Foto: Dominika Torkar
Billysi na naravni frekvenci s skladbo Sanjska
4. december, 2013
Z Zarolaj.si brezplačno na koncert Tonyja Cetinskega v Cvetličarno
5. december, 2013

Martin Ramoveš Band ali blues-rock po kantavtorsko Pr’ Gabrijelu v Cerknem

Martin Ramoveš je odraščal v umetniški družini, saj sta njegova starša tudi v Cerknem večkrat videna in slišana Uršula in Janez Ramoveš. Martin je svojo zasedbo ustanovil jeseni 2007, že od začetka pa so njegov izraz zaznamovale neposredne in pikre kantavtorske pesmi, nabite z družbeno-angažiranimi sporočili. Besedila je pisal predvsem v slovenščini, pa tudi v hrvaščini in srbščini. Sam Ramoveš za svoj slog pravi, da ga lahko označimo za “blues-rock z mnogimi primesmi, ki jih s seboj prinaša kantavtorska samosvojost”.

Prvi preboj zasedbe se je zgodil leta 2009 s kompilacijo VAL 09, ki je nastala v produkciji Vala 202. Na albumu se je band predstavil s pesmijo Divji ritem makadama, ki jo je posnel v studiu pri Borutu Činču. V letih 2010 in 2011 je sledilo sodelovanje na dveh kompilacijah iz serije Rokerji pojejo pesnike (pod zaporedno številko 6 in 7), na katerih je skupina uglasbila poezijo Regine Kralj. Leta 2012 pa so pri založbi Subkulturni azil objavili prvenec Zvok dežele, na katerem je najti štirinajst avtorskih pesmi. Album je bil dobro sprejet tako pri publiki kot kritiki, bend pa je s številnimi koncerti potrdil svojo prisotnost na slovenski klubski in festivalski sceni ter nastopil tudi v oddaji Izštekani. Najodmevnejši singel s plošče je postala pesem Zima na Metelkovoj, videospot zanjo pa je posnel režiser Gašper Antauer.
 
Aktualno glasbeno usmeritev zasedbe oziroma njeno nadgradnjo bolj rudimentarnega zvoka iz začetkov delovanja je zasedba nakazala že na nastopu v oddaji Izštekani, kjer se je prvič predstavila v razširjeni zasedbi. Pesmi so zdaj aranžmajsko bolj pisane, ohranjajo pa energičnost in neposrednost ter družbeni angažma. Album Nesojeni kavboji, ki bo izšel v prvi polovici naslednjega leta v sozaložništvu Radia Študent ter Stripburgerja, bo pravcata posebnost in poslastica, saj bo šlo za dvojno, stripovsko-glasbeno objavo. Album bo namreč priložen knjigi stripov, narisanih po besedilih pesmi (Ramoveš je tudi stripar). Na albumu so se osnovnemu triu pridružili še Žiga Lovšin na klaviaturah, Miha Erič na orglicah in Julijan Erič na solo kitari. V Cerknem stripa še ne bo, a bo kljub temu slikovito!