Regina s singlom Pokliči ljubezen
4. april, 2013
Intervju s pevko Anjo Strajnar o predstavi Grand pok
4. april, 2013

Jan Plestenjak ob svojem rojstnem dnevu izdal album Večja od neba

Jan Plestenjak tudi na novem – že dvanajstem – studijskem albumu (izšel je 27. marca 2013, na njegov 40. rojstni dan), ničesar ne prepušča naključju.

Večja od neba prinaša izbrušen pop, v katerega so zamešani različni žanri, ki pesmim dodajajo prepoznaven in zapomljiv naboj. Minutažo si enakovredno delijo tako balade kot tiste bolj živahne, vse pesmi pa odlikujejo Janova izpovedna besedila, ki tokrat pripovedujejo življenjske zgodbe, v katerih se bo lahko prepoznal vsak poslušalec.
 
Album odpre balada, za katero lahko že danes rečemo, da sodi med njegove najlepše pesmi. Ob tebi bom ostal pripoveduje pretresljivo zgodbo, s katero je Jan napovedal izid albuma in posnel tudi videospot. Nadaljuje s county-rockersko Človek brez imena, ki pripoveduje o domu in odtujenosti med ljudmi. Ne zapusti me je balada, ki lepo nadgrajuje zgodbo pesmi Ob tebi bom ostal. Čao lepa je prva v vrsti nekoliko bolj plesnih oz. živahnejših, v kateri se Jan z optimizmom spominja neke pretekle ljubezni, ki še danes tli. Pijan od vina je šansonska pripoved o koncu nekega razmerja. V ozpredju je "zadimljena" barva Janovega vokala, ki v spomin prikliče občutek tiste prve sproščenosti, ko si po izgubi ljubljene osebe končno zmoreš privoščiti kozarec vina. Priznam – skladba, po kateri je poimenovana tudi Janova dokumentarna filmska pripoved – je zgodba o skritem moškem rivalstvu, odpuščanju in priznanju. Poletje je sproščena rockerska pesem, ki bo na koncertih zagotovo ena tistih, ki bo občinstvo hitro spravila na noge. Že naslov pesmi pove vse. Vroča, živahna, ležerna, rockerska. Večja od neba – naslovna pesem albuma – je reggaejaško optimistična zaljubljenka z refrenom, ki gre v trenutku v uho in bo zagotovo osvojila poslušalce. Album zaključita dve življenjski zgodbi: balada Angeli o nedotakljivi in nedolžni sreči otrok, ter igrah odraslih, ki jih ne bi smele zaznamovati ter živahna Zlato o našem – dostikrat pesimističnem – vsakdanjiku, ter navadnih ljudeh, ki še tako siv dan lahko spremenijo v zlato.
 
Ker je Jan želel energijo in spontanost koncertnih nastopov ujeti tudi na novem albumu, so vse pesmi v celoti odigrane v živo in posnete na trak, ki ohanja polnost in toplino zvoka. V ospredju je zvok kitare, ki dostikrat zazveni prav po rockersko, v posameznih pesmih tudi nežno countryjaško in lirično zasanjano. V nekatere se boste zaljubili na prvi pogled, druge bodo za pot do vaših src potrebovale nekoliko več časa, ampak, ko vas bodo osvojile, bodo za zmeraj vaše.
 
Z albumom Večja od neba se Jan Plestenjak še enkrat izkaže kot avtorsko pester in raznolik glasbenik.