shutdown06
mp3: Novi singel: SHUTDOWN – SCREAM MACHINE
6. september, 2011
tristan06
mp3: Novi singel: TRISTAN – MOJA PRVA MISEL SI
6. september, 2011

Josipa Lisac in Magnifico v Škofji Loki

Foto: Zoran Abram

Foto: Zoran AbramJosipa Lisac & Magnifico, Škofjeloški grad, 2.9.2011

Bil je lep, nadpovprečno topel petkov večer, ko je Škofjeloška Rdeča ostriga dopolnila 15 let in ker so se ga odločili praznovati z Josipo in Magnificom, smo bili seveda Zaraolano tam v polni postavi. S fotografom, ki je bil pod krinko tudi kamerman in tajnimi agentkami, ki so se inkognito pomešale med tisto, kar se ni zdelo ravno pretirano velika množica ljudi.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_01 Josipa_Lisac_in_Magnifico_02

Malce nenavadno se nam je zdelo, zakaj se koncert začenja ob rani 19.30 uri, ker navsezadnje še nismo preklopili na zimski čas in nas je že skrbelo, da bomo prikrajšani za romantični pogled na Loko by night, pa je bila naša skrb povsem odveč.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_14

Skratka, lahko rečemo, da so poslušalci za ceno vstopnice dobili največ, kar jim nek glasbeni dogodek lahko ponudi, ker je bila v ceno vključeno tudi opazovanje kako so Josipo vozili do odra in nazaj ter poslušanje, kako je Josipa imela tonsko vajo in ko smo bili ob 20.30 že rahlo tečni in utrujeni od stanja pred vrati, smo čisto izgubili vero, da ima Magnifico s sabo sploh dovolj potrpljenja, da bo zdržal do začetka svojega dela koncerta.   

Josipa_Lisac_in_Magnifico_03

Ko smo le dočakali, da so se vrata na prizorišče odprla, je bila naslednja lekcija ta, da je vedno dobro imeti odejo v avtu, ker je večji del parterja v amfiteatru sestavljala trava.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_04 Josipa_Lisac_in_Magnifico_09 Josipa_Lisac_in_Magnifico_10

Med izbiranjem najbolj mehke lokacije, je tajne agentke tako glasno skrbela stopnja težke komornosti v repertoarju, s katerim je Josipa nameravala nastopiti, ker bi utrujenost od čakanja utegnila povzročiti, da bi Josipa iz občinstva dobila back vokal v izvedbi solo smrčanja, in da so bile razkrite od gospodičen, ki so hodile v vrsti pred njimi. Konec dober, vse dobro in ugled Zarolaj.si ne bo trpel, ker so povedale po pravici, da pišejo za cajtng The Rolling Stone oz Gorenjski glas.

Je pa postalo jasno, da je tudi Josipa že izgubila vero v svoj začetek in je bila precej sita čakanja in tega, da so jo vozili gor iz dol, ker zakaj bi sicer začela koncert ravno z Ave Marijo?

Josipa_Lisac_in_Magnifico_08

Sledila je kombinacija stari komadi v novi izvedbi in novi komadi v njeni klasični izvedbi, kjer ni bilo nič odveč, da je v repertoar koncerta vključila tudi tiste, ki izdatno pospešijo ritem in ki v barvi njenega glasu pridejo prav tako izjemno do izraza, kot ko zapoje počasno, globoko in izrazno, kjer bi te bilo kar malo strah ostati zaprt z njo v prostoru manjšem od 2m2, ker bi v najboljšem primeru s svojim glasom uprizorila samo rahel potres, v katerem bi odpadel omet in bi popokale šipe. Zdaj tudi razumemo, zakaj se je koncert odvijal na prostem. Nekako sklepamo, da spomeniško varstvo grajske dvorane ni zavarovalo za post učinke Josipinega glasu. Seveda se je Josipa tudi stilsko popolnoma zlila z grajskim okoljem. Modni izvedenci bi njen slog poimenovali starorimski gladiatorski, z rahlim Maroškim pridihom v rdečih modnih dodatkih, sama pa je svojo garderobo poimenovala kot »planinsko«. Sploh čevlji, ki si jih je v zadnji tretjini koncerta preobula, so bili taki, da bi z njimi lahkotno prišla vsaj do Kredarice.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_05 Josipa_Lisac_in_Magnifico_06 Josipa_Lisac_in_Magnifico_07

Po dobri uri je očitno Magnifico imel poln kufer čakanja in je od organizatorjev zahteval, da se mu Josipa iz odra umakne in Josipa je rekla, da je to nekaj podobnega kot “uštakljivo”. Točnega prevoda žal ne moremo navesti, ker koncert ni bil simultano prevajan. Vseeno pa nas ni prikrajšala za Gdje Dunav ljubi nebo in se je dokončno poslovila z Maglo, ki jo je potem na oder dobesedno spustil šele Magnifico, ko je akustično napovedal svoj prihod.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_13

V začetku je delovalo tako, da tisto kar je v ozvočenju manjkalo Josipininemu trobentarju, je preveč dobil Magnificov bobnar, iz česar sklepamo, da je ozvočevanje koncertnih dogodkov res težak poklic.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_11

Posebna pohvala tokrat gre tudi kamermanu, ki je v brezštevilnih poizkusih, da bi dogajanje na odru ujel v kamero in ga prenesel na sorazmeroma veliko platno brez, da bi se vremenarji zasekirali, kar kako lahko sneži, če sneg ni bil napovedan, ni in ni obupal. Nismo pa prepričani, da si kdo izmed obiskovalcev še želi kupiti Hitachijevo snemalno opremo in mislim, da nam je vsem jasno pri kateri resoluciji se slika res ne vidi dobro, ker so bili tehnični podatki izpisani na platnu tako pogosto, da smo jih na koncu koncerta vsi znali na pamet. Nam je bil pa všeč logo Pri rdeči ostrigi, ki so ga prikazovali med tem, ko ni snežilo oz. ni kazalo kako bi izgledala Josipa in Magnifico, če bi kdaj zmrznila.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_12

Magnifico je vse tiste, ki smo zdržali do konca, spravil na noge in s količino potu, ki ga je iztočil njegov spremljevalni bend, je bilo očitno, da se res ni šparal. Ni pozabil niti na nostalgike, ki so z njim od samega začetka in tako ni manjkala Silvija, 24000 poljubov, Pastiče mlado, sicer je bila pogrešana Emanuel, a smo si žalost potolažili, ko nam je zapel, da nam lahko podari Samo ljubezen, pa še to, da je z nami delil priznanje, da v življenju nima posebnih hobijev, ima pa strašno rad statistiko in je takoj zatem pozdravil vse % gajev, lezbijk in pijancev, ki so bili med občinstvom.

Josipa_Lisac_in_Magnifico_15 Josipa_Lisac_in_Magnifico_16 Josipa_Lisac_in_Magnifico_17
Josipa_Lisac_in_Magnifico_18 Josipa_Lisac_in_Magnifico_19 Josipa_Lisac_in_Magnifico_20
Josipa_Lisac_in_Magnifico_21 Josipa_Lisac_in_Magnifico_22 Josipa_Lisac_in_Magnifico_23

Se ja pa na koncertu pokazala resnica, da če se Evropa nekega lepega dne odloči, da bi nas naredila bolj Evropske in nam prepove jesti čevapčiče in peti na Jugonostalgijo, takoj razpišemo referendum za izstop iz unije. Bojimo se pa tudi kaj, če miganje publike med koncertom ne pomeni, da je najboljša slovenska muska za žur v resnici še vedno Srbohrvaška? Hm. Je to že dilema za v parlamentarno razpravo?

Josipa_Lisac_in_Magnifico_24 Josipa_Lisac_in_Magnifico_25 Josipa_Lisac_in_Magnifico_26

Tekst: Alenka Abram (Zarolaj.si)
Foto: Zoran Abram (Zarolaj.si)