nofx22
novica: NA NJOKI-SKLABFEST 2011 PRIHAJAJO NOFX
22. april, 2011
darekauric22
mp3: Novi singel: DARE KAURIČ – ZUNAJ SE SONCE SMEJE
22. april, 2011

intervju: SKUPINA ADAM

adam22

Štirje Adami, pa nobene Eve. Pa nič zato. Dolgčas nam ne bo! Adam so Peter, Damir, Anej in Gregor. Točno leto dni mineva, odkar so izdali svoj prvenec. In glede na to, da se v teh dneh odpravljajo na klubsko turnejo po Sloveniji, da bodo nastopili na Orto festu in glede na to, da je Spletna revija Zarolaj.si radovedna, kaj novega pripravljajo, smo jih povabili na pogovor.

adam22


Zarolaj.si: Na vaši spletni strani je zapisano, da ste nastali v letih, ko je bilo v zraku čutiti mešanico dvoma, ponosa in težnje po spremembah. Ste nastali z namenom, da to mešanico vi osebno pokažete z glasbo?
Adam: Ne, nikakor ne. Nastali smo zelo spontano, na začetku sploh to še ni bil band v pravem pomenu besede, dobivali smo se bolj na jam-sessionih, ko pa so kasneje ideje prerastle v komade, se je razvil tudi pravi band, s koncerti, ploščo in vsem kar zraven spada. Očitno smo začutili težnjo po spremembi delovnega okolja, ponosa na kar smo naredili in dvom v prej storjeno.
“Če laž je kot učitelj, ki dela nas ljudi,
in maska pokrovitelj, iz resnice nas budi,
so sanje izumitelj, ki kompas mu beži,
če sanje uresničiš, se ločiš od zveri…”

Zarolaj.si: Na začetku ste se vseeno soočali s kar nekaj kadrovskimi menjavami? Skupina se je dokončno formirala malce pred izdajo prvenca Alfa?
Adam: Na čistem začetku je za bobni sedel Žiga Kožar (Neisha, Corkscrew …), ampak takrat še nismo vedeli, da bo to band, nasledil ga je Andrej Zavašnik – Zava (Srečna mladina, Gušti …) in z njim smo nekaj skladb za Alfo že naredili in tudi odigrali dva koncerta. Potem je začasno palčke vihtel Robert Rebolj (Katalena, Moj boogie band …), dokončno pa je na bobnarski stolček sedel Gregor Jakac. Šele z Gregorjem smo se Adam formirali v glasbeno celoto in skupaj tudi naredlili in posneli prvenec Alfa. Naravno smo si porazdelili vloge znotraj našega glasbenega organizma in pričeli z delom.

Zarolaj.si: Presenetljivo veliko avtorskih skladb ste uvrstili na prvi album. Kar 18 jih najdemo na njem. Torej se pri prvencu niste soočali z manjkom materiala, ampak kvečjemu nasprotno?
Adam: Ja, res je. 18 skladb je bil nekako ožji izbor pesmi, ki so se uvrstile na album. Kemija znotraj banda je našla svojo do vseh štirih posameznikov in ideje smo začeli združevati v celoto. So pa nekateri osnutki za komade stari tudi po več let, nekateri celo 15 ali več.

Zarolaj.si: Zanima me, čigave so ideje za zgodbe iz videospotov? Ker Modrost mi je kar malce grozljiv (ampak zanimiv in dober, drugače); učitelj brez ust, ki izgleda kot popolnoma nor… Nejevera v naš šolski sistem? 🙂
Adam: Ideje za videospot naredimo sproti. V primerih Odnosi med srečnimi in Modrost sta bili ideji na režiserski strani. V obeh primerih se nam je zdelo, da sta ideji sami po sebi močni in se v samo izvedbo nismo mešali. V primeru Odnosov je celo Urban Pekle (režiser spota) najprej prišel z idejo za video in smo se na podlagi tega osnutka odločili za komad. Uroš Žuraj pa je poslušal pesem Modrost in predlagal scenarij, ki nam je popolnoma ustrezal. Nejevera v naš šolski sistem? Morda, a v tej besedni zvezi lahko besedo “šolski” mirno izpustiš. Otroci brzine je video, ki je nastal med snemanjem plošče in nekako dokumentira vzdušje med nastajanjem prvenca. Posnel ga je Miha Rekar, zmontirali pa smo ga sami. Nekaj izkušenj z montaži smo si pridobili, ko smo posneli Alfablog (blog o nastajanju plošče po poglavjih, kjer je vsaka skladba poglavje zase.
{loadposition adam3}“Besede negujejo odnose med srečnimi…”
Zarolaj.si: Kako danes, po enem letu, z distanco, gledate na prvenec?
Adam: Z distanco verjetno nikdar ne bomo mogli gledati, saj je to vseeno naš prvorojenček. Gledamo pa lahko seveda z drugega zornega kota, predvsem analitično, nostalgično in ponosno. Všeč nam je to, da lahko samozavestno koncertiramo in predstavljamo skladbe s plošče tudi v živo.

Zarolaj.si: Slovenski rock, se mi zdi, je trenutno v dokaj dobrem položaju. Imamo nekaj udarnih skupin, z vami na čelu, ki skrbite, da so slišana tudi slovenska besedila…?
Adam: Prepričani smo, da se vsak band trudi po svojih najboljših močeh širiti svoje sporočilo. To vemo, seveda, tudi iz lastnih izkušenj, sami namreč delujemo tudi v drugih glasbenih zasedbah (Gušti, Tinkara Kovač, Društvo mrtvih pesnikov, Srečna mladina, Anavrin, …), si pa želimo, da bi bolj prosperirale tudi kakšne novejše glasbene skupine, zato jim pomagamo s svojimi izušnjami in znanjem, ki smo si ga v preteklosti nabrali. Veliko namreč delamo na različnih področjih glasbene kreative, recimo kot tonski tehniki, producentje, instrumentalisti, ipd.

Zarolaj.si: Kaj točno je za vas moderen rock? Sprašujem zato, ker so povečini vsi opisi vas, vaše glasbe, narejeni s to besedno zvezo – moderni rock? 🙂
Adam: Moderni rock je verjetno glasba, ki nastaja v duhu časa, v tem primeru, sedanjosti. Sami se zelo neradi opredeljujemo, to raje prepuščamo kritikom, smo pa na plošči uporabili veliko inštrumentov, ki niso ravno najbolj tipični za rock glasbo (pojoča žaga, prave cerkvene orgle, teremin, timpane, analogne sintesajzerje …).

Zarolaj.si: Zanima me, kateri od članov skupine je na naslovnici albuma Alfa? Je to sploh kateri od članov skupine?
Adam: Naša naslovnica je izšla v štirih izvodih. Glasba je na vseh izvodih enaka, razlikuje se le ovitek, oz. naslovnica. Na naslovnici lahko opazite obraze, ki so sestavljeni iz delov naših obrazov. Obrazi so izmišljeni, torej v naravi ne obstajajo, so le sestavljanke naših. Smo pa s tem želeli povedati, da je plošča delo vseh štirih. Inovativne podob so delo Jana Jenka.

“Pazi, v kakšne fontane
mečeš drobiž, ko mižiš.
Izvir lahko reka postane
in v toku lahko se izgubiš.”
Zarolaj.si: Kakšna zgodba stoji za Alfa ovitkom? Menda je prav vsak izvod albuma unikaten?
Adam: Ja, res je. Prav vsakemu izvodu posebej smo dodali še lastnoročni pečat, s tem smo želeli pokazati tudi to, da smo se na tem albumu celotne produkcije lotili kar sami. Sami smo snemali, miksali, ustvarjali … Vendar ob tem nikakor nismo mislili, da smo sami sebi dovolj, prišlo je pač samo od sebe. Veliko smo delali na pesmih, jih spreminjali, obdelovali, snemali in kar naekrat smo ugotovili, da imamo svojo ploščo ter prenehali z iskanjem zunanjih sodelavcev. Delo v samoprodukciji pa ima tudi veliko prednosti, saj smo precej eksperimentirali. Postavili smo si studiju v starem gradu in s pridom izkoriščali njegovo akustiko, tako smo nekaj stvari posneli na stopnišču, v stranišču, v cerkvi, ipd. Potek snemanja smo določili glede na sporočilnost komada.

Zarolaj.si: Ste vsi štirje taki, da imate “bron po postavi z napisom v glavi in prste v grehu”? 🙂
Adam: Če bomo kdaj imeli bron po postavi in napis v glavi bomo še videli, kipi so zdaj malce izven mode in precej spominjajo na dobo socializma, kar pa ni nič slabega, vsi se razvijamo, greh pa je skoraj vedno odvisen od interpretacije posameznika.

Zarolaj.si: Lansko jesen ste se pridružili zanimivemu projektu, Rokerji pojejo pesnike. Vi ste, če se ne motim, prepesnili in posneli Nina Flisarja in Tekoče kristale?

Adam: K sodelovanju nas je povabil mariborski starosta Dušan Hedl, ki nam je poslal okrog 100 pesmi, uveljavljenih in neuveljavljenih pesnikov in pesnic. Prebirali smo jih, ko pa smo prišli do Tekočih kristalov, je bila stvar jasna. Podobna izraznost je zelo kmalu rodila glasbene valove.

Adam221

Zarolaj.si: Je vsaka poezija dobra, primerna, za upesnjevanje?
Ker tudi sami dostikrat pišemo glasbo po lastnih besedliih, nekaj prakse iz tega že imamo. Pomembno je, da slediš ritmu besed in izraza ter dramaturgiji pesmi. Gotovo je vsaka pesem primerna za uglasbitev, kot je vsaka knjiga primerna za scenarij za film. Ni pa nujno, da bo vsaka glasba ali film tudi tako dober kot je osnova.

Zarolaj.si: Kako radijskim postajam dopovedati, naj vrtijo več slovenske glasbe? 🙂

Adam: Radijske postaje imajo pač svojo politiko. Vsaka svojo! Nekateri vrtijo glasbo po občutku, nekateri iz srca, nekateri po modi, po pravilih mafije, ipd. Vzgibov za sukanje je pač veliko. Vsekakor pa pogrešamo radijske postaje, ki so včasih določale smernice v glasbi, osnovni pojem umetnosti je namreč ustvarjanje in ne posnemanje. Žal je vedno več tistih, ki smernicam le sledijo in jih več ne postavljajo same, je pa dejstvo to, da je vsaka zgodba o uspehu kateregakoli podjetja, predvsem medijskega, izvirnost, tako da posnemanje nekako ne sodi v to kategorijo.

Zarolaj.si: So v videospotu za skladbo s prvenca Odnosi med srečnimi same punce zato, ker za srečo punce ne rabij(m)o alfa samcev?  :
Adam: Zanimiva teza. Umetnost je ravno zaradi tega tako zanimiva, ker ljudem širi obzorja. Verjetno povezuješ alfasamce z naslovom plošče Alfa. Mi smo naslov povzeli po prvi črki grške abecede, saj smo mnenja, da so stari grki ustoličili umetnost, kot jo poznamo danes. Video je nastal veliko pred prvencem in tako, vsaj z naše strani, nima navezave na omenjene samce. Se pa zelo zabavamo ob teorijah (najbolj pogosta je “Alfa kot alfasamec”), ki jih je naš naslov albuma sprožil in se sprašujemo, če je v današnjem času res tako velika potreba človeka po absolutni nadvladi, da že ob črki “A” pomisli na vladanje.

Zarolaj.si: Mi je pa izredno všeč misel iz te skladbe: “Besede negujejo odnose med srečnimi..” Čigava so tudi sicer besedila vaših skladb?
Adam: Kot rečeno, smo si naravno porazdelili vloge v bandu. Besedlia so delo Petra Dekleve, ki je tudi kitarist in večinski avtor glasbe, Damir Lisica – Dado jih interpretira in skrbi za organizacijo znotraj našega kolektiva, Anej Kočevar je basist, v večini pa skrbi tudi za tehnološke prispevke, Gregor Jakac je bobnar in ureja vizualno plat našega glasbenga organizma.
“Ti boš ta, ki ima bron po postavi z napisom v glavi,
večni maj s sladkorjem v smehu, ampak s prsti v grehu!
Ti boš junak, ki v mlačnem soncu se igra,
večni prvak, ki še v rimsko dlan pač ne prizna!”

Zarolaj.si: Alfa turneja (še) traja in prvo obletnico izdaje prvenca boste obeležili jutri, 23.4. na Orto Festu v Ljubljani. Tam verjetno mora(m)jo biti vsi ljubitelji rocka? Pripravljate kakšno presenečenje?
Adam: Alfa turneja še traja in tudi bo, vsaj še do konca letošnjega leta. Se pa trudimo, da bi prav vsak koncert posebej pustil kakšen pečat. Tako recimo, velikokrat povabimo k sodelovanju kakšnega gosta, na odru so se nam že pridružili Alan Vitezič (DMP), Tinkara Kovač, Tomaž Štular (The Tide), … Včasih koncert popestrimo s kakšno fotorazstavo, imeli smo celo akustični koncert na Društvu slovenskih pisateljev, igrali na Džafestu z Gossip, Schengenfestu, dobrodelnih prireditvah, … Vsak koncert posebej je za nas nov izziv in veselje, ki ga želimo deliti z drugimi, če pa bomo presenčenje preveč kmalu izdali, si tega imena ne bo več zaslužilo.
Vsekakor pa ste vabljeni na katergakoli izmed naših nastopov prav vsi ljubitelji umetnosti in dobre družbe!

Zarolaj.si: Nekaj koncertnih datumov in krajev je že znanih…

Adam: Ljubljnana – 23.4 (Orto Bar, prva obletnica albuma Alfa), Tolmin – 6.5. (Klub Mink, svečano zaprtje letošnje sezone koncertov pomladi), Slovenske Konjice – 7.5. (MC Patriot, razstava fotografij in ogled filmov z Alfaturneje), Sežana – 14.5. (MC Podlaga, posebna gostja Tinkara Kovač), Domžale – 4.6. (Kulturni dom, poletni festival). Ostale datume lahko redno spremljate na www.groupadam.com/koncerti. Se pa veselimo tudi udeležbe na različnih poletnih festivalih. Posebnost naših nastopov pa je morda tudi to, da vse koncerte zabeležimo tudi v posebni fotoglaleriji pod budnim očesom Janija Ugrina.

Zarolaj.si: Vem, da je šele leto minilo, odkar je police ugledal Alfa, ampak vseeno – verjetno imate v mislih že tudi drugi album?

Adam: V mislih imamo veliko stvari, predvsem pa se koncentriramo na čimboljšo predstavitev albuma Alfa in koncerte. Pesmi za nov album sicer že nastajajo, vendar puščamo času čas in glasbi prostor.

Anja Intihar
Foto: Jani Ugrin


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.