Mesec brezplačnih koncertov na Bežigradfestu
20. maj, 2013
Foto: Nataša Urbančič
Končal se je že 19. Teden mladih v Kranju
20. maj, 2013

Legendarni Kurt Elling prihaja v Ljubljano

Eden največjih letošnjih jazzovskih koncertov pri nas bo prav gotovo nastop slovitega pevca Kurta Ellinga, skupaj z Big Bandom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Kurt Elling (1967) že več kot deset let tako po mnenju kritikov kot občinstva velja za najbolj aktualnega jazzovskega pevca na svetu. Njegovi projekti presegajo ustaljene jazzovske okvire, saj se loteva umetniško izredno domiselnih, zahtevnih in pronicljivih projektov na najvišji izvajalski in tehnično zahtevni ravni. Elling je dobitnik najvišjih glasbenih priznanj, med njimi nagrade grammy, kar deset zadnjih projektov je bilo nominiranih za to nagrado, prestižna ameriška revija Downbeat pa ga že trinajst let uvršča na prvo mesto med jazzovskimi moškimi vokalisti. V Sloveniji še ni nastopil, njegov prvi nastop pri nas pa bo pospremila najbolj kompleksna glasbena zasedba, to sta združena big band in pa simfonični orkester.
 
Poleg Ellinga bo ljubljanski koncert obogatil tudi pianist Laurence Hobgood (1957), ki je Ellingov najožji sodelavec že od začetka uspešne kariere. Zanj tudi piše priredbe in je njegov glasbeni producent. Na svoji poti je sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi jazzovskimi zvezdami, kot so Larry Coryell, Lee Konitz, John Pattitucci, Jon Hendricks, Regina Carter, Stefon Harris, Richard Galliano, Terrence Blanchard, Joe Lovano, Benny Maupin, Paul Wertico, Bobby Watson in Gary Burton.
 
Michael Abene (1942), dirigent, aranžer, komponist in pianist, sodi v sam vrh jazzovskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Nagrajen z dvema grammyjema, je v svoji karieri sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi jazzovskimi zvezdami, kot so Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Cal Tjader, Anita O'Day, Benny Goodman, Johnny Hartman, Lee Konitz, Don Ellis, GRP All Stars Big Band. Je že kar redni gostujoči dirigent Big Banda RTV Slovenija, s katerim je predstavil projekte s solisti, kot so Paquito D'Rivera, Joe Lovano in Patti Austin.
 
Koncert bo zaznamoval trojno obletnico: rojstva in smrti pevca Johnnyja Hartmana (1923–1983) ter tudi izdaje legendarne jazzovske plošče John Coltrane/Johnny Hartman (1963), ki je usodno vplivala na Ellingovo umetniško pot. V ta namen bo izvedeno tudi novo delo, priredba iz leta 1963 posnete skladbe You Are Too Beautiful, ki jo bo napisal dirigent projekta Michael Abene.
 
Na programu koncerta bodo naslednje skladbe: Estate, Tin Tin Deo, Nicht Wandle, Mein Licht, Si Tu Supieras, Je Tire ma Reverence, A House is Not a Home, Luiza, You Are Too Beautiful, La Vie En Rose, Come Fly With Me, Loch Tay Boat Song, Billi, Rosa Moreno.