zlatko01
video: ZLATKO – ZLATO TI DAJE SIJAJ, NE PA SREČE
14. februar, 2011
Laibach1983_foto_DusanGerlica_mala
novica: SKUPINO LAIBACH ČAKA UMETNIŠKI FEBRUAR
14. februar, 2011

mp3: Novi singel: DEJAN LAPANJA – KITARIST PA ŽE NE BO

dejanlapanja14

dejanlapanja14Nova avtorska pesem akademsko izobraženaga kitarista, multiinstrumentalista in producenta Dejana Lapanje z ironičnim naslovom Kitarist pa že ne bo! je nastal kot odmev revolucionarnih časov, ki jih živimo ali ki smo jim morda zgolj priča.

“Glasba, ki jo igramo, ni sredinska in se ne pokorava tržnim pravilom glasbene industrije. Igramo jo zato, ker v njej uživamo tako glasbeniki kot naša, morda sicer manj številčna, a zato toliko bolj cenjena publika. Kitarist pa že ne bo! govori o tem, da je glasba lahko oziroma celo mora biti eno najmočnejših orodij upora. Z ostrim in nabritim besedilom kritizira otopelo in anemično konzumacijo glasbe, kulture, politike. Hkrati pa jasno pove, da obstajajo ljudje, ki jim ni vseeno: glasbeniki, ki si s svojo glasbo in svojim delovanjem vedno upajo premikati meje in opozarjati na krivice. Tisti, ki si upajo, so močnejši in njihov glas seže najdlje, je bistveno sporočilo pesmi,” pravi Dejan Lapanja.

DEJAN LAPANJA – Kitarist pa že ne bo dejanlapanja-Kitaristpazenebo.mp3

Dejan Lapanja je v svoji pestri glasbeni karieri sodeloval in igral z vidnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Vladko Stefanovski, Vasko Atanasovski, Terrafolk in drugimi. V zadnjem času se posveča predvsem komponiranju in produciranju skladb za novo ploščo. Kot kitarist sodeluje v skupini Mljask Vaska Atanasovskega, prav tako s kantavtorico Katarino Juvančič, s katero sta sodelovala pri projektu Rockerji pojejo pesnike, ki na inovativen način spaja slovensko pesniško in rockersko produkcijo, kjer sta v svoj komad Adam, Eva in Feo vpletla poezijo Ivana Volariča Fea. Zasledite ga lahko v duetu s pevko Severo Gjurin ter s skupino Ulixes, ki bo v kratkem izdala video z avtorsko glasbo, zaigrano v živo v Cankarjevem domu na Vrhniki.

Medtem pa se je Dejan mudil v studiu kot producent in tonski tehnik pri skladbi Grem naprej, neobičajne kombinacije dua harmonik, ki ga sestavljata Miha Debevec in Tomaž Rožanec, ter raperjev Murata & Josa. Omenjena skladba bo izšla kot single v prihodnjih mesecih. Dejan je snemal in miksal tudi novo ploščo vedno bolj poznanega folk dueta Bakalina, ki je izšla pretekli teden pri spletni založbi macefizelj.si.

25. februarja ob 20h pa ga lahko ujamete v Trubarjevi hiši literature (vhod s Stritarjeve 7, Ljubljana) na akustičnem večeru, kjer bo nastopal s Katarino Juvančič, ter 5. marca – na pustno soboto – na Ptuju v Muzikafeju ob 20h v triu z Vaskotom Atanasovskim in Marjanom Staničem. Omenjenemu triu se obeta pomladna turneja po Kitajski, s skupino Mljask pa bodo nastopali na festivalu Druga godba, 13. maja v Kinu Šiška.