leila20
mp3: Novi singel: LEILA – KJER JE SONCE DOMA
19. november, 2011
Foto: Dejan Hren
Laurent Garnier pretresel Ambasado gavioli
20. november, 2011

Intervju z režiserjem Miho Knificem

Foto: Klemen Prepeluh

Foto: Klemen PrepeluhTudi zadnji videospot zasedbe The Tide z naslovom Ready to go je režiral Miha Knific, direktor fotografije je bil Aljoša Korenčan, produkcija pa delo Start Film Production. Za več informacij o novem videospotu za omenjeno skladbo, vam ponujamo krajši informativni intervju z njegovim “stvariteljem” režiserjem Miho Knificem.

O čem govori videospot? 
Miha Knific: Če bi sodili samo po naslovu in besedilu bi moral ta govoriti o poti domov. Vendar videospot ne kaže poti domov pač pa pot od koder si želiš le še domov. Od točke, ko ti “prekipi”, pa do točke ko se zaveš potrate in izgube samega sebe.

Videospot prikazuje sistem v katerem ljudje opravljajo službe oziroma vloge različnih vsakodnevnih predmetov…
Miha Knific: Pripoveduje zgodbo v katerem so vse službe nesmiselne, saj smo ljudje izgubili odnos do stvari, oseb in se počutimo kot, da bi pometali z nami ali da smo zgolj le pljuvalnik. Naš svet se spreminja v svet brez občutkov, v katerega nas silijo živeti. To je svet v katerem moramo biti tiho in se z večino izgubiti v sivem povprečju.

Za kakšen svet oziroma sistem gre? Je to posledica družbene krize, razvrednotenja le-te? 
Miha Knific: Za isti svet in sistem, ki ga živimo – torej svet izkoriščenih in izkoriščevalcev. Ta je odkrito prikazan skozi novo perspektivo. Sistem, ki ga resnično živimo se dandanes srečuje z absurdnim dokazovanjem moči in nadvlade. Sistem je razčlovečil človeka, nas ukradel lastnih misli in dejanj in nas pahnil v uniformirani kapitalistični red – vse pod navidezno krinko svobode. 
Videospot je nekakšen odgovor na trenutno situacijo duha družbe. Čeprav je ta strogo intimen in govori osebno zgodbo enega od osebkov, pokaže tudi delček vzporednega sveta. Hkrati pa je “homage” umetniku Erwinu Wurmu in scenaristki in producentki Patricii Plaza.

Za kakšno razmerje gre med sliko in zvokom, v tem primeru skladbo Ready to go?
Miha Knific: Slika prikazuje razlog zakaj je čas za pot domov. Samo besedilo pa razkrije še drugo, bolj globoko plat – zakaj ni upanja, kjer ni ljubezni. Ljudje so namreč spremenjeni v avtomate, navadne stroje… stroje, ki trpijo.

Kako so se odrezali igralci in skupina The Tide, glede na to da so te glasbeniki in ne profesionalni igralci? 
Miha Knific: Odigrali so nekaj kar v takšni formi ne obstaja v resničnosti – to pomeni da so posnemali nekaj kar ne obstaja in zato tega niso mogli napačno odigrati. Snemanje je potekalo na strogo dokumentaren način, z ročno kamero, to pa je še dodatno pripomoglo k razumevanju in dojemanju prikazanega sveta.

Zakaj ravno skupina The Tide? Z njo sodeluješ že od vsega začetka. Kaj te vsakič znova privabi k njim?
Miha Knific: Predvsem zato ker sodelujemo ne le zgolj pri videospotih, ampak tudi pri mojih filmskih projektih. Ravno na letošnji Animateki, ki bo potekala v začetku decembra, se pripravlja premiera animiranega filma Pikapolonica hoče odrasti, seveda z glasbo, ki so jo naredili fantje iz skupine The Tide.