PuppetzfotoTineGornik
novica: GLASNA VRNITEV SKUPINE PUPPETZ NA KONCERTNE ODRE
15. oktober, 2010
DMP11
nagrada: REZULTATI IGRE ZA PROST VSTOP NA KONCERT DMP V KINU ŠIŠKA
15. oktober, 2010

intervju: SAŠA LENDERO

sasalendero_nikoliniprepozno

Saša Lendero se je na veselje občinstva pred kratkim vrnila na slovenske glasbene odre. Dobro leto je minilo, odkar se je več kot odlično spopadla z vlogo mamice. Na klepet smo jo povabili v času, ko se iskrijo mnenja o položaju slovenske glasbe v medijih. Tudi o tej aktualni problematiki v tokratnem pogovoru.

sasalendero_nikoliniprepozno


Zarolaj.si: Ne grem na kolena, Luna, Mama, ljubim cigana Jana, Levinja in Mandoline je le nekaj uspešnic Saše Lendero. Izjemno dober odziv na skladbe in s tem dobra prodaja zgoščenk kar kliče po vprašanju; kako Saši Lendero to uspeva?
Saša: (smeh) Ufff, kako rada bi zdajle povedala kakšno skrivno formulo! …In potem bi jo tudi sama vedno uporabila. (smeh) Sicer pa se vse naštete pesmi zelo melodične, ritmične, z močnimi linijami spremljevalnih zborov, ter imajo – razen pesmi Luna, ki je pesem poletja, zabave in brezskrbnosti – vse izrazito čustven naboj in sporočilno besedilo s katerim se lahko identificira večina izmed nas.Mediji takrat niso umetno producijrali imen, le zato, da bi imeli o komu kaj pisati. Vedelo se je o komu se piše in o komu ne.

Zarolaj.si: Na vašem zadnjem albumu Ob tebi svet je lepši se nahaja tudi skladba Nedosegljiva, za katero ste posneli tudi videospot in v katerem opevate materialno nedosegljivost in nedotakljivost. Ljubezen je še vedno ključ do srca.
Saša: Dandanes se zares da kupiti skoraj vse. Na srečo so najpomembnejše in največje stvari še vedno v domeni vseh. Tako, kot pravijo stari Indijanski modrec: “Kako lahko kupiš zemljo ali nebo?” kako lahko kupiš ljubezen, prijateljstvo, iskrenost, resnico?? Ne moreš! Vse to ostaja v lasti vseh nas in vsakega posameznika.

Zarolaj.si: Kaj pa zadnja pesem, ki je dobila tudi videospot– Nikoli ni prepozno?
Saša: Gre za aktualni radijski singel, za katerega se včasih pohecam, da je drugi del trilogije Ne grem na kolena (smeh). Prav tako kot omenjena uspešnica je namreč predelava grške pesmi in ima zopet življenjsko besedilo. Govori o  tem, da v življenju vsi delamo napake, včasih tudi velike in v naših očeh nepopravljive. Občutek imamo, da smo zapravili možnosti in podrli vse mostove. Pa vendar… vse dokler smo živi, do zadnjega diha NI PREPOZNO, da nekomu rečemo “oprosti”, da nekaj začnemo znova, da nekomu pokažemo ljubezen, da pokličemo starega prijatelja, ali da zaključimo zgodbo, ki bi morala že zdavnaj v pozabo… Videospot smo posneli na meni zelo ljubem Ljubljanskem Barju, ki tudi v spotu pokaže čudovito pestrost in lepoto.
{loadposition lendero1}
Zarolaj.si: Kljub vsemu se zdi, da je v današnjem svetu možno kupiti prav vse. Tudi slavo. Veliko pevk in pevcev v Sloveniji bije težek boj s prebojem v ospredje. Pot do tja je dolga. Je bilo v vaših začetkih drugače? Slovenska produkcija je bila takrat mnogo skromnejša kot danes.
Saša: Saj ne vem. Vedno je težko govoriti za nazaj. Vsekakor je bila situacija drugačna. Za vstop v medije si moral dejansko nekaj pokazati, nekaj ustvariti. Mediji takrat niso umetno producijrali imen, le zato, da bi imeli o komu kaj pisati. Vedelo se je o komu se piše in o komu ne. Vedelo se je, kdo s svojim delom in zaradi njega ima prostor na radiu, televiziji, revijah in časopisih. Če si dobro in pridno delal, je bilo to opaženo. Danes pa je stvar povsem deviirala

sasa2Zarolaj.si: Če preletiva vaše albume. Prvo prelomnico v vaši karieri je začutiti ob izidu albuma Zate noč, zame dan (2004), ko ste se spogledovali z dalmatinskimi ritmi. Velik bum pa ste dosegli z albumom Ne grem na kolena (2006), ki se je prodal v okoli 20.000 primerkih in je prinesel nekaj grških ritmov. Tudi zadnji album je bil dobro sprejet. Gibanje v samem vrhu priljubljenosti prinaša tako določeno ugodje, kot tudi odgovornost za naprej.
Saša: Zdaj se velikokrat spomnim modrih besed svojih izkušenejših glasbenih kolegov, ki so mi govorilil, da je sicer težko priti na vrh, ampak, da je mnogo težje tam ostati. Predvsem pa je – tako, kot pravite – z vsakim uspehom odgovornost za naprej še večja. Pa tudi želja seveda, da bi z novim hitom presegel prešnjega. Vedno sicer kljub vsem trudu ne uspe, a včasih vendarle. 🙂

Zarolaj.si: Poleg lastne glasbene kariere pa s partnerjem skrbita tudi za slovenski podmladek. Pod okriljem agencije Lendero & Co ste do mikrofona pomagali marsikateri pevki in pevcu.
Saša: Res je, z mnogimi smo naredili prve korake v glasbi in skupaj se veselimo njihovih prvih uspehov, prepoznavnosti ter uspešnih nastopov. Skupaj z Miho (Hercogom op p.) in Sabino Hribernik (direktorica Lendero d.o.o.) smo super team, z glasbeniki s katerimi sodelujemo pa poleg poslovnih, večinoma spletemo prave prijateljske vezi. Naročniki nastopov so najbolj veseli spletne strani www.lendero.eu, kjer so slikice vseh ki nastopamo v organizaciji naše agencije, s klikom na izbrano fotografijo pa se odprejo spletne strani izvajalcev s podrobnimi informacijami in glasbo.

Zarolaj.si: Kljub vsemu trudu in prizadevanjem pa marsikateri medij ni naklonjen slovenski glasbi. Če pustiva ob strani “rumeni tisk”, ste s svojim deležem, ki ga imate s pojavljanjem v slovenskih medijih zadovoljni.
Saša: Saj se hecate, kajne? Vsaj, če govoriva o radiu, kot glavnem mediju za glasbenike. Stanje je naravnost katastrofalno, sploh v krajih ki jih pokrivajo radijske postaje z istim lastnikom (govori se, da je že več kot 40 frekvenc v enih rokah). Ustvarja se monopol, kjer nam tujci (play liste se ustvarjajo menda kar v Nemčiji, od koder dirigirajo politiko teh radijskih postaj) narekujejo naš glasbeni okus, predvsem pa zaradi svojih interesov slovensko glasbo izrinjajo v najmanj poslušane pozno nočne termine, pa še to le zato, da bi zadostili zakonodaji, ki zahteva 20 % slovenske glasbe. Teh – že zdaj sramotnih 20 %, pa želijo zdaj še zmanjšati. Zdaj se ljudje tega še ne zavedajo, vendar nam bodo prav počasi in neopazno ukradli tudi ta del našega nacinalnega ponosa, izražanja in kulture. Mnoge informacije se zanalašč prikrivajo javnosti. Sama sem zelo hvaležna, da me o tem obveščata SUGU in SAZAS, ki pa ga določene strukture vztrajno poskušajo zrušiti, predvsem zato, da bi prešel v njihove roke.Vrtite neizrazito glasbo; dueti so prepovedani; glasba ne sme vzbuditi pozornosti ali čustevm ne visokih tonov – vse naj bo čim nižje; da ne izstopa!

Zarolaj.si: Je iskati razlog za stanje radijskega in televizijskega prostora zgolj pri uredniški politiki medijev, ali k temu pripomogla tudi neustavljiva globalizacija in poveličevanje tujih vrednot in trendov?
Saša: Zagotovo gre za sinergijski učinek vsega. Najbolj žalostno pa je to, da se ljudje pogosto ne zavemo velikih posledic, ki jih prinašajo na videz majhni koraki v smeri, ki jo dirigirajo lastniki kapitala, moči in političnega vpliva.

Zarolaj.si: Opažate kakšno razliko med naklonjenostjo postaj glede na regijo iz katere ta prihaja?
Saša: Zaradi zgornjih razlogov – vedno manj, skoraj ne več. Raznolikost na žalost izginja!

Zarolaj.si: Katere izvajalce (poleg sebe seveda) bi si želeli pogosteje slišati na radijskih in televizijskih postajah?
Saša: Vse, ki delajo dobro, ki napredujejo v produkcijskem smislu, ki imajo sporočilna besedila, čustven naboj, harmonične melodije. Skratka, vse, tudi če ne ustvarjajo ravno v mojem priljubljenem žanru zabave-pop glasbe.

sasa4

Zarolaj.si: Kaj najbolj pogrešate na slovenski glasbeni sceni?
Saša: Radijske postaje, ki bi vrtele pretežno slovensko glasbo, ob enem pa imele sito, ki bi zadržalo večji plevel. Pogrešam samozavestne radijske urednike, ki bi v vseh glasbenih žanrih znali ločiti dobre izdelke od slabih in jim ne bi bilo treba slepo kopirati tujih glasbenih lestvic, kjer se je že nekdo drug namesto njih odločil, kaj je dobro. Pogrešam žar, veselje, energijo v glasbi. Nove smernice, ki nam  jih določajo tujci so VRTITE NEIZRAZITO GLASBO; DUETI PREPOVEDANI; GLASBA NE SME VZBUDITI POZORNOSTI ALI ČUSTEV; NE VISOKIH TONOV – VSE NAJ BO ČIM NIŽJE; DA NE IZSTOPA. Skratka, pogrešam ljubezen, ki jo globalizacija izrinja na vseh ravneh – tudi v glasbi. Želim si, da bi na slovenskih radijskih postajah zaposlovali urednike, ki bi imeli radi slovensko glasbo. To je osnova in potem zanesljivo ne bi potrebovali nobenih zakonsko predpisanih kvot, saj bi bili kvalitetni izvajalci vseh žanrov še kako prisotni v etru. Na veselje velikega dela poslušalcev in v vzpodbudo ustvarjalcem.

Zarolaj.si: Aktualna je tudi problematika organizacij za zaščito avtorskih pravic. Ali niste predvsem glasbeniki v slabšem položaju kot bi bili, če bi se SAZAS, SAZOR, Zavod IPF in ZAMP usedli za skupno mizo. Tako v javnosti kot med glasbeniki je čutiti precej zmede.
Saša: Tudi sama sem bila dolgo časa precej zmedena, to pa zato, ker se nisem dovolj poglobila v situacijo. Zdaj imam precej boljši vpogled in – skupaj z veliko večino vidnejših avtorjev glasbe – si želim, da SAZAS ne bi podlegel gonji, ki jo vodijo veliki finančni in politični interesi.  Seveda pa je v vsaki organizaciji vedno prostor za izboljšave in SAZAS ni pri tem nobena izjema.…vendar pa je biti starš tako neskončno lepo, da ima človek res neverjetne zaloge energije in idej.

Zarolaj.si: Za zaključek bolj sproščeno. Kljub temu, da ste mlada mamica, ste polna energije, koncerti in nastopi pa se že vrstijo. Podjetništvo, glasbena kariera, materinstvo. Prilagajanje in usklajevanje vam gre očitno dobro od rok.
Saša: O, hvala! (smeh) No, včasih seveda pride do krize utrujenosti in velikega števila projektov (kot naprimer zdajle, ko je moj imunski sistem “blago” odpovedal in sem obležala), vendar pa je biti starš tako neskončno lepo, da ima človek res neverjetne zaloge energije in idej.

Zarolaj.si: Ko smo že pri idejah – je morda v pripravi tudi kakšna nova pesem?
Saša: O, seveda! Pravzaprav smo že “tik pred zdajci”. (smeh) Predstavitev nove pesmi bo v nedeljo 31. tega meseca pri Mariu, v oddaji Spet doma. Komaj čakam, ker mi je zelo všeč… in zelo, zelo bom vesela, če bo tudi moji dragi publiki.

Zarolaj.si: Dotaknila sva se problema slovenskih medijev. Bi za projekt spletne revije Zarolaj.si, namenjene izključno slovenski glasbi, slovenskim izvajalcem in prireditvam na območju Slovenije, rekli “ob pravem času na pravem mestu” ali pač ne?
Saša: Absolutno! Želim vam veliko sreče in uspehov!


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.