sons
novica: SONSI POSPREMILI ŠTUDENTE V NOVO ŠTUDIJSKO LETO
6. oktober, 2010
anika
mp3: Novi singel: ANIKA HORVAT – MALO PREMALO
6. oktober, 2010

novica: A LA FETISH V SODELOVANJU Z INQUARTET

inQuartet

inQuartetNa vse hitreje se bližajočih kulturno zabavnih dogodkih Digitalna Klasika bodo za izvedbo klasičnega dela avtorske glasbe a la fetish skrbeli akademski glasbeniki, združeni v mednarodni zasedbi InQuartet.
Gre za svojevrsten in dinamičen godalni kvartet z bogatim glasbenim repertoarjem in izkušnjami. Mladi akademiki, pod vodstvom ruske violinistke Inge Ulokine, so v času svojega glasbenega ustvarjala dosegli že številna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini.

Sodelovali so že s številnimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci in kulturnimi institucijami ter nastopili na pomembnih glasbenih festivalih.
V želji po glasbenem raziskovanju in razširjanju glasbenega horizonta so se iz klasike preusmerili v sodobne glasbene zvrsti in v dvoletnem obdobju skupnega delovanja ustvarili nadvse zanimive, nepredvidljive in zabavne glasbene vsebine. V odkrivanju zvoka in stila, poigravanju z zvočnimi razsežnostmi godal in sodobno tehnologijo so s svojo edinstveno fuzijo različnih glasbenih in odrskih zvrsti kot nalašč za prvi projekt a la fetish.
Na kulturno zabavnem dogodku Digitalna Klasika bodo tako skrbeli za brezhiben zven godal in v živo izvedli več kot uro trajajoči klasični del avtorske glasbe a la fetish.

InQuartet sestavljajo:

Inga Ulokina – violina
Violinistka ruskega rodu, rojena leta 1982 v St. Petersburgu, se je z glasbo začela ukvarjati v rani mladosti in že pri enajstih letih prejela glavno nagrado na tekmovanju mladih talentov na VI. Festivalu sodobne glasbe v St. Petersbugu.
S svojim glasbenim izobraževanjem je začela pri prof. Andreju Portsellanu v Rusiji. Po selitvi v Slovenijo je zaključila srednjo glasbeno šolo pri prof. Igorju Ulokinu, izobraževanje pa nadaljevala s študijem violine na Hochschule fuer Musik v Kölnu in kasneje na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je v razredu prof. Gorana Končala magistrirala summa cum laude. V času študija je znanje pridobivala tudi pri prof. I. Ozimu, E. Čugajevi in I. Groubertu. Izpopolnjuje pa se tudi na Brucknerkonservatoriju v Linzu.

Inga Ulokina je v svoji bogati glasbeni karieri prejela številne nagrade in priznanja, je dobitnica dekanove nagrade Zagrebške Akademije, ter se udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj: Peterburški bienalle sodobne glasbe, Ars Nova Trieste, Asocieta di Jupiter v Genovi, Alpe –Adria. Kot solistka in članica zasedb je sodelovala z Jeunesse Musical Orchestra, Orkestrom zagrebške akademije, Zagrebškimi solisti, Komornim orkestrom slovenskih solistov KOS, Klassische Philharmonie Bonn, Linzer Philharmonie, Orkestar Hrvatske Radiotelevizije kot namestnica koncert majstra.

Koncertira širom Evrope, Rusije in na Kitajskem. Ukvarja se tudi s pedagoškim delom, saj uspešno pripravlja mlade violiniste na sprejem na evropske glasbene akademije ter je ocenjevalka mature pri predmetu violina na državnem izpitnem centru (RIC).

Barbara Danko – violina
Barbara Danko, rojena 1983 v Mariboru, je začela svojo glasbeno pot s šestimi leti na nižji glasbeni in baletni šoli Maribor pri prof. Zvonki Pal. Že z osmimi leti je na mednarodnem tekmovanju Alpe-Adria v Gorici (Italija) osvojila drugo nagrado. Svoje glasbeno izobraževanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru pri prof. Ivanu Palu. S šestnajstimi leti je bila, kot izredno nadarjena učenka, sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študirala v razredu prof. Roka Klopčiča, s vzporednim šolanjem na Drugi Gimnaziji Maribor. Študirala je na teksaški univerzi Austin, v ZDA, v razredu dr. Eugena Gratovicha, kjer je z odliko zaključila svoje glasbeno izobraževanje.

Barbara Danko je sodelovala na več mednarodnih in državnih tekmovanjih, kjer je dosegala visoke uvrstitve. Sodelovala je z mnogimi pomembnimi glasbeniki, kot so dr. Eugene Gratovich, Laurie Scott, Efrem Briskin, Eugene Skovorodnikov, Emanuel Gruber in drugi. Leta 2008 je dobila nagrado Univerze v Austinu za najboljši magistrski recital.
Po vrnitvi v Slovenijo se je zaposlila kot profesorica violine na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju in na Zasebni glasbeni šoli Maestro v Gornji Radgoni, deluje pa tudi kot samostojna in komorna glasbenica.

Špela Pirnat – violina
Mlada violinistka, rojena 1986 v Celju, se je učila violino in kasneje tudi violo v Glasbeni šoli Žalec v razredu prof. Tanje Miklavc in prof. Katje Žekar. Glasbeno izobraževanje je po končani nižji glasbeni šoli nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je učenje viole nadaljevala v razredu prof. Marka Bitežnika. Po uspešno opravljeni glasbeni maturi je opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 2010 pa diplomirala v razredu doc. Mile Kosija.

Bila je članica godalnega kvarteta Allegria, redno sodeluje s simfoničnim orkestrom RTV, orkestrom slovenske Filharmonije, orkestru Musidora pod vodstvom Žive Ploj Peršuh in v komornem orkestru društva slovenskih skladateljev. Sodelovala je že z SNG opera in balet Ljubljana in tudi v drugih orkestrih, kot so YMSO, SFK in MIO ter v drugih manjših projektih in komornih zasedbah.
Skozi svojo glasbeno pot se je izpopolnjevala pri Mile Kosiju, Svavi Bernhardsdottir, Jürgenu Kussmaulu, HelfrieduFistru, Barbari Westphal in Wolframu Christu. Leta 2003 je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije (TEMSIG) osvojila srebrno plaketo.

Gorazd Strlič – violončelo
Gorazd Strlič, rojen 1981, igra violončelo že od sedmega leta starosti. Nižjo in srednjo glasbeno šolo je končal pri profesorju Vladimirju Kovačiču na Srednji glasbeni šoli v Mariboru. Z odliko je diplomiral v razredu prof. Cirila Škerjanca in bil kmalu za tem povabljen na sodelovanje z mladinskim orkestrom Gustav Mahler iz Dunaja, s katerim se je udeležil evropske turneje. Specialistični študij je zaključil v Ljubljani pri prof. Cirilu Škerjancu.

Gorazd Strlič je eden najprepoznavnejših violončelistov mlade generacije. Na svoji glasbeni poti je prejel številne nagrade in priznanja tako pri nas kot v tujini. Druga nagrada na tekmovanju v Lieznu, enkrat tretja in enkrat prva nagrada na državnem tekmovanju ter druga nagrada na tekmovanju Alpe Adria v Gorici (Italija). Za uspešno umetniško delovanje v času srednješolskega izobraževanja je prejel Klasinčevo nagrado, v času študija pa Prešernovo nagrado.

Danes je prvi violončelist orkestra Opere in baleta Maribor, aktivno pa sodeluje tudi z drugimi komornimi zasedbami. Že več let je prisoten tudi na raznih festivalih (Glasbeni september, Festival Ljubljana, Festival Lent, …). Kot solist pa je večkrat nastopil s številnimi simfoničnimi orkestri, s katerimi je izvedel Vivaldijev koncert, Haydnov koncert v C-duru, Stamizov koncert v G-duru ter Elgarjev koncert v e-molu. Za slednjega je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.


Se želiš pridružiti Zarolaj.si skupnosti?

Člani skupnosti lahko sodeluješ v nagradnih igrah,
organiziranih večkrat na mesec, v katerih lahko osvojiš majice,
albume, vstopnice in ostale glasbene cukrčke.
Pa še na tekočem boš z vsemi glasbenimi novicami.