Foto: Bojan Atanaskovič
Ker je ribniška scena preveč lesena, zato Alternativa
3. avgust, 2013
Foto: Matevž Kocjan
Drill z novim videospotom Slepi potnik
7. avgust, 2013

Jebeš morje, Kolpa je zakon!

Foto: Borut Petric

Foto: Borut Petric

Samooklicani najbolj seksi festival je ob Kolpo minuli vikend pripeljal trume tistih, ki so, upam da, vnaprej slutili, kaj približno lahko pričakujejo od Schengenfesta 2013 – pester glasbeni program, odlično organizacijo in veliko število različnih spremljevalnih aktivnosti. In, ja – VROČINO! Vročine je bilo, kolikor je je človek želel! Ampak ker je bil do Kolpe le korak, se je tudi 40 stopinj Celzija dalo (dokaj) stoično prenesti.

V neokroglem šestem letu, odkar obstaja Schengenfest, so organizatorji poskrbeli za zelo raznolik glasbeni program – kar so sicer počeli tudi prejšnja leta; najverjetneje tu tiči razlog za visoke, petmestne številke, ko je govora o obiskanosti. Letos je vse skupaj v petek otvorila zasedba Firefly, nadaljeval je Gušti, nato so se do pol četrte ure zjutraj zvrstili še Mi2, Gentleman & The Evolution, Niet, Hladno pivo in Happy Ol'McWeasle. Medtem ko sta bila prva dva na odru ob precej neugodnem terminu (ura je bila zgodnja in zunaj svetlo), se je do nastopa štajerskih Mi2 pred odrom zbrala že lepa množica ljudi. Aha, oder. Oder je bil vreden svetovnih festivalov! Ogromen v širino in globino; zvok je bil odličen, platen pa tudi dovolj, da so dogajanje spremljali še tisti, ki ne ljubijo prerivanja v prvih vrstah. Obenem je istočasno s pop/rock/reggae kombinacijo na drugem odru množice vabila elektronska ponudba – Spin Riders, Magic Jay, ATFC feat. Lisa Millet, David Morales in Grant Richards. Hiter met očesa na povsem nabito prizorišče na Moralesu je bil za spodaj podpisano dokaz, da je bila tudi elektronska ponudba za občinstvo očitno dobro izbrana.
 
Nad organizacijo samega festivala bi težko kaj pripomnila. Začetna slaba volja zaradi dolgotrajnega čakanja na akreditacije je minila v trenutku, ko smo le-to dejansko držali v rokah. Ogromno število varnostnikov je dajalo slutiti, da nič ne bo prepuščeno neljubim naključjem. In tudi res ni bilo. Poskus, da bi se dalo v kamp prinesti stvar, ki je samo od daleč spominjala na karkoli tekočega, se je izjalovil že na prvi točki – pri vhodu. Do sobote zvečer so sicer varnostniki ugotovili, da je glede na res visoke temperature mogoče varneje dopustiti ljudem, da nosijo sem in tja vsaj vodo. Ampak nahrbtnik, torba, spalna vreča so bili vseeno vsakič znova povsem pretipani. Da se kakšen Jack slučajno ne bi kje skrival! 
 
Če že omenjam sobotni večer, je spet najbolje začeti s prvimi. Ti so bili ŽAL Imset in Manouche. Žal zato, ker je bila ura spet povsem prezgodnja, da bi predvsem Manouche naredili tako zabavo, kot jo znajo in zmorejo narediti. Pri Urošu Periču je bilo prizorišče že malce bolj napolnjeno; padel je mrak, čas je bil za sedmo pivo. Partibrejkersi so teren dobro ogreli za Plavi orkestar, ki je pričakovano upravičil svoj sloves! Legendarni Plavci s Sašo Lošićem na čelu so v dobri uri in pol navdušili mravljišče pod odrom. Z izbiro repertoarja, v katerem ni manjkal "tisti naš" Dan ljubezni, menda pesem, ki so jo tako rade poslušale sarajevske gospodinje, ko se je rojeval Plavi orkestar; mene so navdušili predvsem s pozitivnim odnosom do publike! Lošić je malo tudi "naš", se vidi. Reški Denis&Denis in za najbolj vztrajne še Peter Lovšin s Španskimi borci – in pisati se je začela nedelja; zadnji dan festivala.
 
Omenjala sem že odlično organizacijo – ta se pokazala tudi pri velikem številu (res urejenih) wcjev, delujočih tuših, neodsotnosti vode, pri normalnih cenah hrane in pijače – za veliko pivo, recimo, smo odšteli zmernih 2,5 evra. Kar se hrane tiče, je bil obiskovalcem vsak dan na voljo jedilnik s pestro izbiro različne ponudbe, tudi za vegetarijance. In ko govorim o jedilniku, mislim na jedilnik za zajtrk, kosilo in večerjo (ter polnočne prigrizke)! In ko govorim o zajtrku, kosilu in večerji, imam spet v mislih jedilnik, ki je ponujal, tri, štiri, pet različnih kombinacij. Festivalska trgovina je bilo dobro založena – človek ne more verjeti, kako se po neprespani noči lahko razveseliš sadnega jogurta in jabolka, ki ju je med drugim ponujal Schengy Shop. Precej tečna stvar pri nakupih hrane in pijače je bilo dejstvo, da si za vsako presneto stvar potreboval kupon! Dobro, če odštejem palačinke s čokolado; te so bile sladka izjema. Sicer je bilo čakanje v vrsti na nakup kuponov in vnaprejšnje predvidevanje, koliko boš popil in pojedel točno táko – tečno! Nadležno je bilo tudi dejstvo, da so skozi VES dan ob Kolpi po zvočnikih predvajali striktno samo elektronsko glasbo!!! Glede na to, da toliko All stars copat na enem mestu še nisem videla, glede na GNR, Metaldays in AC/DC majice slutim, da bi si še kdo poleg podpisane pri sončenju zaželel slišati kakšen drug glasbeni žanr.
 
Nedeljski glasbeni izbor je bil spet trnek za različne okuse. Bottomline, Los Explozivos, Sausages, S.A.R.S., Kill Kenny, glavne zvezde festivala Skunk Anansie, že v soboto zvečer najavljeni Dubioza Kolektiv in Diskobajagi so bili (eni bolj, drugi manj) razlog, da je organizator obdržal obiskovalce v Vinici do ponedeljkovega zgodnjega jutra. Tako kot oba prejšnja dneva je bilo tudi v nedeljo poskrbljeno za tiste, ki so ob Kolpo prišli zaradi elektronske glasbe. In tako kot že oba prejšnja dneva so se tudi v nedeljo organizatorji res skoraj do minute natančno držali napovedane časovnice nastopov! Roko na srce jim kaj drugega niti ni preostalo, sicer bi lahko Lovšina oz. Skunk Anansie poslušali ob sedmih zjutraj na zgodnjem zajtrku! Ampak doživeti TOČEN nastop glasbenikov je pri nas v zadnjem času prej izjema kot pravilo!
 
Schengenfest ima sanjsko okolico za izvedbo festivala, tega se organizatorji dobro zavedajo in to tudi s pridom izkoriščajo. Če bodo nadaljevali s tem ritmom, poskrbeli, da slovensko grudo znova obiščejo svetovne glasbene zvezde, obdržali organizacijo na (vsaj tako) visokem nivoju kot letos, se za prihodnost festivala niti slučajno ni bati.
 
In čisto za mimogrede – presnetega Marjana kljub večurnim nočnim pozivom še vedno nismo našli! Mogoče se pojavi na Schengenfestu 2014?!?