MAJAkeuc15
video: PAPIR – 2010
15. februar, 2011
martin_turk
novica: VULTURE AND THE GURU Z MARTINOM TURKOM
16. februar, 2011

intervju: MATJAŽ JELEN

JelenBand16

Prav zanima nas, kaj počne Matjaž Jelen v teh dneh. Matjaž Jelen – nekdanji prvi glas skupine Šank Rock. Saj ga poznate, ne? Čaka na zvončke in trobentice? Pometa po stanovanju? Hodi po nakupih? Ali nažiga rock?  Več v intervjuju, h kateremu ga  je povabila Spletna revija Zarolaj.si.

JelenBand16

Zarolaj.si: Čisto na začetku bi enkrat za vselej opravili s tistim, kar nas najbolj “peče”. Zakaj je Šank Rock razpadel oz. šel na “predah”?
Matjaž Jelen: Kar se mene tiče, že nekaj časa ne razmišljam več o Šank rocku, niti o preteklosti, še manj pa o prihodnosti Šank rocka. Nisem pa tip človeka, ki bi zapiral vrata za sabo. Čas bo pa prinesel seveda svoje.“Tukaj stojim srce na pol, le tanek šiv drži, da sem živ…”

Zarolaj.si: Vam je odleglo, ko ste naznanili razpad zasedbe ali je vseeno malce “zabolelo” ob zaključku neke uspešne zgodbe?
Matjaž Jelen: Nisem naznanil razpada, naznanil sem samo svoj odhod, razpad pa se je zgodil posledično.

Zarolaj.si: Prvi samostojni album ste izdali že nekaj let nazaj, leta 2001. Šlo je bolj kot ne za pop album. Izlet v samostojne glasbene vode takrat ni bil preveč uspešen. Obžalujete danes tisti solo poskus?
Matjaž Jelen: Ničesar v življenju ne obžalujem, ker namreč verjamem, da se vse zgodi z namenom. In album 100× lažje je pač odraz časa in razmišljanja kot sem ga takrat doživljal oz. razumel.

Zarolaj.si: V čem je današnji Matjaž jelen različen od tistega, ki je izdal solo album deset let nazaj?
Matjaž Jelen: Predvsem 10 let starejši, in upam da, mnogo modrejši 😉

Zarolaj.si: Na novem albumu se boste menda držali čistega rocka? Drži?
Matjaž Jelen: Kaj pa je “čisti” rock? Trenutno imam ob sebi super ekipo somišljenikov, skupaj smo “močni” in seveda trdno prepričani, da je “to to”

Zarolaj.si: V kratkem naj bi izšla prva pesem. Nam lahko izdate vsaj kakšno informacijo, kakšna bo? Balada? Hiter raztur?
Matjaž Jelen: Odločali smo se med štirimi pesmimi. Prva, ki jo bomo predstavili širši javnosti pa nas vse predstavlja točno takše, kot prav sedaj glasbo čutimo oz. jo igramo… in ni balada 😉

Zarolaj.si: Drži podatek, da imate pripravljenih že več kot deset skladb za novo ploščo?

Matjaž Jelen: Več kot dvajset 😉 In še nastajajo ;))

Zarolaj.si: Do izdaje albuma torej ni daleč. Kdaj bo izšel?
Matjaž Jelen: Najprej smo si dali cilj, da ga izdamo maja, po tehtnem premisleku pa smo se rajši odločili za jesenski termin.  Vmes pa bomo predstavili tri skladbe.“Predolgo upal sem, da res nekje je bog ki sliši, vidi vse naokrog…”

Zarolaj.si: Na odru vas spremlja že tudi (i)zbrana zasedba. Kdo jo sestavlja?

Matjaž Jelen: Mi smo od januarja dalje “band”, torej Jelen band. Z mano pa so Roman ratej na bobnih, Cveto Polak na basu, Eki Alilovski na kitari, na koncertnih odrih pa se nam bo pridružil še klaviaturist Andrej Ikica.

Zarolaj.si: Nadeli ste si ime “Jelen”. Menda vam, po numerologiji sodeč, ime obeta velike uspehe….
Matjaž Jelen: Srčnu upam, da ta “numerologija” drži 😉

Zarolaj.si: Pa boste na nastopih z novo zasedbo še vedno igrali tudi skladbe skupine Šank Rock ali boste popolnoma prekinili s to zgodbo in začeli čisto na novo?
Matjaž Jelen: Šank Rock je bil do sedaj moje življenje in se mi zdi popolnoma logično oz. normalno, da bo del našega koncertnega repertoarja sestavljen iz uspešnic Šank Rocka.

Zarolaj.si: Katera stvar vas na slovenski glasbeni sceni NAJBOLJ moti. Dovolj dolgo ste že prisotni, da je vprašanje postavljenopravi osebi.
Matjaž Jelen: Glasbeniki se preveč oziramo na mnenje drugih (založbe, managerji, mediji …) in pri tem izgubljamo pristnost in vero v svoje pesmi. Na našem prihajajočem albumu se bomo poizkusili otresti vseh teh zunanjih faktorjev, spet verjeti vase in vas seveda prepričati, da je “to to”!

Zarolaj.si: Reciva, hipotetično, da bi oboževalci skupine Šank Rock ob novici, da ste si člani vzeli predah (za nedoločen čas) ponoreli in organizirali shode za ponovno “spravo” članov. Bi jih upoštevali? Bi jih poslušali?
Matjaž Jelen: Poslušalci so mi bili vedno na prvem mestu, zato sem tudi zapustil Šank Rock, ker jih nisem želel razočarati.

Zarolaj.si: Je sploh kakšna možnost, da se Šank Rock še kdaj sestavi z vami na vokalu?
Matjaž Jelen: Si mogoče znate predstavljati drugega vokalista? 😉“Ja, tam si ti nedolžna vsa, ne, nočem poti, kjer sva že bila…”

Zarolaj.si: Pomlad in poletje 2011 bosta verjetno delovna? Nove skladbe, koncerti?

Matjaž Jelen: Vse boste “iz prve roke” oz. “grla” izvedeli na naši spletni strani www.jelenband.com, ki je že v pripravi in pa seveda na Facebooku ter ostalih socialnih omrežjih.

Zarolaj.si: Kako dober delodajalec je Ministrstvo za rock ‘n’ roll?

Matjaž Jelen: Pogoji dela so odlični, ampak plača pa zelo niha. Enkrat je OK, drugič je pa sloh ni. Haha.

Zarolaj.si: Boste čez dvajset let še vedno žgali rock?
Matjaž Jelen: Kot pravi moj glasbeni kolega Bryan adams … 18 ’till I die!

Anja Intihar