manchechallesalle07
mp3: Novi singel: DEEJAY TIME FT. MANCHE & CHALLE SALLE – PARTY NON STOP
7. marec, 2011
alya08
mp3: Novi singel: ALYA – VSE BO LEPO
8. marec, 2011

intervju: MIA ŽNIDARIČ

mia072

Mia Žnidarič ostaja prvi glas slovenskega jazza. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je “treščila” na glasbeno sceno z zanimivo mešanico jazza in ljudske glasbe – in očarala in začarala prav vse. Kdaj se je prvič srečala z jazzom, zakaj ga je vzljubila in, nenazadnje, KDO sploh je pevka z iskricami v očeh, pa seveda, vse o njeni zadnji, že 12. plošči, boste izvedeli v tokratnem intervjuju!

mia072

Zarolaj.si: Najprej vprašanje, kdaj ste se prvič srečali z jazzom in zakaj ste ga vzljubili?
Mia: Pri petnajstih, šestnajsih, sem prvič slišala album Billie Holiday – Lady sings the blues, ki je postal nekakšna prelomnica v mojem življenju, saj sem takoj za tem začela zbirati in poslušati predvsem vokalno jazz glasbo. Še danes ne vem, kako to, da se me je ravno ta zvrst tako močno dotaknila, saj so vsi okoli mene poslušali narodno zabavno glasbo in lahko poslušljive zvrsti. Seveda govorim o družini, takrat sem bila še otrok. Upornica in izredno subtilna deklica. Ne vem, kaj vpliva na okus posameznika. Zakaj je nekomu všeč jazz, nekdo drug pa ga ne prenese. Sem pa živi dokaz, da vzgoja, učitelji, okolje, družina in vse kar spada zraven, velikokrat nimajo nič pri tem. Morda je to, kot posebna kemija, ki se prižge pri dveh, ko se zaljubita.

Zarolaj.si: Velika uspešnica je v 90. letih postala predelava Colove Is You Is or Is You Ain’t My Baby, ki ste jo vi naslovili z Al’ si ti al’ nisi ti moj ljubi. Zakaj je po vašem mnenju ta skladba takrat postala tak hit?
Mia: Bila sem mlada, talentirana, simpatična, nov obraz… Verjetno se je zgodil tisti magični pravi moment, ljudje se lahko zelo hitro navdušimo nad svežo in novo energijo. Pesem sama pa gre zelo dobro v uho in ni v bistvu nič posebnega, čeprav me še danes, po dvajsetih letih poslušalci na vsakem koncertu prosijo zanjo in je prav fino, ko pojejo refren, kot pri kakšni to-dobni pop pesmi. To me vedno znova razveseli.

Zarolaj.si: Zanimivo namreč je, da je takrat ta skladba z radijskih postaj pometla Madonno in Michaela Jacksona… Ste pričakovali takšen uspeh?
Mia: Ne, niti slučajno.

“Zato me že stotič poljubiš kot prvič. In najina zgodba se znova začenja.”Zarolaj.si: Vaša kariera je “zacvetela”, ko ste spoznali svojega soproga, odličnega glasbenika Steva Klinka. Zdi se, da sta vaš glas in njegove note, nepremagljiva kombinacija? To dokazujejo tudi nagrade, ki ste jih prejeli za plošči Hold My Hand in I Wish I Knew How…
Mia: Ja, res . Steve Klink je moja srčna in srečna kombinacija. Takrat mi, neumnici in naivki, nagrade niso tako zelo veliko pomenile. Hotela sem samo ustvarjati in peti. Ves blišč in slava…vse to je minljiva roba. Pomembno je samo to, koliko sebe zmoreš dati v glasbo. Da imaš čisto vest, predvsem, sam s sabo.

Zarolaj.si: Kritiki so nad vsako vašo ploščo bolj navdušeni – najbolj izjemna slovenska pevka jazza vseh časov; prva dama slovenskega vokalnega jazza; Mia Žnidarič zmaga! Vam te pohvale sploh kaj pomenijo, glede na to, da smo Slovenci znani po tem, da navadno “tuje” bolj cenimo kot “domače”?
Mia: Seveda je lepo slišati pohvale in zlagala bi se, če bi to zanikala, a ravno zadnjič sem se grdo skregala z možem, ki kot Američan, ne more razumeti, zakaj mi vse te prve dame jazza gredo tako strašansko na živce. Prosila sem ga , da to in še kaj , takoj vrže dol iz interneta, ker se nikoli nisem imela za prvo damo jazza, saj ne verjamem v tekmovanje v glasbi, prav tako ne bom nikoli čisto zadovoljna sama s sabo, še vedno pa se učim glasbe, saj zame ni nič samo po sebi umevno in je vsakič, ko stopim na oder tako, kot, da pojem prvič.

Zarolaj.si: Na plošči Pobarvanka ste odlično združili pesmi Ferija Lainščka in glasbo Steva Klinka. Zdi se, da boljše od tega sploh ni mogoče?  🙂
Mia: Ta plošček je bil moj zadnji dih deklice, preden sem postala ženska. Ja res, zelo dekliško zveni. Zelo čustveno. Drugače. In sploh ne jazzovsko… Še danes me sprašujejo, kdaj bom naredila Pobarvanko 2. Pobarvanka je bila moje, Stevovo in Ferijevo prvo avtorsko delo, nekakšen začetek Klink – Žnidarič – Lainšček – poetično akustične glasbe.

Zarolaj.si: Tudi sicer je vaša “posebnost” v tem, da za besedila izbirate same odlične avtorje, Lainščka, Svetlano Makarovič… Ničesar ne prepuščate naključju?
Mia: Verjamem v lepe tekste.  Ferija Lainščka berem že od njegovega prvega romana dalje. In njegovi Peronarji so zame kultni.
Svetlana Makarovič je izjemna. Že leta in leta jo občudujem. Pesmi, ki jih je leta 2000 napisala prav posebej zame pa sem posnela in izvajala, tako v mali, kot v veliki zasedbi Big Banda RTV SLO.

mia07Zarolaj.si: Vaša zadnja plošča, lani izdana Love You Madly je nastala v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija. Slišati je, da plošča v marsičem predstavlja mejnik slovenskega jazza. Mejnike ste postavljali že z Nevidnim orkestrom, čeprav je ta bila posneta z manjšo zasedbo?
Mia: Hvala za kompliment. Vedno sem bila in bom vesela pozitivnih misli glede glasbe, ki jo ustvarjam z izjemnimi solisti in pesniki. Po naravi sem estet, zato mi res veliko pomeni, da lahko pojem tako v mali, kot v veliki zasedbi. Gonilna sila zadnje plošče z Big Bandom RTV Slovenija, Tadej Tomšič, izjemen tenor saksofonist, skladatelj, aranžer in dirigent, mladenič s stoprocentnim posluhom je tisti, ki mora dobiti največ pohval za Love You Madly, saj ni imel lahke naloge. Zdi se mi, da se njegovi aranžmaji kar stopijo s teksti  in mojim glasom. Tu je seveda še avtor glasbe, Steve Klink. Glasbeniki in solisti. Snemalci in producent. Umetniški vodja orkestra Hugo Šekoranja, ki nam je dal zeleno luč, da smo lahko snemali. Pa celotna ZKP, z Mojco Menart. Veliko ljudi in velik finančni zalogaj. Ja, in res sem ponosna na to zgoščenko.

Zarolaj.si: Na zadnjem albumu je trinajst skladb. Napovedni singel je bila skladba “Ti veš”. Kako se med vsemi skladbami odločate za tisto, ki jo potem izdate kot singel?

Mia: Zelo težko je izpostaviti eno samo pesem iz albuma. To je tako, kot če bi iz knjige izrezala eno poglavje.
{loadposition mia1}
Zarolaj.si: Kaj vam, kot pevki, pomeni sodelovati z orkestrom kot je Big Band RTV, ki je sestavljen iz samih odličnih glasbenikov?
Mia: Nadgradnja. Odličnost. Čokoladni bonboni različnih okusov. Moč energije na odru. Krhkost in silovitost. Žalost in igrivost. Tišina in glasnost. Prepletanja čustev. In na koncu – eno-st v pesmi.

Zarolaj.si: Glede na to, da je vaša glasba ljudem všeč, da vas tudi kritiki več kot očitno cenijo, pa se zdi, da se tako “vaš” jazz kot jazz na splošno, ne predvaja prav pogosto na radijskih postajah? Čemu?
Mia: Ne vem. Veliko sem razmišljala o tem. Morda je to stvar okusa posameznih radijskih urednikov.  Lepo, a ne nujno staromodno glasbo vrtijo ponoči. Podnevi zelo redko slišim dobro pesem po svojem okusu po radiu, če pa že, so  to ene in iste skladbe. Velikokrat sem se že spraševala, kaj naj naredim, da me bodo bolj vrteli podnevi, a nima smisla, raje sem tiho, da se ne bi komu zamerila.
mia073
Zarolaj.si: Kakšno je vaše osebno mnenje o slovenski jazz sceni? Je pri nas težko uspeti zaradi majhnosti?
Mia: Menim, da imamo veliko mladih in odličnih pevk in instumentalistov. Ravno zadnjič sem prvič  slišala  Ano Bezjak, moram jo izpostaviti, ker je hudo dobra, se mi je kar koža postavila pokonci, tako mi je bila všeč. Mariborska scena je zelo močna, tako tekstovno, kot glasbeno instrumentalno in vokalno. Kar poslušajte Papir.  Nina Strnad poje čudovito, obožujem njeno energijo in njen glas , tako, da verjamem, da bo dobra glasba ostala za vedno. Zelo sem pomirjena, ker se vsakih toliko let pojavijo novi mladi, ki zares čutijo in doživljajo dobre vibracije ustvarjalnosti. Problem majhnosti pa seveda ostaja, ker nas, ta stare pevke mediji postavljajo na stranski tir in to je težko, saj raziskovanje sebe v glasbi ni kratkotrajen proces.
Ti veš, da ljubezen ni prava beseda in dolgi romani današnjega časa so polni praznine.
Zarolaj.si: Če vas še malce pobaramo o načrtih za prihodnost? Kakšni so?
Mia: Ja, presrečna sem, ker me je gospod Bogdan Benigar, organizator in umetniški vodja Jazz festivala Ljubljana, to leto povabil v goste. 2.julija bom tako z enournim programom  in s petimi odličnimi glasbeniki iz cele Evrope in Amerike nastopila v Križankah. To je bila moja večletna skrita želja. Križanke obožujem in kar razneslo me bo od pričakovanja. Moji glasbeni gostje pa prihajajo od vsepovsod. Juhu, se bomo družili in uživali v glasbi!

Zarolaj.si: Ste kdaj bili v dilemi, podati se v bolj popularne vode ali ostati pri jazzu?
Mia: Kaj pa vem, zame je idealno, ko dobim dober tekst, meni pisan na kožo, da se lahko čustveno razdam v pesmi, saj so besede ključne za pisca glasbe in aranžerja. Če to deluje, potem sem naredila vse in nič drugega ne šteje. Zdaj pa, a je to jazz ali kaj drugega…to prepuščam vesolju.

Zarolaj.si: Če bi vas izzvali, da izberete eno samo – bi bila to Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Billie Holiday ali Nancy Wilson?

Mia: Ella Fitzgerald me še vedno poboža v ekstazo.

Anja Intihar


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.