In&out v skladbi Sij severni
17. maj, 2013
Foto: Marko Delbello Ocepek
Beltek po enoletnem premoru znova navdušil Slovenijo
17. maj, 2013

Magrateja s koncertom v starem mestnem jedru v Kranju

V soboto, 1. junija ob 21-ih, bo v okviru festivala Carniola nastopila litijska skupina Magrateja v lepem ambientu atrija pred Layerjevo hišo, ki je v starem mestnem jedru Kranja, v bližini gradu Khislstein. Magrateja se bo prvič resneje predstavila v spremenjeni zasedbi, ki z novo pevko Tino Kic, na dan koncerta že Tino Adamlje, vnaša v svoj nastop veliko nove energije in trših ritmov.

Litijska  skupina Magrateja se kot planet iz Štoparskega vodnika po galaksiji, od koder je prevzela ime, skriva v malo znanem in redko poseljenem kotičku vesolja, kjer vadi v studiu, ki si so si ga člani sami uredili v gradu Ponoviče. Ustanovljena je bila leta 2005 v želji igrati glasbo, ki je članom v veselje in pred katero se na koncertih obiskovalci ne bi razbežali že po prvih nekaj taktih. Skupina obstaja v bolj homogeni sestavi od leta 2008. V sedanji zasedbi – vokal Tina Kic, klaviature Evgen Malis, kitara Sašo Prijatelj, bas Dejan Baš in bobni Damjan Štritof, deluje od letošnjega marca.
 
V tem času se je iz medsebojnega tipanja različnih glasbenih korenin članov razvila v homogeno celoto, ki se prešerno sprehaja med različnimi vzdušji na paleti od rocka do jazza in se ves čas neizogibno naslanja na funk kot zanesljivo sestavino, ki po eni strani nudi trdno oporo v ritmu, po drugi pa vsem članom mestoma prosto pot za izražanje.
 
Leta 2012 je bila Magrateja zelo delovna, saj je junija  s prejšnjo pevko Barbaro posnela prvenec Kričim. Album Kričim je hkrati pregled njihove dosedanje poti – saj je na njem mogoče prepoznati, kako so od prvih korakov s priredbami funk skladb pripotovali do skladb, kot sta Bodhi in 33 – in nazoren prikaz ljubezni in potrpežljivosti, s katero so snovali in negovali vsako skladbo, ki so jo ustvarili od leta 2008.
 
Spomladi je posnela svoj prvi videospot za poletno svežo skladbo Tihi ocean in v novembru tudi za naslovno skladbo albuma Kričim. V celoti ga je  posnela v trdnem okrilju gradu Ponoviče,  ki se odlično ujema s tršimi, rokerskimi ritmi skladbe Kričim. 
 


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.