TRUS! s singlom Calling for reason napovedujejo prvenec
7. marec, 2013
Foto: Jernej Lasič
Flora & Paris s skladbo Jutranja rosa
7. marec, 2013

Katarina Juvančič in Dejan Lapanja predstavljata drugi singel Lilija, vrtnica, glicinija

Foto: Janez Pelko

Foto: Janez Pelko

Osmi marec je dan, ko se spominjamo, da so pravice žensk izborjene, ne dodeljene in da se je potrebno zanje povsod po svetu še vedno boriti – ne zgolj zaradi spomina na tiste, ki so to počele pred nami, ampak predvsem za tiste, ki šele prihajajo.

Ženske in njihove zgodbe upora, opolnomočenja, modrosti, upanja in humorja, so srčika albuma Selivke (Stray Cat Tunes, 2012), tematskega albuma, ki sta ga s pomočjo glasbenih gostov ustvarila glasbena publicistka in antropologinja glasbe Katarine Juvančič ter Dejan Lapanja – akademsko izobražen kitarist in glasbeni producent (trenutno igra tudi z: Vasko Atanasovski trio, Severa Gjurin, Salamandra Salamandra).

Ena izmed njih je tudi skladba Lilija, vrtnica, glicinija, ki pripoveduje o Aleksandrinki, dojilji v Egiptu in njeni zapuščeni hčerki, ki se v vihri druge svetovne vojne znajde v koncentracijskem taborišču. Pesem je napisana v obliki dialoga, preko katerega se skozi dimenzije trpkega časa in prostora povežeta mati in hči.

Skladba Lilija, vrtnica, glicinija je aranžmajsko in instrumentalno zelo bogata. Poleg Katarine Juvančič (besedilo, glasba, vokal) in Dejan Lapanje (kitara, aranžma) so pri nastanku komada sodelovali še Matija Krečič (violina), Gašper Peršl (bobni), Klemen Krajc (kontrabas), Tonč Feinig (hammond klaviature), Jože Bogolin (vibrafon) in Tilen Artač (čelo), vokalno pa sta pesem obogatili legendarna pevka ljudskih pesmi Bogdana Herman ter ena najbolj samosvojih eksperimentalnih vokalistk Irena Tomažin.

KATARINA JUVANČIČ & DEJAN LAPANJA – Lilija, vrtnica, glicinija
KatarinaJuvancicDejanLapanjaLilijavrtnicaglicinija.mp3

V mesecu marcu bosta Katarina in Dejan predstavila repertoar Selivk v Mestni knjižnici Ljubljana, 20. 3. (v duetu), 23. 3. pa v ptujskem Muzikafeju (v kvartetu), začetek maja pa ju ponovno čaka gostovanje na Škotskem.