Bo pa ta plošča skušala na novo “definirati” prostor med dušo in telesom, v časih, ko je kultura in higiena duha in duše tako rekoč enaka nič, kultura in promocija telesa in zdravega življenja pa napumpano lažna in zavajajoča. Pobliže sem se spet srečal s starogrškimi pisci in z njihovimi besedili o dojemanju duše in telesa, primerjal s Kantom in Heglom, veliko govoril z ljudmi, ki me obkrožajo, o tem odnosu med “D” in “T”. Nasplošno od nekdaj vznika veliko vprašanj o duhu, duši, kaj je bivanje, kaj je bivajoče, kaj je transcendenčno, kaj je dialektično ipd. A to so samo vprašanja. Odgovori so drugje. V nas.

Zarolaj.si: Najbrž glasbeniki v sleherni skladbi pustite dušo in telo? Ali je to malce preveč patetično vprašanje? Drži, da je vsaka skladba vsaj malce avtobiografska?
Gal: Ni prepatetično. Nekateri se z glasbo ukvarjajo zaradi denarja ali pa zaradi preprostega dejstva, da ničesar drugega ne znajo, pa še glasba jim ne gre ravno najbolje. Ne ukvarjajo se z glasbo zaradi splošne duhovne globine oz. globine zvoka samega. O avtobiografskosti ostalih glasbenikov sicer ne morem soditi, lahko pa zagotovo rečem, da so moje pesmi v večini avtobiografske. Torej sam navdih je vedno avtobiografski, če že sama snov ni. Morda bi bila boljša opredelitev lirično prvoosebne.

Zarolaj.si: Leta 2009 si s ploščo Srce osvojil ušesa poslušalcev in glasbenih kritikov. Mimogrede, pohvala katerih ti več pomeni?
Gal: Pohvala in odziv poslušalcev. Tudi vsi domači “glasbeni kritiki”, ki so dovolj lucidni in/ali resnicoljubni, bi ti dali takšen odgovor.

Zarolaj.si: Kako pa bi primerjal ploščo Srce z Dušo in telesom? V čem sta si oz. si nista podobni?

»Stokrat si se že rodil, in stokrat se še boš, namesto psov in mož in sladkih rož.«Gal: Sta plošči istega izvajalca in avtorja, kljub temu pa gre za dva različna organizma, nastala v različnih časih in različnih obdobjih. Morda je Duša in telo mestoma bolj stilsko brezkompromisna in direktna, tako tekstovno kot glasbeno, kar je, se mi zdi, lahko samo njen plus. Pa morda tudi bolj akustična. Veliko sem se zadnja leta ukvarjal z razvijanjem lastnega akustičnega kitarskega stila in barv, s snemalnimi in vokalnimi tehnikami, s komponiranjem in aranžiranjem za večje orkestre in klasične zasedbe, z dirigiranjem in nasplošno z vsem, kar paše zraven k orkestrskemu delu. Mislim, da se to novi plošči tudi pozna. Veliko je malce nenavadnih inštrumentalnih kombinacij, v popularni glasbi redko slišanih inštrumentov, igranja z ritmiko, zvoka godal itd. Zgodovinsko, inštrumentacijsko in harmonsko sem skočil ponekod nazaj v barok, pa romantiko, novo romantiko, začetke jazza … Na kratko: Iščem in poslušalcem ponujam tisto svobodo, ki nam jo država, oblast, mediji, kapitalizem in politika vsak dan odvzemajo.

Zarolaj.si: Ko zasledimo tvoje ime, je ponavadi zraven omenjeno dejstvo, da so besedila tvojih skladb resnična poezija. Življenjska, preprosta, a neverjetno poetična. Rime letijo iz tebe? Se ti kdaj zatakne in besedilo noče ven?
Gal: Hvala. Ja, seveda se zatakne. To je normalno. (smeh) In tudi rime niso vse – jezikovnih sredstev za doseganje poetičnih učinkov je precej. Besedila za pete pesmi naredim bolj preprosta, drži. Potrebno je ločiti poezijo, ki jo pišem izključno za branje in potem izide v knjigah ali učnem gradivu ali kakšnih literarnih revijah, in tisto njeno bolj preprosto različico, ki jo lahko slišite v mojih pesmih na radiu. Izvor je enak, sporočilo in naboj sta enaka – le oblika je malo drugačna in širše dostopna.

Zarolaj.si: Se ti zdi, da s(m)o Slovenci zmožni prepoznati kvalitetno glasbo? Kvalitetne glasbenike? Jim oz. vam znamo priznati odličnost?
»Nismo se skrili v temo – tema se je skrila v nas. Vse, kar resnično vemo – da naš rabelj je čas in včasih ujet je v dlan, in včasih je noč in včasih je dan.«Gal: Seveda smo sposobni. Pustimo J. Vidmarja in njegov kulturni problem slovenstva zdajle vseeno ob strani, vsiljuje se mi misel, da je splošen problem trenutnega slovenskega kulturnega polja, da se ne priznava vrhunskih stvaritev in dosežkov. Če ni vrhov in vrhuncev, ni nobenih zgledov. Če ni zgledov, mladi nimajo vzornikov. Brez vzornikov in zgledov pa ni zdravega razvoja, saj ni stabilnosti, ni želja in motivacije. Ni tistega, za čemer mladi stremijo. Za Srečkom Kosovelom ne stremijo. Za Primožem Trubarjem tudi ne. Za Lady Gaga tudi ne moreš stremeti. Okriviti je potrebno tako medije, ki forsirajo prazen informacijski kič, starše, ki živijo življenja svojih otrok, namesto, da bi bili starši, šolstvo, ki je v zadnjih 20-ih letih dobesedno razpadlo pred našimi očmi, državo, birokrate, poltike in ministrstva, ki nikomur več ne vzbujajo zaupanja, saj delujejo proti interesom družbe in naroda, in seveda ustvarjalce same, saj se premnogi med nami obnašajo popolnoma neodgovorno, oportunistično in brez kančka morale. Težko se je v podivjanem amoralnem postsocialističnem liberokapitalizmu boriti za vrednote, ki so, sicer zgodovinsko že neštetokrat dokazane, temelj zdrave družbe in s tem njenega progresivnega razvoja. A vseeno je treba vztrajati. Gledanje in delovanje sveta skozi prizmo moči in denarja, je navadno nazadovanje in dokaz razkroja moralnih vrednot. In seveda splošne butastosti Evrope in agresivne dominantne zahodnjaške civilizacije. Poleg tega ne gre samo za prepoznavanje kvalitetne slovenske glasbe – gre za prepoznavanje in razvijanje kvalitetne slovenščine. Jezik je v primeru Slovenije morda celo pomembnejša prvina slovenske glasbe, kakor njen glasbeni del, saj sta ravno jezik in jezikovna kultura tista, ki nas ločita od drugih narodov. Včasih so besedila za popevke pisali pesniki – danes jih pišejo nepismeni neartikulirani nereflektivni jezikovni šarlatani. Enako je s kulturo jezika pri novinarjih – in s tem v medijih. Inštitucijah. Sodiščih. Upravi. Šolah. Pa čeprav je jezik osnovno orodje komunikacije. Kdor je vsaj malo pismen, ob pogledu na to seveda trpi.

Zarolaj.si: Stroka o tebi izraža same pohvale. Ti to povzroča kakšen dodaten pritisk, ko ustvarjaš? Si se kdaj soočil s prevelikimi pričakovanji?
Gal: Ne. Dodaten pritisk povzročam le sam sebi, ker včasih kako skladbo obdelujem in premetavam tudi po več let. Dolgo časa potrebujem, da sem zadovoljen s tem, kar slišim iz zvočnikov. Vendar: skladbo lahko narediš tako hitro, kot je skladba dolga (torej eno minuto glasbe v eni minuti časa), lahko pa tisto eno samo minuto delaš več let. Komponenta čas je v glasbi esencialnega pomena – glasba je časovna umetnost par exellence in glasbenik se, če vprašate mene, v prvi vrsti ukvarja ravno z raztegovanjem, ukrivljanjem in percepcijo časa. In seveda prostora – torej, povzeto po relativnostni teoriji, ukrivljanjem prostora-časa.

Zarolaj.si: Se bo Olivija še kdaj združila? 🙂

Gal: To pa naj gospod čas pokaže.  🙂

Zarolaj.si: Veliko pišeš, delaš, ustvarjaš tudi za ostale domače glasbenike. Sodeluješ z Vladom Kreslinom, Eldo Viler, če omenim le dva. Poleg tega izdajaš pesniške zbirke, ustvarjaš glasbo za film in gledališče. Pa to verjetno še ni vse, kar počneš. Kdaj zmanjka energije?
Gal: Ne, ni res. Ne pišem in ne delam veliko za druge. Je par izjem, Vlado in Elda sodita med njih. Ti lahko zmanjka energije ali ustvarjalnosti, če le-te črpaš iz svojega življenja? Ne, kajti ta vrelec življenja bruha, dokler si živ. Bolje rečeno: dokler imaš zanimivo življenje oz. dokler je tvoj pogled na življenje zanimiv in zato sam na sebi inspirativen.

Zarolaj.si: Kaj pa navdih? Ti je kdaj zmanjkalo tega?
Gal: Ne.
{loadposition gal1}
Zarolaj.si: Imaš svojo muzo? 🙂
Gal: Seveda. 🙂

Zarolaj.si: Zlatka smo zadnjič povprašali o stanju slovenskega hiphopa. Tebe sprašujem o stanju duha slovenske glasbe na splošno? V kakšnem stanju je slovenska glasbena scena? Je videti luč na koncu tunela?

»Spusti, kar je prej bilo, naj ti grem s toplo dlanjo čez boke, spusti, kar je prej bilo … kaj nama bo ljubezen na obroke?«Gal: Nekateri že stojijo v tisti luči, nekateri nikoli ne bodo, ker so obsojeni na večno blodnjo v temi na drugi strani tunela. Problem slovenske glasbene scene ni linearen. Družbeno-ekonomsko gledano vidim zadevo nekako takole: trenutno se lahko z glasbo ukvarja vsak, ki to želi, saj je glasbena industrija skupaj z mediji v zadnjih desetletjih naredila določene segmente glasbenega sveta dostopne široki publiki in splošni potrošnji. S tem je dosegla ogromno pretočnost kapitala na področju glasbene industrije. Dolgoročno me za pravo glasbo ni strah, če ne drugega, se bo do nadaljnega umaknila nekam v podzemlje. Na tej točki je treba razlikovati med Glasbo (z velikim G), ki obstaja zaradi duhovne komponente oz. osmišljanja ali plemenitenja človekovega bivanja, in glasbo (z malim g), ki si mimikrijsko nadeva podobo glasbe, v resnici pa je le prazno zvočno valovanje, ustvarjeno za generiranje denarja in polnjenje oddajnega časa. Gre seveda za osnovni spor med resničnimi nosilci vsebine (torej v našem primeru kvalitetnimi glasbeniki in drugimi umetniški ustvarjalci, znanstveniki in sposobnimi inovatorji) in nosilci kapitala in oblasti (torej politiki in političnoekonomskimi mrežami, založniki, komercialnimi mediji, državo in njenimi uradi in ministrstvi, birokrati in gospodarstvom) v sodelovanju s psevdomisleci, psevdoumetniki in psevdoznanstveniki, ki te strukture kapitala in oblasti javno podpirajo in jim dajejo navidezno kredibilnost.

Zarolaj.si: Omeniti velja dejstvo, da bo nova plošča izšla pod okriljem tvoje novo ustanovljene založbe HAD. Podobnost z grškim bogom podzemlja zgolj naključje?
Gal: Ne, seveda ni naključje, gre za simboliko, vendar nikakor ne gre za boga podzemlja v kakšnem prvoosebnem smislu, ampak za splošno starogrško mitološko podzemlje, za tisto nesrečno pot Orfeja in Evridike, za vsa divja domišljijska bitja, ki prebivajo v Hadu … gre seveda za občo metaforo in vsak nosi v sebi svoj Had, le odkriti ga mora. Morda zanimiva založniška informacija: po novem lahko z moje uradne internetne strani http://www.galgjurin.eu zastonj prenesete na svoj računalnik precejšen del moje diskografije. Na strani so tudi informacije o koncertih.

Zarolaj.si: Izidu nove plošče bo najbrž sledila tudi njena obširna predstavitev po Sloveniji. Kje vse jo boš predstavljal?
Gal: Ja, sledila bo koncertna turneja Duša in telo, ki bo obsegala blizu 40 koncertov po celi državi. Od primorskega Portoroža do prekmurske Murske Sobote in od gorenjske Radovljice do Semiča v Beli krajini. Gre za spoznavanje Slovenije, kot je še ne poznamo. Gre za soočenje s slovensko realnostjo. Gre za samotestiranje in za preverbo novih terenskih pristopov. Nasplošno sem hotel, da ta turneja pripelje našo glasbo k poslušalcem v njihov kraj, in to v prvoosebnem smislu – tudi v tiste kraje, ki so bolj odročni oz. se v njih v kulturniškem smislu premalo dogaja. Dajmo glasbo ljudem – to je edino fer.

GAL GJURIN – Srce Gal-Gjurin-Srce.mp3

Zarolaj.si: 28. februarja se bo odvil tvoj Koncert za dušo in telo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Katero koncertno prizorišče v Sloveniji ti je najljubše?
Gal: Tisto, ki ima dobro publiko. Zdi se, da vsako leto odkrijem kaj novega, kakšno novo magično lokacijo, dvorano, klub, prizorišče, teater, morda celo samostan ali grad … v resnici pa odkrijem le dobro publiko, ki napolne določen prostor. V Cankarjevem domu sem sicer zelo domač, poznam vse dvorane CD in način dvoranskega dela in koncertiranja … rad pa nastopam povsod, kjer so dobri pogoji in dobra publika, tako kot vsak drug glasbenik, ne glede na žanr.

Zarolaj.si: Boš pa najbrž na oder na promocijskih koncertih povabil tudi kakšnega gosta? Nam lahko razkriješ kakšno ime?
»En pogled nazaj vse spremeni. In gleda le lahko, kdo ima oči. Sto ljudi in sto stvari sva stokrat jaz in stokrat ti.«Gal: Moja sestra Severa Gjurin, vokalista Hamo – Matevž Šalehar in Nina Pušlar, svetovni diatonični prvak Miha Debevec, pa zlati Weimarski harmonikar Tomaž Rožanec, odvezani avtor Blaž Učakar, najbolj svojevrstni kantavtor v Sloveniji Dule Porik Domazet, s katerim skupaj pripravljava novo pankovsko ploščo Bikovo jedro, Domen Gracej, izreden solist na klasični in baročni trobenti, skladatelj in pianist Gašper Konec, violinist in komponist Matija Krečič, čelist in aranžer Marko Kragelnik, romantični violist Valentin Štante, aranžer, producent in klaviaturist Denis Horvat, akustična in električna kitarista Miha Kraker in Mirko Medved, odličen basist Matej Tekavčič, izkušeni tolkalist Blaž Celarec, bobnar Gašper Peršl in drugi. Ekipa se bo sproti prilagajala in sestavljala, vsak koncert bo kot vedno drugačen od tistega pred njim in tistega za njim.

Zarolaj.si: Glasba ali knjige? Beatli ali Rolling Stonesi? Če bi se moral odločiti za enega oz. eno? 🙂
Gal: Hm, knjige: glasbena esejistika Stravinskega ali Bernsteina ali Evroslovenstvo filozofa Tineta Hribarja, zagotovo pa za oboje zvezkov Novejše zgodovine slovenstva Inštituta za novejšo zgodovino … Če pa moram izbirati med Beatli in Stonesi: Beatli, saj so po splošni glasbeni invenciji še vedno kakih 27.346 svetlobnih let pred Stonesi. Kar pa ne pomeni, da so Stonesi zanič. 🙂

Zarolaj.si: Se že veseliš promocijskih koncertov? Ti koncerti srkajo energijo ali te polnijo z njo?
Gal: Seveda. Polnijo. Mislim, čutim, vidim, da cela ekipa, skupaj s tehničnim delom, komaj čaka na začetek turneje … a najprej  moram dokončati Dušo in telo … 🙂

Anja Intihar


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.