pepelinkri_danlj
zgodovina: PEPEL IN KRI
20. julij, 2010
KatjaSulc
mp3: Novi singel: KATJA ŠULC – I LOVE YOU YOU SCREAM
21. julij, 2010

intervju: PUPPETZ

PUPPETZ_foto__Alen_Zulic
V klepetu tokrat gostimo zasedbo Puppetz. Mlado, pet člansko zasedbo, ki si je pot na slovensko glasbeno sceno utrla s pomočjo projekta Coca Cola band startup in kasneje v sodelovanju s Tomijem M. iz skupine Siddharta, te dni predstavlja singel in videospot za skladbo Dance, dance. Vsekakor gre za skupino, ki ji ne manjka zanosa in idej, nov album napovedujejo v prvi polovici leta 2011, singel pa že v prihajajoči jeseni. V pogovoru več tudi o smotrnosti snemanja videospotov, glasbi, medijih …

PUPPETZ_foto__Alen_Zulic

zarolaj.si: Kot lahko slišimo v vašem zadnjem singlu Dance, dance… Ste bend. Imate novo dušo. Pišete novo zgodovino. Tokrat ste vojaki v celofanu, sumoborci v dnevni sobi. Skupaj z nami plešete, skupaj z nami ste inženirji nove dobe. Ali z novim albumom prihajajo Puppetz v drugačni zvočni podobi?

Puppetz: Zagotovo. Ponavljati stare zgodbe ni v našem repertoarju. Še vedno smo isti ustvarjalci, eksperimentiramo pa z drugačnimi inštrumenti, pristopi pisanja glasbe… Mislimo, da bo nov koncept poslušalcem zanimiv, nas je namreč že popolnoma osvojil in tudi prvi odzivi na komad so fenomenalni. Našli smo to novo rdečo nit, tako kot smo to storili pred leti in posneli prvenec Forte balade. Tokrat govorimo novo zgodbo, imamo novo dušo.Se pa ne vlačimo kot lutke, vedno gledamo na to, da glasba odgovarja nam v prvi vrsti, da nam dvigne dlake pokonci ob poslušanju.

zarolaj.si: Od vašega prvenca Forte balade sta pretekli dve leti. Zmaga na slovenskem delu projekta Coca-Cola band startup vam je zagotovo olajšala pot do prvega albuma.
Puppetz: Tovrstni projekti služijo kot odlična odskočna deska za mlade bende. Ne rečemo, da se je po tej zmagi naše življenje 100% spremenilo, mi sami smo vlagali ogromno truda v naš projekt in brez lastne predanosti zagotovo nebi prišli do želenega cilja, ne glede na to, ali smo osvojili kakšen natečaj ali ne. Je pa to ena tistih stvari, ki ti daje potrditev, da veš, da je to kar delaš dobro in vredno pozornosti.  Zdaj, ko smo dobili svojo potrditev, pa lažje hodimo po svoji poti sami.

zarolaj.si: Zakaj ravno Lutke (ang. Puppetz)? Težko bi rekli, da se pustite “vlačiti” po slovenski glasbeni sceni kot lutke.
Puppetz: Hehe, ponavadi nas mediji povezujejo kot lutke glasbe, mi sami pa lahko rečemo, da za tem imenom pravzaprav ne stoji nobena večja filozofija. Všeč nam je kako zveni ime, izbrali smo ga že pred leti in vsakemu pomeni nekaj več kot le beseda Lutke. Se pa ne vlačimo kot lutke, vedno gledamo na to, da glasba odgovarja nam v prvi vrsti, da nam dvigne dlake pokonci ob poslušanju… Lahko bi celo rekli, da smo vse, samo lutke oziroma marionete ne. Niti držimo namreč trdno v svojih rokah.

puppetzBEND_2

zarolaj.si: Zmagovalna skladba Sanje in jaz in skladba Naj vidijo, ki ste jo posneli skupaj s Tomijem M (Siddharta) sta bili na radijskih postajah dobro sprejeti. Ostale so nekako švignile mimo oz. ste jih prepustili v poslušanje kupcem vašega CD-ja. Zakaj niste poskrbeli še za kakšen singel z omenjene plošče? Je bilo idej preveč in ste se morali zakopati v snemanje nove plošče?
Puppetz: Zanimivo vprašanje. Mi smo svoje skladbe kar zasledili na raznih radijskih postajah. Verjetno niso bile vse predvajane v takšni meri kot single s Tomijem, je pa to v neki meri tudi v skladu s pričakovanji. Naš stil glasbe je za komercialni slovenski prostor še vedno nekoliko pretrd, na radiu je potrebno takšne zvoke iskati z mikroskopom. Smo pa iz albuma Forte Balade lansirali štiri single, poleg omenjenih dveh še pesem Zakaj in V meni, ki je mimogrede postala tudi Popevka tedna na Valu 202. Vse omenjene skladbe imajo poleg Naj vidijo (komad s Tomijem) posnete videospote, ki smo jih tudi uspešno lansirali po televizijskih postajah.Trenutno smo fokusirani v snemanje novega singla, ki bo izšel konec poletja.

zarolaj.si: V kakšni fazi je sedaj snemanje plošče? Izid napovedujete v prvi polovici leta 2011. V samozaložbi?
Puppetz: Trenutno smo fokusirani v snemanje novega singla, ki bo izšel konec poletja. V času, ki nam bo med promocijo, ki jo planiramo za septembra še ostal, pa bomo snemali skladbe za nov album. O točnem izidu in založbi bomo raje povedali drugo leto, ko bo znanih več detajlov, zaenkrat pa lahko rečemo le, da bo, kot ste z novim singlom Dance, dance lahko slišali in videli, glasba zavzela nov stil, odkrivali bomo za nas nove glasbene mejnike.

zarolaj.si: Z vaše nove plošče pa prihaja tudi skladba Dance, dance, za katero ste posneli tudi videospot. Leta 2008 ste prejeli nagrado na prireditvi Diamanti 2008 za najboljši video. Do videospotov imate torej pozitiven odnos, čeprav primanjkuje oddaj v katerih bi ga lahko predstavili.
Puppetz: Tako je, posneli smo nov videospot, ki se popolnoma razlikuje od vseh naših prejšnjih video izdelkov. Če smo včasih stremeli k temni vizualizaciji, bi lahko rekli, da smo z novim glasbenim zvokom postali veliko bolj svetli. V naše delo vlagamo veliko energije in pozornosti, tako v glasbo kot tudi v videospote.  Manjko podpore video sceni na slovenskih tleh je seveda slaba spodbuda, a vendar so tu tudi drugačni načini promocije. V pomoč nam je naša internetna stran, www.puppetz.si , kjer se nahaja povezava do našega novega videospota, prav tako je vsa multimedija zbrana na straneh www.myspace.com/puppetzband , youtube portalu, sledite nas lahko na Twitterju, naši facebook strani in na www.ekskluzivno.si. Upamo pa, da bo na slovenskih programih kmalu vključena tudi kakšna glasbena lestvica ali oddaja, kjer bi bendi lahko aktivno predstavljali svoje inštrumentalno – vizualne izdelke.
{loadposition puppetz1}Pohvalimo pa lahko spletne strani kot je vaša, ki podpirajo raznovrstno in kvalitetno glasbo.
zarolaj.si: Elektronski mediji vam niso tuji. Najdemo vas na socialnih mrežah kot so Facebook, YouTube, Twitter, iLike. Kako pa ste zadovoljni s pojavljanjem v ostalih medijih (radio, TV, tisk)?
Puppetz: Glede radia se naša glasba pojavlja na lokalnih radijskih frekvencah, mogoče pogrešamo malce več predvajanja slovenske glasbe nasploh na večjih radijskih postajah, a upamo na spremembe tudi v tem kadru. Predvsem pa si želimo, da bi lahko kmalu ponovno spet govorili o radijski pluralizaciji. Nam pa veliko podporo nudijo nacionalne radijske postaje, kar nam je v veliko čast. Na televiziji prav tako ni veliko oddaj, ki bi bile namenjene alternativnejši glasbi oziroma niti glasbi nasploh, zato smo glasbeniki našli alternativne načine promocij, s katerimi dosežemo do naših poslušalcev. Glede tiskanih medijev je podobno, glasbenikom posvečenih revij ni ravno na pretek, pohvalimo pa lahko spletne strani kot je vaša, ki podpirajo raznovrstno in kvalitetno glasbo in upamo na ponovno sodelovanje.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.