Okustični z novim singlom Po tisti dolgi poti
3. maj, 2020
Pero Lovšin predstavlja nov single Ko gre vse k vragu
3. maj, 2020

Matija Krečič izdal album z naslovom cut/rez

Violinist in skladatelj Matija Krečič je izdal svojo drugo avtorsko ploščo. Album z naslovom Cut / Rez prinaša glasbo, ki je bila sicer napisana ob različnih priložnostih, a so skladbe izbrane tako, da se med seboj glasbeno povezujejo in tvorijo učinkovit dramaturški lok.

Ploščo odpira skladba No Walk No Talk za violino in violončelo in se obenem navezuje na Krečičev debitantski album Architexture (Janus Atelier, 2014) – ta se je posvečal izključno godalom. Sledita For Lenny’s 100 za pihalni kvintet in klavir (posvetil jo je spominu na velikega Leonarda Bernsteina ob 100. obletnici njegovega rojstva), ter Preludij in elegija za dve violini, s katero se je glasbeno dotaknil baroka, obenem pa nadaljeval raziskovanje violine — inštrumenta, ki mu je tako blizu. Osrednji deli na plošči sta naslovna skladba Cut / Rez za ansambel in mešani zbor ter Mesarja hči za mešani zbor a capella na besedilo Tomaža Hostnika. Album v intimi in spokoju zaključuje skladba Jesensko tiho za duduk in godalni orkester, ki med izbranimi skladbami izstopa po svojem občutju ter glasbeni govorici.

Pri snemanju glasbe na plošči Cut / Rez so sodelovali izjemni glasbeniki mlajše generacije: Božena Angelova, Monika Babič, Aljaž Beguš, Mihajlo Bulajić, Sebastian Bertoncelj, Jože Bogolin, Tomaž Hostnik, Ema Krečič, Miha Mitev, Davorin Mori, Gea Pantner, Irena Rovtar, Tanja Sonc ter Žan Tkalec. Solist na duduku v skladbi Jesensko tiho je Boštjan Gombač, dirigenti so: Jerica Bukovec, Nuno Coelho in Simon Krečič, pri snemanju pa sta sodelovala APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Godalni orkester RTV Slovenija. Producent je Matija Krečič, obdelava zvoka je delo Dejana Lapanje, fotografije je prispeval Žiga Koritnik, ploščo pa je oblikovala Evita Lukež.