jadranka2_foto_peter_kostrun
mp3: Novi singel: JADRANKA JURAS & EDO MAAJKA – NE ZASLUŽ’Š SI ME
17. januar, 2011
sanjapoljsak
mp3: Novi singel: SANJA POLJŠAK PESAN – VČASIH
18. januar, 2011

intervju: PERPETUUM JAZZILE

Perpetuum181

Katerokoli spletno stran, na kateri je mogoče najti slovenske glasbene posnetke, odprete v zadnjem času, je skorajda kot po pravilu med posnetki vokalna zasedba Perpetuum Jazzile. Leta 2009 so navduševali Slovenijo IN svet s priredbo Africe, v zadnjih dneh pa od vsepovsod odmeva Avsenik! Avsenik v izvedbi vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Ste zavili z očmi, češ, to pa res ni mogoče?  Mi vam zagotavljamo, da JE mogoče. In ne le povsem mogoče, ampak mogoče IN zraven še neverjetno dobro!

Perpetuum181


Se pa Perpetuum Jazzile te dni sooča s spremembo. Tomaž Kozlevčar namreč zapušča mesto umetniškega vodje zbora, razlog za spremembo je potreba po reorganizaciji. Perpetuum Jazzile je namreč v zadnjem času prerasel obstoječe okvirje, rast domačega in tujega povpraševanja po zasedbi in z njim število in obseg projektov pa terja še bolj fokusirano delo in porazdelitev ključnih vlog in obveznosti na več ljudi. O prevzemu vloge umetniškega vodje se že pogovarjajo z več vrhunskimi glasbeniki, odločitve o dokončni izbiri imena pa bodo znane verjetno v prihodnjem mesecu. Sicer pa se glasbeni projekti in koncertne aktivnosti zasedbe vseskozi nadaljujejo nespremenjeno po ustaljenih načrtih.

“Ko glas postane instrument … in ko instrument postane glas, slišiš utrip svežine ritmov in zlitje harmonij Perpetuum Jazzile.”

V imenu vokalne skupine Perpetuum Jazzile je na vprašanja Spletne revije Zarolaj.si odgovarjal Jan Trost.

Zarolaj.si: Perpetuum Jazzile je edini slovenski jazzovski zbor. Če se z začetnimi vprašanji posvetimo konkretnim številkam – koliko let že obstaja zbor?

PJ: Ustanovljen je bil leta 1983, takrat pod imenom Gaudeamus in ustanoviteljem Markom Tiranom.

Zarolaj.si: In koliko članov šteje v tem trenutku?
PJ: 54, od tega jih je nekaj trenutno neaktivnih oz. na študijskih pavzah (t.i. statusih).

Zarolaj.si: Pod umetniško taktirko Tomaža Kozlevčarja ste uspeli neverjetno dobro združiti vokalno jazzovsko in popularno glasbo. Je to tista čudežna formula za uspeh? Kako vokalno glasbo približati širšim množicam?
PJ: Seveda je izbor pravih skladb ter aranžiranje le-teh v izvirne vokalne priredbe izjemnega pomena za širšo prepoznavnost, a ne moremo mimo dejstva, da smo v Perpetuum Jazzile predvsem prijatelji, ki s svojimi lastnimi energijami na odru tvorimo sinergijo, ki se dotakne slehernega poslušalca.Africa v naši preobleki je že legendarna, zdaj pa veliko upov pada na Avsenika. Težko bo presegla Africo, saj je slednja v precejšnji prednosti s približno 15 milijoni ogledov.

Zarolaj.si: Mimo Africe ne moremo. Več milijonov klikov na Youtubu je dokaz, da lahko tudi zbor iz majhne Slovenije zaide v svetovne medije. Če odštejemo odličen pasus s ponazarjanjem nevihte na začetku – kaj je tako posebnega ravno na Africi, da je tako zažgala?
PJ: Hja, to še nam ni povsem jasno 🙂 No, absolutno gre za unikatno in dobro izvedeno kombinacijo uvodne nevihte ter srčne izvedbe ene pozabljenih pop-rockerskih evergreenov 80-ih, ki so dale zelo pomemben pečat in celo temelj današnji popularni glasbi. Posebnost izvedbe lahko razberete iz tisočev odzivov pod posnetkom na Youtubu, ki med drugim govorijo o nasploh odlični izvedbi, super energiji, žaru izvedbe, krasnem aranžmaju za vokalno skupino, fantastičnih sozvočjih, vse do tega, kaj lahko ljudje dosežemo, če sodelujemo in še mnogo drugih.

Zarolaj.si: Ponudbe za nastope so po klikih na Youtubu menda prihajale iz vsega sveta? Katere ste izkoristili?
PJ: Res je, ponudb za gostovanja kar ne zmanjka. A žal je med željo organizatorja in pa realizacijo koncerta ali turnje kar precejšen razkorak. V večini primerov se zatakne pri fiksnih stroških, ki nastanejo pri nastanitvah in transferih tako velike ekipe, kot je PJ. Od gostovanj smo zaenkrat realizirali povabilo na VIP dogodek v Rim ter krajšo turnejo v London, katere osrednji dogodek je bil nastop na podelitvi afriških glasbenih nagrad.

Zarolaj.si: Pevski repertoar zbora obsega kup različnih ritmov, od bossa nove, swinga, do popa… Kaj smo še pozabili?
PJ: Zvrsti je res veliko in vseh zagotovo nismo še »vokalizirali«. K vašemu seznamu bi bilo za dodati  še funk, gospel, rock, klasiko, narodno, od nedavno pa tudi narodno-zabavno z že zelo odmevnim Avsenikovim venčkom.

Zarolaj.si: Avsenik in Perpetuum Jazzile. Eden najuspešnejših slovenskih izvoznih artiklov v a capella izvedbi. Bo presegel Africo?
PJ: Priredba izpod peresa Tomaža Kozlevčarja je res fantastična, pa tudi na izvedbo smo lahko ponosni. Africa v naši preobleki je že legendarna, zdaj pa veliko upov pada na Avsenika. Težko bo presegla Africo, saj je slednja v precejšnji prednosti s približno 15 milijoni ogledov (če štejemo seštevek več posnetkov, ki so na Youtube), je pa res, da je po statistiki ogledov Avsenik v prvih dneh močno boljši od Africe. Le-ta je pridobila največ ogledov (mimogrede, rekodni obisk posnetka v enem dnevu je bil 141.000 ogledov!), ko se je pojavil v ZDA, na spletnem mestu blogerke Kim Komando in od takrat generiral skoraj 20% vseh ogledov samo z njene strani. Z Avseniki je realno za pričakovati več ogledov v Nemčiji in Avstriji, kjer sta obe zvrsti glasbe (narodno-zabavna in vokalna) zelo popularni.
{loadposition perpetuum2}
Zarolaj.si: Leta 2009 je police zasedel dvd z živimi posnetki koncerta Vokal Xtravaganzza, izdali ste tudi album Africa, na katerega ste uvrstili poleg naslovne skladbe še kup drugih a capella mojstrovin; album je zbirka odličnih pop, jazz, rnb klasik. Izšel je v samozaložbi. Bo po velikem uspehu, po razprodanih koncertih, z naslednjim albumom pot bolj odprta, lažja?
PJ: Mislimo, da ne. Izdelek oceni tržišče in če ni dober, ti lovorike bivših uspehov ne pomagajo kaj dosti. Že zdaj, torej slabi dve leti po omenjeni dvojni izdaji, vemo, kaj bi lahko naredili boljše ali drugače, tako da izzivov ne zmanjka. Sicer pa je naš trg z odmevnostjo »Africe« (mislimo tisto na Youtube, ne albuma) postal celoten svet, kar nam pot in prodor kvečjemu otežuje, saj je konkurenca najhujša. A pravijo, da je sreča na strani hrabrih …

Izdelek oceni tržišče in če ni dober, ti lovorike bivših uspehov ne pomagajo kaj dosti.Zarolaj.si: Občinstvo, željno vokalne ekstravagance, vsako leto potešite s koncertom v Cankarjevem domu. Lani ste, morda malce tudi po zaslugi Africe, poleg dveh koncertov morali odpeti še tretjega, zaradi ogromnega zanimanja javnosti. Ste pričakovali tako dober odziv na vsakoletne koncerte? Vas sploh še lahko kaj preseneti?
PJ: Naj popravim, naše občinstvo je željno vokalne ekstaze 🙂 Odziv je bil res odličen, nadpovprečen. Pričakovanja poskušamo imeti realna, je pa obenem tudi res, da je odziv javnosti iz leta v leto boljši in večji. Nekako vzporedno s tem pa se večajo tudi odgovornosti, ki ležijo na slehernem članu skupine, od umetniškega vodje, vsakega posameznega pevca, do beatboxerja in nenazadnje tonskega mojstra Dareta Novaka.

Zarolaj.si: Omeniti velja morda posebej vašo virtualno ritem sekcijo, odlična Miho Rojka in Saša Vrabiča. Neverjetno je, kaj vse zmore človeški glas…
PJ: Res je, oba s svojimi sposobnostmi presenečata še vedno tudi nas. Sta zagotovo med najboljšimi  v svojih kategorijah v Sloveniji, Sašo pa glede na raznolikost stilov, ki jih mora za spremljanje naših skladb obvladati, verjetno kar št. 1.

Zarolaj.si: Mi si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kako so videti vaje pri tako številčni zasedbi. Se najdete vsi skupaj enkrat, dvakrat na teden?
PJ: Vaje imamo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah zvečer. Sistem dela na vajah je največkrat podrejen in prilagojen bližajočim se projektom, na katere imamo navadno zaradi velikosti ekipe posebne priprave. Občasno organiziramo tudi vikende intenzivnih vaj, kjer koncentriramo energijo in navadno v kratkih časovnih obdobjih dosežemo odlične rezultate. Sicer pa od rednih aktivnosti delamo na različnih karakteritikah naše pojavnosti na odru,vse  od ritma, piljenja intonacije, zavedanja sozvočij, dela s solisti substituti, dela v manjših zasedbah pred celotno skupino, “barvanja” glasov itd.

Perpetuum182

Zarolaj.si: Glede na številčnost zbora, glede na različne želje, okuse, razpoloženja, kako krotite vso to energijo, različne značaje?
PJ: Verjeli ali ne, to zna biti velikokrat en največjih izzivov. Za disciplino imamo odrejen poseben organ, t.i. disciplinsko komisijo, ki z relativno kompleksnim sistemom točkovanja skrbi za red in disciplino. Kadar pa je vseeno preveč, mora vmes poseči izvršni odbor, ki se z dotičnimi pomeni na štiri (no, dvanajst) oči. A da ne bo izgledalo, kot da smo neko represivno društvo…  za pozitivno klimo poskrbimo načeloma kar pevci sami, ki se med seboj resnično odlično razumemo in smo pravi prijatelji. Vsakogar sprejemo odprtih rok, a tudi z  jasnimi pravili. Komur se nekako ne uspe vključiti, pa navadno prej ali slej sam odide.

A da ne bo izgledalo, kot da smo neko represivno društvo… za pozitivno klimo poskrbimo načeloma kar pevci sami, ki se med seboj resnično odlično razumemo in smo pravi prijatelji.Zarolaj.si: Je težko najti dobre pevce, ki bi želeli postati del zgodbe o uspehu PJ ali stojijo v vrsti, željni stopiti na oder z vami?
PJ: Redne avdicije imamo vsak konec leta. Nanje se zadnja leta prijavlja nekje okrog 200 pevcev, ki se jih preiskusi na dvostopenjski avdiciji. Interesa torej ne manjka, težje pa je izbrati potem tisto peščico, ki ustrezajo vsako leto višjim kriterijem za vstop. A ne glede na to smo veseli prav vsake prijave.

Zarolaj.si: Leto se je šele dobro začelo. Kaj Perpetuum Jazzile, poleg številčnih nastopov, verjetno, še načrtuje za leto 2011?
PJ: V 2001 nas čaka ogromno novih in velikih projektov, za katere vemo že zdaj, zagotovo pa se bo tekom leta razvilo še nekaj novih. Trenutno lahko omenimo sodelovanje pri večjem glasbenem projektu v ZDA, načrtujemo daljšo turnejo po ZDA, izdajo novega DVD z Vokal Xtravaganzze 2010, izdajo nekaj novih singlov, začenši v kratkem z Avsenikovim venčkom, obstajajo možnosti za sodelovanja z odmevnimi hrvaškimi in srbskimi glasbenimi imeni, na koledarju imamo tudi vpisana gostovanja v Berlinu, Beogradu, Puli, preoblikovali bomo spletno stran… Bo dovolj? Seveda pa ne pozabimo še na Vokal Xtravaganzzo, ki bo letos nekoliko prej kot zadnji dve leti. Torej, načrtov polna skleda.

Anja Intihar


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.