Boris Janev v novem singlu Z mano zaspi
5. maj, 2014
Momento ta petek v Orto baru
6. maj, 2014

Konec maja že 19. festival Jazz Cerkno

Nemara bi težko našli umetniški izraz, ki bi imel toliko različnih definicij, kot jih ima jazz. Ni malo tistih, ki izpostavljajo njegov nomadski značaj, saj glasbeniki dostikrat zapustijo domače okolje in navdih poiščejo v novih domovinah. 

Tudi slovenski glasbeniki se po nomadsko selijo iz zasedbe v zasedbo, katerih žanrske oznake so dostikrat na popolnoma nasprotnih si bregovih. Takšne, pisane in mešane godbe, ki se porajajo v kreativnem spopadu raznolikih kultur in zgodovin, že od nekdaj radi vidimo in slišimo na festivalu Jazz Cerkno, za letošnji nabor pa bi lahko rekli, da tako raznovrstnih muzik zlepa ne najdeš na enem kupu. Na istem prizorišču boste lahko slišali široko paleto pristopov in poetik, od bigbandovske variacije na balkanske muzike, prek odbitih parjenj med jazzom in art rockom, reggaejem, funkom ali noisom po eni strani ter s klasiko, atmosfersko filmsko muziko in brazilskimi ritmi po drugi, pa vse tja do neugnanih spontanih improvizacij, ki so že tako eden stebrov žmohtne jazzovske godbe.
 
Že na uvodni četrtkov dan bo “pokalo”: gostili bomo namreč bobnarja Žana Tetičkoviča in njegov projekt Oasis, ki ga bo izpeljal z Big Bandom RTV Slovenija ter številnimi mednarodnimi in slovenskimi gosti, ki mu bodo pomagali pri združevanju bigbandovskega jazza z balkanskimi melodijami in ritmi: Theodosii Spassov (kaval), Vlatko Stefanovski (kitara), Filip Novosel (tambura), Marko Črnčec (klavir) in Marko Nikolić (kontrabas). Big bandu bo dirigiral Tadej Tomšič. Na tradicijo, tokrat jazzovsko, se navezuje tudi kvartet Peeping Tom, ki se loteva bebopa, a ga drzno gnete skozi optiko svobodne improvizacije. Prvi dan festivala bo sklenil slovenski nepredvidljivi band Žoambo Žoet Workestrao z zmešanico raznolikih zvrsti, od noisea in hardcora prek art-rocka do ljudskih godb in jazza.
 
Prvi nastop petkovega dne bo pripadel legendi modernega improviziranega kontrabasa, v Franciji živečem Američanu Barreju Phillipsu. Predstavil se bo s svojim triom EMIR A3, ki igra spontano glasbo, nastalo na presečišču kolektivnega spomina in takojšnjih odkritij. Sledil bo nastop tria Robert Jukič Life, ki bo v bolj zgoščeni obliki predstavil konceptualni lanskoletni album Life s široko jazzovsko vizijo raznovrstnih žanrov od popa do opere. Za udaren zaključek drugega dne bo poskrbel nizozemski band Naked Wolf z mešanico zvrsti, v kateri ima jazzovska improvizacija izpostavljeno mesto, ob njej pa se v večslojni glasbi pojavljajo utrinki alternativnega rocka, etna in noisea.
 
Sklepni dan se bo začel že z jutranjim koncertom udeležencev glasbene delavnice, ki bo potekala pod mentorstvom Blaža Celarca in Boštjana Gombača, na popoldanskem solističnem koncertu v Glasbeni šoli pa se bo predstavil legendarni Barre Phillips. Večerni del zaključnega dne festivala bo začel Rob Mazurek s svojim triom Săo Paulo Underground in večslojno glasbo, od udarnega postbopa prek post rocka do kozmičnega noisea Sun Raja. V Združenih državah živeči norveški kontrabasist Eivind Opsvik s svojo zasedbo Overseas IV združuje stare in nove zvoke, od baroka do cinematičnosti. Udarni zaključek smo zaupali čikaškemu DKV Triu in njihovi visokoenergetski glasbi, v kateri udarno zmes modernega jazza podlagajo s funkovsko umerjenimi groovi in ji dodajajo ščepce rocka, reggaeja in še česa.
 
Pester program pa se bo zaokrožil z vrsto spremljevalnih dogodkov: ob omenjeni glasbeni delavnici še Divja hrana z Dariom Cortesejem, nato razstava glasbene fotografije Jožeta Svetičiča in okrogla miza oz. podcast Nove Muske. Za posebno dvigovanje razpoloženja bo poskrbel Kar Češ Brass Band, ki bo s svojo razbeljeno različico neworleanške muzike na spontanih pouličnih nastopih poskrbel, da vas bo glasba nenehno objemala.
 
V kolikor je mogoče, Vas prosimo, da nas po zaključku festivala obvestite o objavljenih člankih, še posebej pa bi bili veseli, če nam pošljete fotokopije objavljenega.
 
Z željo, da boste skupaj z nami in našimi zvestimi obiskovalci uživali v devetnajsti izdaji festivala Jazz Cerkno, Vas pričakujemo v Cerknem med 22. in 24. majem.