Skupina Skalp z videospotom za skladbo Krik izpod mrzlih rjuh
9. februar, 2012
Coma Stereo s koncertom ob izidu plošče 1000 mest
10. februar, 2012

Momento z multimedijsko različuco plošče Era

Skupina Momento je izdala ploščo ERA in hkrati ‘PRVI SPLETNI MULTIMEDIJSKI ALBUM’ ‘ v Sloveniji. „Gre nasploh za prvi takšen glasbeni projekt v Sloveniji in vanj je bilo vloženega ogromno dela“, pravijo Momento. Prvi spletni multimedijski album v Sloveniji je dostopen brezplačno preko računalnikov in tabličnih računalnikov na naslovu http://era.momento.si/. Gre za bogato virtualno knjižico in vsako albumsko skladbo lahko najdemo na posebej izdelani podstrani. Vsaka podstran je posamezno predstavljena s pripadajočo skladbo, fotografijo, sliko, dodelanim designom, besedilom ter nekatere tudi z lastnim videospotom. Gre za projekt, ki ga je skupina postavljala kar eno leto. Momento se ob tej priložnosti zahvaljujejo vsem, ki soj im pomagali pri uresničitvi projekta: „Največje zahvale gredo Mateju Briliju, Tomiju Nagliču ter Robertu Grubarju za audio del, Petri Rostohar za fotografije, Juretu Rajerju za slike ter Dejanu Cirkvenčiču Kralju za design. Svoj del pri fotografijah sta pristavila tudi Rok Carl ter Dejan Dvoršek, vse skupaj pa je v spletno celoto spravil basist skupine Marko Jakopin. Pri video produkciji gre izpostaviti bobnarja skupine Roberta Dvorška, ki je zaslužen za tri videospote, večinski avtor glasbe in besedil pa je pevec in kitarist Boštjan Levičar.“
Prvenec skupine Momento „Era“ je nedefinirana s pridevniki in tako pušča prostor domišljiji in trenutnemu stanju. Era je zrcalo časa. Globlji pomen pa izhaja iz zanimivega kontrasta: momento, ki pomeni trenutek in era, ki je daljše obdobje. Z vidika večnosti se ta kontrast zmanjša in era postanek trenutek v večnosti. »Era pomeni prehojeno pot od čistih začetkov do izida albuma. Gre za obdobje v našem glasbenem in zasebnem življenju, ki je bilo nekaj zelo posebnega. To je bil čas učenja in oblikovanja glasbene identitete,“ je album, ki je izšel pri založbi Multi records, opisala skupina Momento. Pevec Boštjan dodaja: „Končno je prišel čas, ko smo po petih letih skupnega dela izdali našo prvo ploščo, ki smo jo poimenovali “Era”. Gre za nekakšno krono dosedanjega ustvarjanja, izbor najboljših, oziroma 12 najbolj dodelanih avtorskih skladb iz obdobja odraščanja skupine. Z “Ero” smo si Momento izborili stalno mesto na slovenski glasbeni sceni in že delamo na tem, da le-tega v prihodnje še nadgradimo“.

Skupina Momento je izdala ploščo Era in hkrati spletni multimedijski album v Sloveniji. “Gre nasploh za prvi takšen glasbeni projekt v Sloveniji in vanj je bilo vloženega ogromno dela”, pravijo Momento. Prvi spletni multimedijski album v Sloveniji je dostopen brezplačno preko računalnikov in tabličnih računalnikov na tem naslovu.

Gre za bogato virtualno knjižico in vsako albumsko skladbo lahko najdemo na posebej izdelani podstrani. Vsaka podstran je posamezno predstavljena s pripadajočo skladbo, fotografijo, sliko, dodelanim designom, besedilom ter nekatere tudi z lastnim videospotom. Gre za projekt, ki ga je skupina postavljala kar eno leto. Momento se ob tej priložnosti zahvaljujejo vsem, ki soj im pomagali pri uresničitvi projekta: “Največje zahvale gredo Mateju Briliju, Tomiju Nagliču ter Robertu Grubarju za audio del, Petri Rostohar za fotografije, Juretu Rajerju za slike ter Dejanu Cirkvenčiču Kralju za design. Svoj del pri fotografijah sta pristavila tudi Rok Carl ter Dejan Dvoršek, vse skupaj pa je v spletno celoto spravil basist skupine Marko Jakopin. Pri video produkciji gre izpostaviti bobnarja skupine Roberta Dvorška, ki je zaslužen za tri videospote, večinski avtor glasbe in besedil pa je pevec in kitarist Boštjan Levičar.”

Prvenec skupine Momento Era je nedefinirana s pridevniki in tako pušča prostor domišljiji in trenutnemu stanju. Era je zrcalo časa. Globlji pomen pa izhaja iz zanimivega kontrasta: momento, ki pomeni trenutek in era, ki je daljše obdobje. Z vidika večnosti se ta kontrast zmanjša in era postanek trenutek v večnosti. “Era pomeni prehojeno pot od čistih začetkov do izida albuma. Gre za obdobje v našem glasbenem in zasebnem življenju, ki je bilo nekaj zelo posebnega. To je bil čas učenja in oblikovanja glasbene identitete,” je album, ki je izšel pri založbi Multi records, opisala skupina Momento. Pevec Boštjan dodaja: “Končno je prišel čas, ko smo po petih letih skupnega dela izdali našo prvo ploščo, ki smo jo poimenovali Era. Gre za nekakšno krono dosedanjega ustvarjanja, izbor najboljših, oziroma 12 najbolj dodelanih avtorskih skladb iz obdobja odraščanja skupine. Z Erosmo si Momento izborili stalno mesto na slovenski glasbeni sceni in že delamo na tem, da le-tega v prihodnje še nadgradimo”.