Foto: Jani Ugrin (MMC RTV SLO)
Rudi Bučar in Frčafele prepričljivi zmagovalci 34. Melodij morja in sonca
7. julij, 2014
Easy s singlom Kar tako
7. julij, 2014

Marezige v znamenju 10. MareziJazza

Foto: Matej Maček

Foto: Matej Maček

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) se je v soboto v Marezigah nad Koprom zaključil 10. mednarodni festival big bandov, MareziJazz, ki je ponovno požel številne pohvale s strani obiskovalcev in udeležencev. 

14 odličnih big bendov in spremljevalne glasbene zasedbe so obiskovalce popeljale v programsko pester svet jazza, swinga, latina, fusiona, funka in rocka, kar so ljubitelji dobre glasbe tudi letos lahko spremljali preko neposrednega prenosa na spletu. Pod vodstvom priznanih mentorjev pa je že 4. leto zapored potekal jazz seminar Zgrabi zvok. 
 
Ob letošnji okrogli obletnici so posebno pozornost namenili predstavitvi avtorske glasbe in aranžmajev, saj želijo s festivalom predvsem domače jazz orkestre motivirati k lastni kreativnosti in s tem prispevati k bogatejši glasbeni slovenski knjižnici. “MareziJazz predstavlja tudi pomembno promocijo Slovenije v tujini,” je poudaril Denis Beganović – Kaykay, dirigent domačega Big Banda Hrošči, katerega člani sestavljajo zagnano ekipo organizacijskega odbora ter so zasluženi za pester in kakovosten festival.
 
Prireditev je v petek, 4. julija, otvoril tolminski Jazz Punt Big Band, s stopnjevanjem vročice pa sta poskrbela Big Band gveriLLaz, ki se je na MareziJazz odru predstavil prvič, in Big Band Hrošči. Z bučnimi aplavzi je občinstvo pospremilo tudi Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Jazz Orchestra Praškega konservatorija, ki pod taktirko slovitega Milana Svobode igra pretežno avtorsko glasbo, s svojo ponovno udeležbo pa so tako uresničili željo po vrnitvi na festival izpred dveh let. Kot zadnja izmed jazz orkestrov sta se predstavila Big Band VOX iz Velenja in Big Band Krško, prvi festivalski večer pa je s svojim nastopom sklenil sveži Mihael Hrustelj trio.
 
V soboto, 5. julija, je zbrano občinstvo s svojimi latino ritmi na noge postavila multikulturna zasedba Vivaracha, big bandovske barve pa so zastopali Big Band Vrhnika, Big Band Cerknica – BBC in skupina Sax-Huit iz sosednje Italije, katere posebnost se kaže v prevladujočem številu saksofonistov. Z velikim navdušenjem so obiskovalci ponovno sprejeli nastop Big’O’Banda iz Češke, ki so se z lanskim koncertom na festivalu prvič predstavili izven meja svoje države. “V čast nam je biti del tako velike glasbene zgodbe,” nam je zaupal njihov dirigent, Marek Ottl.
 
Medtem, ko so se ostali big bandi spogledovali z modernejšimi glasbenimi zvrstmi in ritmi, pa je italijanski Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO poskrbel za popotovanje v “bučna dvajseta” leta 20. stoletja in s svojim zvokom pričaral vzdušje legendarnega newyorškega Cotton Cluba: “Posvetil sem se raziskovanju prvih primerov orkestralnega jazza. Skladbe, ki jih izvajamo, so predstavljene v njihovem izvirniku, ki jih je bilo izredno težko najti, naša zasedba pa je primer predhodnice big bandov, ki jh poznamo danes,” je razložil Livio Laurenti, vodja tržaške skupine.
 
10. obletnico festivala sta zaključila Big Band Grosuplje in obalni Robert Vatovec Big Band, na afterju pa so najvztrajneši poplesavali ob glasbi mednarodno priznanega producenta in DJ-ja, JK Soul-a.
 
Prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza, tako že dolga leta izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas.
 
Organizatorju festivala je v kratki zgodovini uspelo močno preseči svoje prvotne želje, zato so si ob jubileju postavili nov cilj: postati vodilni festival na področju big bandovske glasbe v Evropi.