Lea Likar predstavlja novi singel Cvetje v jeseni
13. marec, 2018
Proti toči – proti poledici predstavljajo HD PAKET
13. marec, 2018

Izid novega album skupine Katalena in promocijski koncert v Kinu Šiška

Foto: Luka Kaše

V petek, 30. marca 2018 bo pri Založbi Pivec izšel sedmi album Katalene Človek ni zver. Album bo skupina premierno predstavila na promocijskem koncertu 5. aprila ob 20. uri v Kinu Šiška.

Prihajajoči sedmi album skupine Katalena Človek ni zver se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko. Že bežen vpogled v to zapuščino razkrije njeno tipično in bistveno potezo: gre za pesmi, ki jim praviloma manjka duha heroizma in ki raje kot junaštva opisujejo stisko ter strah mladega človeka. Katalena se v svojih iskanjih osredotoča na dejstvo, da gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine. Kot takšna pa je ta zapuščina bistvena, ker tudi če vojni priznamo status zgodovinske nujnosti, se na intimni bivanjski ravni kaže predvsem kot nesmisel.

Drug bistven element tokratnih katalenskih raziskovanj je poezija Iva Brnčića. Tega leta 1943 umrlega pesnika s Kataleno v prvi vrsti povezuje dejstvo, da je bil brat babice Polone Janežič, na nek način gre torej za brskanje po osebnem arhivu. Hkrati pa je njegova poezija vsebinsko zelo blizu miselnemu ter ustvarjalskemu boju, ki ga Katalena bije na novi plošči.

Človek ni zver je album o vojni kot absurdu, v naslovu uporabljeni verz Iva Brnčića ima namreč svoje nadaljevanje: … ki mori na skrivaj. Ko se naša vrsta odpravlja na svoje morilske pohode, to počne s fanfarami in vzvišenimi govori, ki marsikdaj interese voditeljev zgolj lišpajo z bleščečimi barvami domoljubja. Tisti, ki jih politikantska retorika dejansko pelje v boj, pa imajo od vsega skupaj praviloma bore malo oziroma nič.