Foto: Sani Može
Rekordna deseta GorA RockA finančno podprla številne organizacije
12. november, 2014
Prihaja že 15. mednarodni Festival Stična
17. november, 2014

Mladi levi rjovejo kot še nikoli

Foto: Zoran Abram

Foto: Zoran Abram

Poljubi me in pojdi in bom za večno zaznamovan, jaz, ki ljubim soul, na mali terasi prepeval odo Ireni, moja mila mala.

Zasedba, ki pravzaprav formalno gledano ni nikoli razpadla. Zasedba, ki še danes velja za eno najboljših v slovenskem glasbenem prostoru. Zasedba, ki je bila in še vedno je navdih mnogim (mladim) domačim ustvarjalcem. Zasedba, ki je napolnila in na noge spravila dvorano ljubljanskega SiTi Teatra. Mladi levi.
 
Jernej Podboj, Matjaž Deu, Vasko Repinc, Dušan Kajzer, Tomaž Habe, Aleš Strajnar, oba vokalista, Jernej Jung in Janez Bončina – Benč, ter pridruženi novi član Matevž Šalehar – Hamo, so z nastopom otvorili nov cikel koncertov SiTi za dobro musko. Prav dobro dene, ko človek enkrat za spremembo prisostvuje koncertu, na katerem spada med mlajšo populacijo. Tako iz parterja kot z odra so naokoli sekale neverjetno pozitivne vibracije. Očitno so mnogi komaj čakali, da se Mladi levi po točno štiridesetih letih ponovno zberejo. Niti ni pomembno, čigava poroka je bila glavni povod za ponovno združitev skupine, ki je na območju nekdanje skupne države harala s kazalcem, uperjenim najprej v soul, nato v beat, rock, rhythm’n’ blues. 
 
Dušan Velkavrh, ki nas je vodil skozi retrospektivo, je že na začetku dejal, da Mladi levi koncert posvečajo dvema žal preminulima velikima umetnikoma, Tomažu Pengovu in Petru Ugrinu. Če sta slučajno kje poslušala dve urni spektakel, sta na koncu zagotovo ploskala, rekoč, tako smo to delali včasih. Misel, ki smo jo delili z Jernejem Podbojem in ki bo morda nekoč dobila neko novo nadaljevanje, namreč – so tako zares delali le včasih? Počnejo mlajše skupine tako tudi danes? Zares danes v glasbi primanjkuje emocij? Iskrenosti? Zato oda Ireni še živi, mnoge s precej mlajšo letnico pa ne?
 
Veliki finale je občinstvu na prvem koncertu po štirih desetletjih postregel s skladbo Pick Up The Pieces v izvedbi vseh treh vokalistov, Junga, Benča in Šaleharja. Skladba, ki jo Mladi levi pravzaprav v starih časih nikoli niso izvedli. Ker so prej razpadli. Oziroma sklenili aktivno glasbeno pot. Obudili so jo in petkova glasbena poslastica ni bila zadnja v nizu. Po Podbojevih besedah, zarjovejo še v Cankarjevem domu. In nato? Kdo ve? Meja ni. Ker so “nekaj desetletniki” očitno šele dobro začeli.
 
Mladi levi niso izgubili svojega poslanstva. Opravljajo ga za lasten užitek, je dejal Podboj. Naj traja čim dlje. Za dobrobit naših in njihovih ušes.