Zadnji cent skupine San di ego v videospotu
2. april, 2013
Sixtynine v videospotu za skladbo Don’t give up
2. april, 2013

Ko Niet in Via Ofenziva na enem odru nista le prvoaprilska šala

Foto: Matjaž Rejc

Foto: Matjaž Rejc

Že 14. Orto Fest je sinoči postregel z odlično uverturo v aprilsko glasbeno dogajanje. Edini celomesečni klubski festival pri nas je letos glasno udaril že s prvim koncertnim dogodkom – nastopom zasedb Niet in Via Ofenziva. 

Orto, kult(ur)no stičišče ljubljanske klubske scene, bo skozi mesec april prirejal koncerte bolj ali manj uveljavljenih glasbenih imen, seveda z namenom spodbujanja domače glasbene produkcije. Med 1. in 27. aprilom kanijo organizatorji nanizati preko 30 koncertov raznovrstnih žanrov. Da beseda »raznovrstnih« ni izbrana slučajno, kaže hiter prelet imen, ki bodo nastopila na festivalu – Neomi, Avven, ponovno prebujena Da Phenomena, Los Explosivos, Kill Kenny, Hamo & Tribute 2 Love, Siddharta, Avven, Mi2, Evil Eve in Bilbi (če jih nanizam le nekaj, izbranih povsem slučajno in po trenutnem navdihu).
 
Če se po prvi noči festival pozna, se za obisk Orto Festa v prihodnjih dneh ni bati. Zasedba Via Ofenziva, nastala v (davnih) 80ih letih, ima v rezimeju zapisanih malo odrskih nastopov – so pa zato tí toliko bolj dragoceni. Z Esadom Babačićem na čelu so v Ortu sinoči precej dobro pripravili teren za glavne igralce večera. Ne moremo ravno reči, da z uspešnicami; ker Proleter, Mrtvi igralci in Ne stopaj niso ravno hiti, znani širokim množicam. Sicer pa skupina na to verjetno niti ne stavi – kot kaže se glasbeniki na odru počutijo dovolj dobro, da teh skupnih druženj pred občinstvom (na srečo) še nekaj časa ne bodo opustili in na drugi strani ne TAKO zelo dobro, da bi jim vzkliki in odobravanje publike zmešali možgane v taki maniri, da bi se pri 50ih oblačili v usnjene pajkice in se "šli punkerje".
 
Niet na drugi strani pišejo podobno zgodbo. Le nastopajo (malce) bolj pogosto. Z večino starih komadov in tremi novimi, rokovnjaškimi, so v Ortu dobro dvigovali temperaturo v prostoru in poskrbeli za brnenje v ušesih poslušalcev v prvih vrstah. Vrnitev na kraj zločina (Niet so pred točno petimi leti ob povratku na sceno prvič igrali prav na Orto Festu) je uspela – in rodil se je 2. april. Nov večer, nov koncert – Avven in Burn Fuse.
Rock On!