jan_plest
novica: JAN PLESTENJAK Z NOVIM SINGLOM
29. december, 2010
roger_waters
koncert: ROGER WATERS
1. januar, 2011

intervju: PAPIR

Papir-AnaMaja

Družinski Ansambel za prosperiranje poezije in glasbe. Krajše  – Papir. Skupina, ki na drugačen, svež, nov način obuja slovensko popevko. Z malo začetnico! Skupina, ki združuje kvalitetne, energije polne, v glasbo zaljubljene ustvarjalce, združene v gibanje Nova popevka. Z veliko začetnico. Več o zasedbi preberite v tokratnem pogovoru z Rokom Vilčnikom in ostalimi člani zasedbe Papir!

Papir-AnaMaja


Zarolaj.si: Menda je trajalo dolgih sedem let, veliko večerov, premnogo litrov. Kdaj in kako se je začela tkati nit družine Papir?
Papir: Že pred sedmimi leti, še za časa Patetica, ki je temeljil na predelavi  tujih skladb, je Roka zamikalo ustvarjanje celostne avtorske glasbe. In potem se je začelo sodelovanje in druženje (od tu ti litri) z bratoma Stermecki in Markom Gregoričem in kaj hitro je nastal materijal, ki se nam ga je zdelo zelo vredno osmislit kot se spodobi. Pridružil se je še Sebastijan Duh, ki je prevzel aranžerski del posla in v klub Papirja privabil še ostale.

Zarolaj.si: Kdo danes tvori jedro zasedbe?
Papir: Jedro zasedbe z nekaj malimi rošadami še vedno tvori isti kader – Rok, Marko Gregorič, Igor Bezget, Ana Bezjak, brata Stermecki, Maja Keuc, Sebastijan Duh, Bruno Domiter, Tadej Kampl … in še bi se našel kdo.

PAPIR – Objem Papir-Objem.mp3

Zarolaj.si: Zasedba Papir obuja tradicijo stare slovenske popevke. Na kakšnem način? Z nepozabnimi besedili? Z glasbo, ki bo ostala še leta aktualna, poslušljiva, sveža?
Papir: Najbolj pomembno je, da smo popevki ugrabili princip, da delajo muziko avtorji, ki so za to v najboljši meri usposobljeni, pesniki besedila, skladatelji muziko itd. Sicer pa se naša glasba spogleduje z malo bolj modernejšimi zvrstmi, kot so soul, blues, jazz in seveda nima tistega orkesterskega pridiha. Močno pa verjamem, da se bo našla kakšna skladba z našega albuma, ki bo ozimzelenela.Potem pa seveda pridejo do izraza vsi tisti, ki se jim ne da opravljati svojega izučenega poklica in so raje pevci, ker je “lažje”, ne traja osem ur brez malce, pa še v revijah si.

Zarolaj.si: Kakšen manifest ponuja gibanje Nova popevka?
Papir: Nekaj na krako je odgovorjeno temu že pri prejšnjem vprašanju. Manifesta namen, pa je prevsem to, da prebudi še druge, ki so se zaradi takšnih in drugačnih razmer na naši sceni obrnili proč od ustvarjanje Slo popularne glasbe, pa bi to lahko zelo dobro počeli v zadovoljstvo nas vseh. Potem pa seveda pridejo do izraza vsi tisti, ki se jim ne da opravljati svojega izučenega poklica in so raje pevci, ker je “lažje”, ne traja osem ur brez malce, pa še v revijah si.

Zarolaj.si: Kdo je še prisoten v omenjenem gibanju?
Papir: Bilbi, Patetico …

Zarolaj.si: Vaša prva plošča Po viharju je v novembru ugledala luč sveta. Kako bi ploščo opisali s petimi pridevniki?
Papir: Kultna, sveža, raznolika, senzibilna, naša.

Zarolaj.si: Domiselna besedila, vrhunski vokalistki, odlična izvedba. 12 skladb, ki jih prinaša album. Kakšna je rdeča nit prvenca? Ljubezen?
Papir: Življenje. Ljubezen je le del. Najlepši sicer, a vsekakor mora poznati tudi temnejše predele, da lahko ustvarjamo s kontrasti. Nianse določajo celoto.
{loadposition papir2}
Zarolaj.si: So pa bolj ali manj vse skladbe zasedbe Papir mešanice različnih glasbenih stilov?
Papir: To je ena od kvalitet te plošče.Papir nasproti digitalnim medijem počasi izgublja bitko in mi bomo poskrbeli, da vsaj beseda ne potone v pozabo.

Zarolaj.si: Ploščo sta v svet pospremila promocijska koncerta. Kakšni so bili odzivi občinstva?
Papir: Tu si lahko marsikaj namislimo. A če ti občinstvo  ploska med komadom, najbrž kr uživajo.

Zarolaj.si: Od kod ime Papir?
Papir: Papir nasproti digitalnim medijem počasi izgublja bitko in mi bomo poskrbeli, da vsaj beseda ne potone v pozabo.

Zarolaj.si: Vsaj meni osebno je neverjetno dobra naslovnica albuma. Ponavadi slovenski glasbeniki niti nimajo tako udarnih, dodelanih naslovnic. Kakšna zgodba stoji za malo deklico na obali?
Papir: Ta fotografije je delo odličnega fotografa in našega prijatelja Damjana Švarca in na njej je njegova hči nekje na obalah Sicilije. Enostavno sem mu povedal kaj iščemo in on jo je izbrskal. Naključje – ali pa ne. Nanj se vedno lahko zaneseš.  Je pa še ena povezava, ne samo stanje po viharju, kot se vidi na sami fotki, ampak tudi otrok, ki tam stoji. Saj, kakor pravi naša pesem, 2010: Tvoje oči in jaz v njih.  V otroških očeh smo mi – odrasli. Ni čuda, da potem vse napake ponavljamo.

papir_po_viharju_small

Zarolaj.si: Obuditi čase, ko je slovenska popevka kot taka resnično nekaj veljala, je kar hud zalogaj. Vas kdaj zaskrbi, da ste si naložili (pre)veliko breme?
Papir: A ne bi bilo žalostno, če ne bi tega storili? Če ne bi malo malo uprli prst v te razmere in poskusili kaj prebuditi in spomniti ter opomniti.

Zarolaj.si: Je pa najbrž dober občutek, ko poslušalec zasliši Papir na radijski postaji in reče – hvala bogu, še ostaja upanje za slovensko glasbo. 😉 Na spletu vam namreč pojejo le hvalo.
Papir: Godi, godi…

PAPIR – 2010 Papir_-_2010.mp3

Zarolaj.si: Kakšno pa je čisto vaše, osebno mnenje o stanju duha slovenske glasbe v tem trenutku?
Papir: Isto kot na svetovni sceni. Govorimo seveda o popularni glasbi. Polno vsega, a redko kaj se te dotakne.  Edino več denarja je in lažje kaj ustvariš, pri nas pa praktično vse sam financiraš, če nočeš, da ti pobirajo procente od avtorskih, prodaje plošč, koncertov … Stara lajna pač. No, mi smo imeli vsaj pri “založitvi” ploščka srečo in nas je podprla naša založba Celinka. Tudi finančno. Ostalo smo sami. Je potrebno kar nekaj intuzijazma za vse to.

Anja Intihar