Manuella Brečko v videospotu za skladbo Il futuro
19. marec, 2013
Happy Ol’ McWeasel z videospotom Good deeds
19. marec, 2013

Millencolin nosilci festivala Punk rock holiday 1.3

Švedski skate punk velikani Millencolin so glavno ime letošnjega punk rock praznika v Tolminu.

Millencolin so pred kratkim praznovali 20 izjemnih let. Leta 1994 so na kultni švedski založbi Burning Heart izdali svoj prvenec Tiny Tunes, s katerim so resno opozorili nase in kot prvi evropski bend sprožili zanimanje ameriške neodvisne punk rock scene na čelu z založbo Epitaph, ki je kasneje raztrosila njihovo glasbo po celem svetu. Poleg neodvisne scene je prvenec zaradi imena in dizajna zbodel celo giganta Warner Bros, ki je na sodišču dosegel, da so Millencolin svoj prvi album leta 1996 ponovno izdali pod imenom Same Old Tunes.
 
Medtem so Millencolin že pristali v nedrjih založbe Epitaph, ki je za ameriški trg izdala album Life On A Plate, ter kasneje For Monkeys.
 
Leta 2000 so Millencolin s producentom Brettom Gurewitzem (Bad Religion) postavili nov mejnik in s ploščo Pennybridge Pioneers poželi slavo tudi v mainstreamu, kjer so se obdržali vse do danes. Millencolin so še vedno eno najbolj vročih punk rock imen na svetu in se poleg The Offspring, Bad Religion in Green Day redno pojavljajo z velikimi črkami zapisani na plakatih največjih festivalov po vsem svetu.
 
Diskografijo z razlogom ustavljamo pri albumu Pennybridge Pioneers, saj so Millencolin leta 2011 odigrali svetovno turnejo ob 10. obletnici albuma. V repertoar so vključili vse pesmi z albuma in največje hite s prvih treh albumov, ker pa turneja takrat ni prečkala slovenske meje, bodo omenjeni repertoar ekskluzivno ponovili v Tolminu!
 
Podobno kot Millencolin pa svetovno prepoznavnost s svojo tretjo ponovitvijo doživlja tudi Punk Rock Holiday, ki ga zaradi izvrstnega programa mnogi primerjajo s slovitim belgijskim festivalom Groezrock, trenutno najodmevnejšim punk rock festivalom na svetu.
 
Letos se v Tolmin vračajo lanski nosilci festivala Anti-Flag ter druga velika imena punk in hardcore scene, kot so H2O, The Casualties, Strike Anywhere, Swingin' Utters, Atlas Losing Grip, The Menzingers, Your Demise in Mute, na objavo pa čakajo še številne nove potrditve.
 
Nastopajoče na glavnem odru tudi letos ne bo od obiskovalcev ločila ograja, kar vnovič napoveduje adrenalinske skoke z odra ali „stage diving“, poleg glavnega odra pa bo letos še bolj pestro dogajanje na drugem odru, ki je postavljen na samo sotočje Tolminke in Soče. Na „Beach“ odru se bodo zvrstile številne zasedbe z vseh koncev Evrope, ki so bile izbrane na podlagi predhodne registracije in glasovanja, ki je potekalo prek uradne Facebook strani festivala, v poznih popoldanskih urah pa bodo program zaključila tudi večja imena. V napeti Punkoviziji so si nastop na festivalu izborili Future Idiots (Švedska), 4th 'n Goal (Italija), Punkreas (Črna Gora), Pissing in The Wind (Slovenija), Foolish Wives (Italija), Burn Fuse (Slovenija), Lineout (Italija), Fuck You Fucking Fuckers (Italija), Bakterije (Hrvaška), Panicka (Slovenija) ter velike zmagovalke Brain's All Gone (Poljska), ženski punk rock trio, ki bodo nastopile na glavnem odru.