Foto: Samjan Koncar
Big Foot Mama v videu za balado Kratek stik
1. april, 2014
Maja Založnik & Papas s prvim singlom Vzemi, vse ti dam
3. april, 2014

Jacksonovski tečaj plavanja na 15. Orto festu

Foto: Marko Kogej

Foto: Marko Kogej

Lani Niet, letos Elvis Jackson. Organizatorji Orto festa so spet poskrbeli za glasen uvod v festival, ki bo aprila v ljubljanski Orto bar pripeljal nekaj bolj, nekaj manj zvenečih imen s slovenske in tuje glasbene scene.

Najprej k sinočnjemu koncertu. Elvis Jackson so udarna mešanica punka, rocka in skaja in udarna mešanica omenjenih treh so Elvis Jackson. Pravzaprav se človeku zazdi, da so vedno bolj hrupni in udarni. Primorska kri? Čisto mogoče. Zasedba je sinoči odigrala prvega od dveh koncertov, ki jih bodo poklonili (domnevam da pretežno) ljubljanski publiki ob izdaji njihove male plošče Window. Tisti “pravi” album nas, če jim gre verjeti na besedo, osreči letošnjo jesen ali zimo; skladbe so bojda pripravljene, odvija se post produkcija, Elvisi pa pridno pripravljajo teren s koncerti. Čakamo torej le še na veliki finale. Nekaj novih komadov so publiki ponudili že sinoči. Elvisi postajajo vedno trši, je slutiti. Nam je všeč. Tudi mnenje, da ne sodijo najbolj v majhen, utesnjen prostor (kjer Buda nima toliko manevrskega prostora za odrske akrobacije), sem recimo da spremenila. Predvsem (tudi) zahvaljujoč dejstvu, da je bila Idrija skorajda glavna zvezda sinočnjega večera! 
 
Kar je sprva sicer kazalo kot ponesrečen trenutek za obisk koncerta (pol ure po napovedanem začetku je bila v Ortu še vedno le peščica ljudi), se je izkazalo za precej pametno odločitev. Številčno je bil namreč obisk v okvirih idealnega – prizorišče ni bilo tako napolnjeno, da ne veš, kam bi se umaknil skakajočim na balerinke, še vedno pa čisto lepo zasedeno, da priokus po koncertu niti slučajno ni bil slab.  Kljub skorajda enourni zamudi. Ki jo po koncertih vedno oprostimo. ČE so seveda le-ti dobri. Omenjeni je bil. Slišati Budin ajdovski naglas sredi Ljubljane? Neprecenljivo. Biti priča njegovi neizmerni odrski energiji? Zelo všečno. Poslušati ga, kako vabi plavalne device na tečaj skakanja v vodo? Nepozabno. 
 
Elvis Jackson bodo na 15. Orto festu nastopili še enkrat, nocoj, nato glasbeno štafetno palico predajajo zasedbi Overflow. Sicer se bo do konca aprila na festivalu zvrstilo vsega skupaj osemnajst domačih zasedb, The Drinkers, Sell Out, Maff, Zaklonišče prepeva, Happy Ol’ McWeasel, Avtomobili, Avven, Bitch Boys, če vas le z nekaj omenjenimi skušamo premamiti, da odidete v noč. Festivalsko zaveso so sinoči dvignili Elvisi, spustili jo bodo v ponedeljek, 28. aprila, združeni Fabulous Disaster, Mental Strike in Joko Ono. Orto fest, edini mesečni klubski festival v Ljubljani skrbi, da mesto diha z bolj ali manj uveljavljenimi (večinoma) slovenskimi izvajalci. In da klubska scena v prestolnici ni (še) povsem zamrla. Cilj festivala ostaja predstaviti čim bolj raznolike glasbene žanre; sodeč po letošnjem razporedu, bo cilj (zopet) dosežen.